Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pernai pasieniečiai nustatė dešimtadaliu daugiau sienos pažeidimų

2010 m. pasieniečiai nustatė dešimtadaliu daugiau valstybės sienos pažeidimų nei 2009-aisiais. Daugiausiai tokių pažeidimų išaiškinta pasienyje su Baltarusija, o iš viso pasieniečiams įkliuvo sienos pažeidėjai iš 16 šalių, praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba.
Valstybės siena
Valstybės siena / VSAT nuotr.

Pernai Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai užfiksavo 441 valstybės sienos pažeidimą. Tai 11,6 proc. daugiau nei 2009 m., kuomet buvo nustatyti 395 bandymai neteisėtai pereiti valstybės sieną. 2008 m. tokių pažeidimų buvo 343.

Pernai, kaip ir ankstesniais metais, Lietuvos sieną dažniausiai bandyta pažeisti sausumoje. Čia fiksuoti 365 tokie atvejai. 76 kartus valstybės siena buvo pažeista vandens telkiniuose. 2010-aisiais pasieniečiai nė karto vizualiai nefiksavo valstybės sienos pažeidimų oro erdvėje.

Pernai dažniausiai pažeisti buvo bandoma Lietuvos sieną su Baltarusija – 246 atvejai. Prie sienos su Rusija VSAT pareigūnai nustatė 175 tokius pažeidimus. Tai yra Šengeno sutarties valstybių išorės sienos.

Šiuose ruožuose sienos pažeidimai dažniausiai susiję su bandymais neteisėtai patekti į Šengeno erdvę, nelegaliai gabenti kontrabandą, neretai pasienio ruožo, ypač su Baltarusija, gyventojai sumano neteisėtai apsilankyti kaimyninėje valstybėje. Beje, pernai VSAT pareigūnai išsiaiškino, kad 58 atvejais Lietuvos siena buvo pažeista dėl neatsargumo.

Sulaikytų valstybės sienos pažeidėjų skaičius pernai buvo panašus kaip ir 2009 m. 2010 m. VSAT pareigūnai sulaikė 301 tokį asmenį. Daugiausiai pažeidėjų taip pat sulaikyta prie sienos su Baltarusija (145) ir su Rusija (119). 2009 m. Lietuvos pasieniečiai buvo sulaikę 299 sienos pažeidėjus.

Valstybės sieną pernai dažniausiai pažeidė Lietuvos piliečiai – iš 301 visų sulaikytojų tokių buvo 115.

VSAT pareigūnai taip pat sulaikė neteisėtai sieną bandžiusius pereiti 53 Rusijos, 51 Gruzijos ir 20 Baltarusijos piliečių. Taip pat Lietuvos sieną neteisėtai kirto ir VSAT pareigūnams įkliuvo 19 armėnų, 8 vietnamiečiai, 6 vokiečiai, 7 afganistaniečiai, 5 moldavai ir kitų šalių piliečiai.

Iš viso pernai Lietuvos pasieniečiams įkliuvo sienos pažeidėjai iš 16 valstybių, taip pat sulaikytas vienas asmuo, kurio pilietybė nežinoma.

Už neteisėtą valstybės sienos perėjimą Lietuvos baudžiamajame kodekse numatyta bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Už neteisėtą valstybės sienos perėjimą dėl neatsargumo baudžiama administracine tvarka – tokiam pažeidėjui gresia bauda nuo 250 iki 500 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius