-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per kratą Trakuose FNTT pareigūnai rado milijoną eurų: verslininkas pasiūlė pinigus pasidalinti

Lapkričio viduryje Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba (FNTT) paskelbė apie didžiulį tyrimą dėl pinigų plovimo. Per kratą pas verslininką Alvydą Staknį rastas milijonas eurų grynųjų pinigų. Dabar paaiškėjo, kad pinigus radusiems FNTT pareigūnams verslininkas pasiūlė pasiimti pusę milijono eurų, tačiau įspūdinga suma jų nesuviliojo. A.Staknys nuteistas dėl papirkimo, jam skirta 50 tūkst. eurų bauda.
Per kratą rastas milijonas
Per kratą rastas milijonas / 15min koliažas

15min jau anksčiau skelbė apie FNTT operaciją. Ji prasidėjo gavus informaciją iš Vokietijos teisėsaugos apie lietuvių galbūt vykdomą nusikalstamą schemą.

Gauta duomenų, kad du Lietuvos piliečiai (tėvas ir sūnus), periodiškai automobiliais iš Lietuvos į Vokietiją, Čekiją, Lenkiją gabeno elektronikos prietaisų dalių bei automobilių katalizatorių laužą, turintį tauriųjų metalų.

Nustatyta, kad tauriųjų metalų laužas į Lietuvą buvo pristatomas iš Ukrainos. Šie asmenys kelis kartus per mėnesį vykdavo į ES valstybes, iš kurių grįždavo su didelėmis grynųjų pinigų sumomis, kurias perduodavo Trakuose gyvenančiam bendrininkui.

15min žiniomis, šis bendrininkas – įmonės „Guru projects“ vadovas ir akcininkas Alvydas Staknys.

Siūlė įspūdingą kyšį

Penktadienį Vilniaus apygardos teisme A.Stakniui skirta 50 tūkst. eurų bauda dėl bandymo papirkti FNTT pareigūną.

Tiesa, šis įsakymas dar neįsigaliojo, per 14 dienų verslininkas gali apskųsti jam skirtą baudą ir reikalauti bylos nagrinėjimo teisme.

Baudžiamajame įsakyme išdėstytos kratos A.Staknio namuose detalės, kurių teisėsauga iki šiol neskelbė.

Pats įkliuvęs A.Staknys pasirinko taktiką nebendrauti su teisėsauga – parodymų jis nedavė. Su juo nepavyko susisiekti ir 15min.

Kaip pasakojo kratą atlikęs FNTT pareigūnas, lapkričio 19-osios rytą jis su dviem kolegomis susitiko prie A.Staknio namų.

VIDEO: Prokuratūra paviešino tyrimą: atlikta 21 krata, rasta 1,03 milijono eurų

Verslininką jie rado namo kieme, jis sėdėjo „Lexus“ automobilyje.

A.Staknys nepanoro paklusti FNTT pareigūnams, jis nedavė savo telefono, tad šį teko atimti jėga, o įtariamajam uždėti antrankiai.

Verslininkas suprato, kad priešintis beprasmiška, tad pareigūnus į vidų įsileido geranoriškai.

Jį informavus, kad bus ieškoma pinigų, A.Staknys atsisakė atrakinti rūsyje esančią patalpą.

Tačiau tai nebuvo didelė problema, FNTT pareigūnai į pagalbą iškvietė ugniagesius.

Supratęs, kad anksčiau ar vėliau į rūsį bus patekta, A.Staknys sutiko geranoriškai atidaryti duris ir pakvietė FNTT pareigūną į darbo kambarį, kur esą buvo raktai.

„Rūsyje yra milijonas eurų grynaisiais. Jie legalūs, turiu skolos raštelius, viską galėsiu patvirtinti. Nesivarginkit, negaiškit laiko ir geriau tų pinigų neraskit, neminėkit apie juos protokole. Galim tą milijoną pasidalinti per pusę“, – tokį A.Staknio pasiūlymą prisiminė FNTT pareigūnas.

Įspėjimas, kad tokie siūlymai neteisėti, A.Staknio visiškai nejaudino. Jis ir toliau atkakliai siūlė pasidalinti milijoną.

Sulaukęs tokio pasiūlymo FNTT pareigūnas iškart išsiuntė SMS žinutę viršininkui.

„Yra, siūlė neblogai, kad nieko nesakyčiau“, – tokią žinutę jis išsiuntė viršininkui ir netrukus sulaukė atsakymo. – „Siūlymus fiksuok, įrašinėk.“

Galiausiai A.Staknys su pareigūnu nusileido į rūsį, atrakino patalpas. Pareigūnai seifuose rado 1 mln. 30 tūkst. eurų.

Radus įspūdingą sumą, FNTT tyrėja pradėjo pildyti kratos protokolą namo svetainėje.

„A.Staknys atsisėdo šalia manęs ir ėmė pusbalsiu prašyti nefiksuoti rastų pinigų, nerašyti apie juos į protokolą, o imti ir pasidalinti. Konkrečios sumos jis nenurodė, bet sakė, kad dalis būtų man, o didesnė dalis liktų pas jį“, – tokias aplinkybes vėliau išdėstė tyrėja.

Prokurorai prašė penkiskart mažesnės bausmės

Dėl įspūdingo, beveik pusės milijono eurų kyšio, buvo nedelsiant iškelta baudžiamoji byla dėl bandymo papirkti pareigūnus (BK 227 str. 3 d.)

Nors ir nedavęs parodymų, A.Staknys sutiko su prokuroro pasiūlymu išspręsti papirkimo bylą greitai, tyliai ir paprastai – baudžiamuoju įsakymų, nerengiant viešų teismo posėdžių.

A.Staknys sutiko su prokuroro pasiūlyta 10 tūkst. eurų bauda. Tačiau teismas, įvertinęs surinktus duomenis, nusprendė, kad ji yra gerokai per maža.

Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Teisėja Jurgita Mačionytė
Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr./Teisėja Jurgita Mačionytė

„Prokuroro prašomas bausmės dydis (200 MGL) akivaizdžiai neatitiktų bausmės paskirties. Atsižvelgiant į veikos pavojingumo laipsnį, į tai, kad lengvinančių aplinkybių byloje nenustatyta, A.S. skirtina didesnė nei prašo prokuroras, bauda 1000 MGL (50 000 Eur).

Nagrinėjamu atveju, kaltinamajam skirtina nors ir didesnė, nei siūlo prokuroras, bet vis dar artimesnė minimaliai bausmė, bus pakankama ne tik nubausti už nusikalstamos veikos padarymą, bet ir sulaikyti nuo naujų nusikaltimų darymo“, – konstatavo teisėja Jurgita Mačionytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius