Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pernai ketvirtadaliu sumažėjo sienos pažeidėjų skaičius bei nustatytų sienos pažeidimų atvejų

Bandymų pažeisti Lietuvos valstybės sieną praėjusiais metais fiksuota 24 proc. mažiau. Ketvirtadaliu mažėjo ir sienos pažeidėjų, surizikavusių neteisėtai patekti į Lietuvą, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba.
Pasieniečių patrulis stebi aplinką
Pasieniečių patrulis stebi aplinką / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

2013-aisiais Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai iš viso sulaikė 473 asmenis, neteisėtai kirtusius Lietuvos sieną. Tai yra 27 proc. mažiau nei 2012-aisiais, kuomet pasieniečiams buvo įkliuvę 649 tokie pažeidėjai.

Kaip ir 2012 m., taip ir pernai dažniausiai neteisėtos sienos pažeidėjų kelionės baigdavosi Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje. 2013 m. VSAT pareigūnai čia sulaikė 337 tokius asmenis, užpernai - 445.

Dar prieš kelerius metus pasienyje su Rusija knibždėte knibždėję pažeidėjai vis labiau vengia neteisėtai per sieną iš Kaliningrado srities patekti į Lietuvą. Neabejojama, kad nuo tokių žygių juos atgrasė čia sumontuota ir VSAT pareigūnų naudojama moderni sienos stebėjimo ir kontrolės įranga. Pernai šiame sienos ruože, kurio didelė dalis eina Nemunu, pasieniečiai sulaikė 65 pažeidėjus, užpernai – 68. Kadangi tokios techninės kontrolės priemonės yra labai efektyvios, jas VSAT artimiausiu metu numato diegti ir pažeidžiamiausiuose ruožuose pasienyje su Baltarusija.

Išliko kelerius pastaruosius metus VSAT fiksuojama tendencija – dažniausiai valstybės sieną pažeidžia į Vakarų Europą nelegaliai besibraunantys gruzinai. Tiesa, bendras šios šalies piliečių skaičius palyginus su 2012 m. gerokai sumažėjo. 2013-aisiais pasieniečiams įkliuvo 162 sieną pažeidę Gruzijos piliečiai, užpernai – 269.

Nežymiai kito sieną pažeisti mėginusių Lietuvos piliečių skaičius. 2013 m. tokių buvo 120, 2012 m. – 139.

Pagal sulaikytųjų pilietybes pernai treti buvo vietnamiečiai – 66. 2012-aisiais įkliuvusių sienos pažeidėjų iš šios šalies buvo 85.

2013 m. pasieniečiai dar sulaikė 42 Lietuvos sienos pažeidėjus Afganistano piliečius, po 27 rusus ir baltarusius bei 11 Indijos piliečių.

Nefiksuojama, kad per Lietuvos sieną neteisėtai mėgintų vykti pilietinių neramumų draskomos Sirijos gyventojai. Pernai VSAT pareigūnams įkliuvo 6 nelegaliai sieną pereiti bandę šios šalies piliečiai.

Valstybių, kurių piliečiai neteisėtoje vietoje bandė patekti į Lietuvą, geografija siaurėjo. 2012 m. sienos pažeidėjų VSAT pareigūnai buvo sulaikę iš 23 pasaulio valstybių, pernai – iš 15.

Praėjusiais metais lyginant su 2012-aisiais pasieniečių užfiksuotų sienos pažeidimų skaičius sumažėjo beveik 24 proc.: nuo 457 atvejų iki 349. Daugiausiai tokių nusikalstamų veikų VSAT pareigūnai 2013 m. fiksavo prie sienos su Baltarusija – 276. Užpernai čia pasieniečiai buvo užkardę 328 pažeidimus.

Sieną su Rusija pernai mėginta pažeisti 38 kartus. 2012 m. šiame ruože fiksuoti 63 tokie pažeidimai.

Už neteisėtą valstybės sienos perėjimą Lietuvos baudžiamajame kodekse numatyta bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Už neteisėtą valstybės sienos perėjimą dėl neatsargumo baudžiama administracine tvarka – tokiam pažeidėjui gresia bauda nuo 250 iki 500 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius