Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per medžioklę – blaivumo patikrinimas

Į pirmąją šio sezono medžioklę su varovais Kretingoje susirinkę medžiotojai sulaukė netikėtų svečių – patikrinti, kaip jie laikosi įstatymų, atvyko aplinkosaugininkai bei policijos pareigūnai. Jie, šįsyk nenustatę pažeidimų, pasidžiaugė, kad medžiojimo kultūra auga.
 Palangos medžiotojų klubo narys Donatas Žuolys atvykusius pareigūnus pagerbė medžioklės rago garsais.
Palangos medžiotojų klubo narys Donatas Žuolys atvykusius pareigūnus pagerbė medžioklės rago garsais. / „Pajūrio naujienų“ nuotr.

„Mums šiandien – iš tikrųjų šventė: pirmoji medžioklė po vasaros atostogų, smagu vėl visiems susitikti, pabendrauti“, – sakė Šventosios medžiotojų klubo nariai, kuriuos medžioklėje miškuose prie Nausėdų aplankė aplinkosaugininkai bei policijos pareigūnai.

Paklausti, ar tos šventinės nuotaikos nesinori „pakvepinti“ ir alkoholiu, medžiotojai juokavo, kad pareigūnams reikėjo atvykti po pietų, o „burnelė“ degtinės esą taiklumui netrukdo, nes ji būdavo skiriama ir į frontą žygiuojantiems kariams.

„Bet dabar mes ne į frontą einame, tai ir tradicijos kitos. Visi žino, kokios laukia pasekmės, jei medžioklėje būsi neblaivus: gali prarasti medžiotojo bilietą, leidimą laikyti ginklą, gauti baudą. Niekas nenori rizikuoti. Juk tai – mūsų pomėgis. Todėl švęsti galima, bet – po medžioklės, kai ginklai jau seife“, – kalbėjo medžiotojai Darius Skališius ir Petras Juškevičius, pridūrę, jog aplinkosaugininkų, kurie į pagalbą kartais pasitelkia ir policiją, sulaukia dažnai: vos ne kas trečią medžioklę.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas, su kolegomis patikrinęs medžiotojų dokumentus, ginklus, konstatavo, kad jie yra tvarkingi. Priekaištų medžiotojams neturėjo ir Kretingos rajono policijos komisariato pareigūnas Tomas Kubilius, kuris alkotesteriu patikrino jų blaivumą.

Drausme pareigūnus nudžiugino ir Palangos medžiotojų klubas, kurio 18 narių buvo sutikti medžioklėje Dimitravo miškuose. Šie atvykusiuosius pagerbė ir medžioklės rago garsais. „Praėjusį savaitgalį atšventėme medžioklės pradžią. Susirinkome su šeimomis, išbandėme taiklumą šaudydami į lėkšteles, ant laužo išsivirėme sriubą, pabendravome, pavakarojome. Tad dabar galime ramiai medžioti – pagundos vaišintis nebėra“, – pasakojo Palangos medžiotojų klubo nariai, pasamprotavę, kad neverta be reikalo „smardintis“ ir nerimauti, kad tik alkoholio norma nebūtų viršyta. Medžiotojams, kaip ir vairuotojams, leistinas ne didesnis kaip 0,4 promilės alkoholio girtumas.

Šventosios medžiotojų klubo nariai sakė, kad jie aplinkosaugininkų tikrinimų sulaukia vos ne kas trečią medžioklę, tad nėra noro rizikuoti pažeidžiant įstatymus.

Klubo narys palangiškis Donatas Žuolys pasakojo: „Mūsų klube vyrauja demokratija, bet per medžioklę medžioklės vadovas turi autokratines teises – jo visi nurodymai yra vykdomi ir nekritikuojami. Savo nuomonę ar pastabas galima pasakyti tik tada, kai medžioklė jau baigta. Šiam klubui priklausau 35 metus, tačiau neatsimenu tokio atvejo, kad būtų tekę kurį nors medžiotoją pašalinti iš medžioklės dėl to, jog jis atėjo neblaivus“.

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas V. Marozas patvirtino, kad medžioklės vadovas yra atsakingas už tai, kad visų medžioklėje dalyvaujančių medžiotojų dokumentai būtų tvarkingi, kad jie nemedžiotų draudžiamų žvėrių, kad būtų blaivūs ir laikytųsi kitų medžioklės taisyklių. Medžioklės vadovas medžioklės pradžioje veda instruktažą, primindamas svarbiausias taisykles.

Nors Šventosios medžiotojų klubo nariai sakė, kad svarbiausias tikslas nėra būtinai ką nors sumedžioti – malonu ir tiesiog pailsėti gamtoje, tačiau laimikiai vis vien juos vilioja. Palangos medžiotojų klubo nariai sakė jau medžioklės pradžioje sumedžioję stirniukų. „Didelių stirnų sutarėme nešaudyti, taip pat – ožiukų, kiaulių. Laikomės tokios etikos, – paaiškino D. Žuolys, kuriam pasisekė sumedžioti stirniuką. – Varyminių medžioklių medžiotojai labiau laukia, nes per jas – daugiau bendravimo, fizinio krūvio ir tai yra nepalyginama, negu vienam sėdėti bokštelyje, kaip būna per medžioklę tykojant.“

Per reidą praėjusį savaitgalį aplinkosaugininkai bei policijos pareigūnai patikrino medžiotojus, medžiojusius Kretingos bei Klaipėdos rajonuose. Kai kurie medžiotojai buvo sutikti tada, kai jie jau buvo spėję baigti medžioklę ir išsiskirstyti – pirmą kartą susirinkę daugelis organizavo trumpesnę medžioklę.

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas V. Marozas teigė: „Mes išduodame medžiotojo bilietus, todėl mūsų pareiga – ir kontroliuoti, kaip medžiotojai laikosi įstatymų. Patikriname medžiotojų dokumentus, apžiūrime, ar sumedžioti tie gyvūnai, kuriuos leidžiama, ar tinkamai laiko ginklus – nesinešioja jų su šoviniu lizde, ir kt. Siekiame, kad medžiotojai jaustųsi stebimi ir nenorėtų nusižengti.“

V.Marozas užsiminė, kad tokie reidai organizuojami nuolat.

Kretingos rajono policijos komisariato viršininkas Arūnas Merkelis pasidžiaugė, kad mūsų rajono medžiotojai varyminių medžioklių sezoną pradėjo kultūringai. „Kai susirenka didelis būrys medžiotojų, gali atsirasti daugiau pagundų nusižengti taisyklėms, – sakė A.Merkelis. – Neblaivus medžiotojas keltų pavojų ne tik sau, bet ir aplinkiniams. Be to, po medžioklės vyrai sėda į mašinas, todėl, jei vairuotojas neblaivus, kyla grėsmė eismo saugumui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius