Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per „Baltic Pride“ eitynes „naikinti juos“ raginęs biržietis smurto nekurstė, bet tai patyčios

Panevėžio apylinkės teismo Biržų rūmai išnagrinėjo baudžiamąją bylą dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę, kurioje biržietis Vilius J. nuteistas už komentarą feisbuke – viešai žemino, niekino homoseksualių asmenų grupę dėl jų seksualinės orientacijos.
„Baltic Pride“ 2019
Asociatyvi iliustracija: „Baltic Pride“ 2019 / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Už neapykantą skatinantį komentarą internete skirta laisvės apribojimo bausmė, skelbiama Panevėžio apylinkės teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Irmos Gritėnienės antradienį paviešintame pranešime.

Bylos duomenimis, V.J. elektroninėje erdvėje, socialiniame tinkle „Facebook“ po įkeltu vaizdo įrašu, pavadinimu „Lietuvoje vyksta „Baltic Pride“ festivalio eitynės už lygybę“, iš savo paskyros parašė komentarą „Galetu valdzia isleist istatima naikinti juos, bet kur tau, patis valdzioje tokie“, kuo viešai žemino, niekino homoseksualinių asmenų grupę dėl jų seksualinės orientacijos.

Šis komentaras, anot teisėjo ir kalbos specialistės, negali būti prilyginamas viešam kurstymui smurtauti, fiziškai susidoroti, todėl dėl tokio kaltinimo biržietis išteisintas.

Teismas pasitelkęs lietuvių kalbos specialistės išaiškinimus, pripažino, kad V. J. komentaras, teisiškai negali būti prilyginamas viešam kurstymui smurtauti, fiziškai susidoroti, todėl dėl šio kaltinimo išteisintas.

Atsižvelgęs į visus surinktus įrodymus, liudytojų parodymus, specialistų išaiškinimus ir teismų praktiką, teismas 40-metį biržietį Vilių J. pripažino kaltu, padarius nusikalstamą veiką – viešą tyčiojimąsi, niekinimą žmonių grupės dėl seksualinės orientacijos ir paskyrė jam 6 mėnesių laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant per bausmės atlikimo laikotarpį būti namuose nuo 23 val. iki 6 val., jei tai nesusiję su darbu.

Kaltinamasis taip pat turės atlyginti ir apie 13,5 euro pašto išlaidų valstybei.

Nuosprendis per dvidešimt dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Panevėžio apygardos teismui, skundą paduodant per Panevėžio apylinkės teismo Biržų rūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius