Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 10 30 /10:00

Pilaitės prospekto perėjoje 15-metę pražudęs Vilniaus policininkas kalėjimo išvengė

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienio rytą paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje Vilniaus policininkas Andrejus Antonevičius kaltinamas 2014 m. spalio 29 dieną sostinės Pilaitės prospekte automobiliu „Volkswagen Sharan“ mirtinai partrenkęs per nereguliuojamą pėsčiųjų perėją ėjusią 15-metę. Vairuotojas, kurio organizme rasta 0,17 promilės alkoholio, nelaisvės išvengė, tačiau turės atlyginti 68 tūkst. eurų žalą.
Andrejus Antonevičius
Andrejus Antonevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Teismas sostinėje paskelbė, kad dabar jau buvęs Vilniaus policininkas Andrejus Antonevičius pripažįstamas kaltu. Tačiau jam skirtos dvejų metų nelaisvės bausmės vykdymas iškart atidėtas.

Nelaimė įvyko pernai spalio 29 dieną apie 19.10 val. Pilaitės prospekte. „Volkswagen Sharan“, kurį vairavo neuniformuotas ne tarnybos metu Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Vilniaus miesto 4-ojo policijos komisariato postinis A.Antonevičius, partrenkė ir mirtinai sužalojo per gatvę nereguliuojama pėsčiųjų perėja ėjusią paauglę.

VW vairuotojas nuo pat pradžių pripažino kaltę ir atsiprašė dėl šios tragedijos aukos artimųjų. Po nuosprendžio paskelbimo buvusį pareigūną prislėgė ir civilinis ieškinys – iš viso 62 tūkst. eurų neturtinei ir 6 tūkst. eurų šeimos turtinei žalai atlyginti.​

Uždraudė ir vairuoti

Bausmės atidėjimo laikotarpiu nuteistasis negalės išvykti iš savo gyvenamosios vietos be jos vykdymą prižiūrinčios institucijos leidimo. Be to, jam dvejus metus uždrausta vairuoti automobilį.

„Teismą įtikino, kad jo gailestis nėra formalus, bet yra nuoširdus, kaltės pripažinimą iš dalies jis pakeitė į pilną“, – sakė teisėja Julita Dabulskytė-Raizgienė​

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Andrejus Antonevičius
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Andrejus Antonevičius

Ji atkreipė dėmesį, kad A.Antonevičius atsiprašė nukentėjusiųjų, padarė neatsargų nusikaltimą, anksčiau nebuvo padaręs jokių Kelių eismo taisyklių pažeidimų, išskirtinai teigiamai buvo charakterizuojamas kaip kelių eismo dalyvis, todėl buvo visi pagrindai bausmę atidėti, „teismas humanizmą turi derinti su teisingumu“.

Teisėja sakė, kad nuteistajam lieka didžiulė pareiga atlyginti nuostolius žuvusiosios mamai, tėčiui ir seseriai – jie turi teisę į neturtinę žalą, nes patyrė didelį dvasinį sukrėtimą ir išgyvenimus.

15-metė pėsčioji žuvo perėjoje Vilniuje Pilaitės prospekte pernai spalio 29 dieną. Bylos duomenimis, važiuodamas automobiliu antra eismo juosta, buvo neatidus ir neatsargus, artėdamas prie pėsčiųjų perėjos vairuotojas nesulėtino greičio ir prieš ją nesustojo. Trečia juosta važiavęs kitas automobilis sulėtino greitį. A.Antonevičiaus mašina partrenkė iš kairės į dešinę ėjusią pėsčiąją.

Nustatė 0,17 promilės alkoholio

Teismo posėdyje paaiškėjo, kad vyras tądien buvo vartojęs alkoholio, tačiau jo kiekis neviršijo leistinos ribos. Buvo nustatytas 0,17 promilės alkoholio. Alkoholio vartojimo faktas nustatytas, bet jis neviršijo ribos, todėl teismas, skirdamas bausmę, šio fakto nevertino.

„Iš pusseserės važiavau, širdies lašų buvau išgėręs“, – yra sakęs A.Antonevičius. Jis aiškino, kad jam tuo metu spaudė širdį ir jis vartojo vaistus.

Vairuotojas pasakojo važiavęs 65 kilometrų per valandą greičiu, perėjoje nieko nepastebėjo, apšvietimas buvo tik iš dešinės pusės ir jis buvo nelabai geras.

„Juodą siluetą pamačiau ir iškart pajutau smūgį į dešinę priekinę pusę, stabdžiau automobilį ir pamačiau gulinčią mergaitę. Patyriau šoką, bandžiau skambinti Bendruoju pagalbos telefonu, bet man nepavyko, nes rankos drebėjo, kažkoks žmogus padėjo. Mergaitės pulsas dar buvo užčiuopiamas“, – pasakojo kaltinamasis.

Žuvusios merginos tėvas, motina ir brolis pareiškė civilinius ieškinius. Bendra turtinė žala siekia beveik 4 tūkst. eurų, kiekvienas nukentėjusiųjų prašė priteisti po 30 tūkst. eurų neturtinės žalos. Teismas šiuos ieškinius tenkino iš dalies. Buvęs policininkas sakė gaunantis 230 eurų dydžio pensiją, dabar dirba pagalbiniu darbuotoju, gauna minimalią algą.

„Tokios sumos nerasiu ir negalėsiu atlyginti, nes namas užstatytas, esu paėmęs 150 tūkst. litų (43 tūkst. 443 eurų) paskolą“, – sakė kaltinamasis, teisėjos klausiamas apie galimybę atlyginti žalą žuvusios paauglės šeimai.

Advokatas ankstesniame posėdyje liepos mėnesį yra sakęs, kad jo klientas jau pervedė dalį pinigų žuvusios merginos šeimai. Žuvusiosios artimieji žurnalistams sakė, kad kaltinamasis jų atsiprašė, jiems lengviau, kad vairuotojas nuteistas už jų dukters mirtį.

Kadras iš liudininko filmuotos medžiagos/Leidžiamas greitis Pilaitės prospekte yra 70 km/ val., o pėstiesiems nereguliuojamoje perėjoje reikia įveikti tris eismo juostas.
Kadras iš liudininko filmuotos medžiagos/Leidžiamas greitis Pilaitės prospekte yra 70 km/val., o pėstiesiems nereguliuojamoje perėjoje reikėdavo įveikti tris eismo juostas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius