-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per „Facebook“ sėjama panika Rudaminoje: viliojami ir grobiami vaikai

Policijai teko aiškintis, kuo pagrįsti pranešimai apie Vilniaus rajono gyvenvietėje, Rudaminoje, esą viešose vietose viliojamus ir grobiamus vaikus. Sunerimę gyventojai netgi „žino“, kad mažylius medžioja du romai ir viena blondinė, nusikaltėliai esą naudojasi „Volvo“ ir VW automobiliais. Pareigūnai tvirtina, kad panika sėjama be pagrindo.
lietuvoje-klesti-prekyba-vaikais
Asociatyvi iliustracija: prekyba vaikais nėra mitas, tačiau viešoje erdvėje apie tokio pobūdžio nusikaltimus sklandančią informaciją reikia vertinti kritiškai.

„Laba diena, kas nežino, noriu pranešti, kad penktadienį (kovo 17 d.) Rudaminoje buvo bandymas pagrobti vaikus. Į juodą furgoną buvo bandyta įsivilioti antrokę, o du berniukai sugebėjo pabėgti. Tėveliai, būkime budrūs, jei kas įtartino, fotografuokime, filmuokime, o svarbiausia – nepalikite vienų be priežiūros vaikų. Policija informuota, tačiau kol kas nieko negali padaryti. Kiek man žinoma, Ryto gimnazijos tėveliai yra informuoti“, – socialiniame tinkle rašo viena susirūpinusi motina.

Šiuo moters pranešimu feisbuke pasidalijo ir Vilniaus „Atžalyno“ mokyklos darželio administracija.

„Facebook“ atvaizdas/pranešimu feisbuke pasidalijo ir Vilniaus „Atžalyno“ mokyklos darželio administracija.
„Facebook“ atvaizdas/pranešimu feisbuke pasidalijo ir Vilniaus „Atžalyno“ mokyklos darželio administracija.

Plinta kaip epidemija

Tokio turinio pranešimai kaskart ima plisti kaip virusai, ir šiuo atveju iškart atsirado tvirtinančių ką nors panašaus.

„Kovo 20 d., apie 14.00 val., Vilniaus rajono Rudaminos kaime, prie mokyklos, buvo pagrobtas 6 metų berniukas, kuris buvo įsodintas į automobilį. Įdomiausia tai, kad niekas niekur neskelbia apie vaiko pagrobimą. Ar dabar policijos šūkis „Ginti. Saugoti. Padėti.“ turėtų skambėti „Ginti Saugoti Padėti – turtingiems???“

„Facebook“ atvaizdas/Socialiniame tinkle patalpintas grėsmingas pranešimas
„Facebook“ atvaizdas/Socialiniame tinkle patalpintas grėsmingas pranešimas

Dar viename socialinio tinklo pranešime skelbiama: „Kovo 21 d. Rudaminoje neaiškūs vyrai bandė privilioti į savo mašiną iš mokyklos ėjusią mažą mergaitę. Ačiū Dievui, vaikas laiku susiprato ir spėjo pabėgti namo. Būkite atsargūs. Pasirūpinkite, kad jūsų vaikas saugiai grįžtų namo!“

„Facebook“ atvaizdas/Socialiniame tinkle patalpintas grėsmingas pranešimas
„Facebook“ atvaizdas/Socialiniame tinkle patalpintas grėsmingas pranešimas

Vienas vaikinas ketvirtadienį feisbuke skelbia, kad ši informacija gali būti „propaganda“, tačiau vis tiek ragina atkreipti į ją dėmesį visų vaikų tėvus. Jis netgi nurodo konkrečias transporto priemones, kuriomis esą naudojasi nusikaltėliai: senesnio modelio baltos spalvos „Volkswagen Transporter“ su tamsintais langais, taip pat juodas „Volvo“ universalas. Konkrečiai įvardijami net įtariamųjų trijulės bruožai: du vyrai romai ir šviesiaplaukė moteris.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyryje 15min sužinojo, kad šia socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodžiusia informacija teko pasidomėti ir pareigūnams. Policija konstatavo, kad informacija nepasitvirtino.

Kaip išsiaiškino pareigūnai, tai moteriai Rudaminoje tarsi pasivaideno – niekas jokio vaiko negrobė ir net į automobilį nesodino.

Gandai buvo sujudinę komisarą ir ministrą

15min primena, kad gandus apie šalyje grobiamus vaikus policijai tenka tikrinti ir neigti nuolat.

„DĖMESIO DRAUGAI!!!!! Visų miestų AKROPOLIUOSE yra masiškai grobiami mažamečiai vaikai ir išvežami į užsienį kaip organų donorai! AKROPOLIO valdžia tai bando slėpti, ar gali taip būti? P L A T I N A M,“ – toks isteriškas pranešimas buvo pasklidęs socialiniame tinkle prieš penkerius metus. Dėl šios istorijos Audrei Kontrimaitei iš Kretingos tuomet teko aiškintis policijai.

Kritiško mąstymo nepraradę žmonės šaiposi ir skelbia tokias „žinias“ juodojo humoro puslapiuose.

A.Kontrimaitės vardas buvo viešai linksniuojamas 2012 m., kai tuometis Lietuvos vidaus reikalų ministras Artūras Melianas ir generalinio komisaro pareigas ėjęs Saulius Skvernelis pareiškė susirūpinimą internetu skleidžiamais gandais apie neva prekybos centruose grobiamus vaikus ir nurodė išsiaiškinti, kas jų autorius.

15min anksčiau išsamiai pasakojo apie kraują stingdančias lietuviškas „Facebook“ pasakas: esą „Akropolyje“ dingsta po 3–4 vaikus per savaitę, mergaitės gaudomos ir skutamos.

Tuomet policija irgi patvirtino, kad nė viename šalyje esančiame „Akropolyje“ neužfiksuotas joks panašus atvejis.

Tokio turinio žinutės internautus padalija į dvi stovyklas – lengvatikiai šventai tuo tiki ir ragina vienytis – saugotis, slėptis ar gintis. Kritiško mąstymo nepraradę žmonės šaiposi ir skelbia tokias „žinias“ juodojo humoro puslapiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius