Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dingęs ryšys, karinės kolonos ir besileidžiantys lėktuvai iš Rusijos – pirmąkart surengtos hibridinės saugumo pratybos

Visoje Lietuvoje dingsta mobilusis ryšys, link Klaipėdos juda karinė kolona nepaisanti kelio ženklų, Vilniaus oro uoste leidžiasi Rusijos lėktuvas, pilnas šauktinių, užminuotas viadukas per Centrinį Klaipėdos terminalą, su kariniais kroviniais nuo bėgių nurieda keli traukiniai, o tuo metu prieš institucijas vykdomos kibernetinės atakos. Trečiadienį tokie įvykiai imituoti Lietuvoje per pirmą kartą surengtas hibridinio saugumo pratybas.
Susisiekimo ministerijos pratybos „Lietuvos geležinkelių“ centre
Susisiekimo ministerijos pratybos „Lietuvos geležinkelių“ centre / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Pažiūrėsime, kokias pamokas turime išmokti, kad rytoj mūsų valstybė būtų saugesnė“, – pradėdamas pratybas sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Kalbėdamas žurnalistams, jis akcentavo, kad tikisi sklandžių pratybų, tačiau vienas iš jų tikslų – nustatyti galimus trūkumus ir realios provokacijos atveju būti pasiruošus.

„Būtų smagu rasti ir spragas, jeigu jos egzistuoja, jas reikėtų identifikuoti pratybų metu, jeigu, neduok Dieve, įvyktų rimtas įvykis, mes būtume tam pasiruošę“, – kalbėjo R.Masiulis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Susisiekimo ministerijos pratybos „Lietuvos geležinkelių“ centre
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Susisiekimo ministerijos pratybos „Lietuvos geležinkelių“ centre

Kaip sakė ministras, pratybose dalyvauja susisiekimo sektorius, policija, kariškiai, spec. tarnybos. Iš viso „Hybrid Wind“ pavadintos pratybos suvienija 16 institucijų, neutralizuoti grėsmes bandys daugiau nei 1000 čia dirbančių profesionalų.

Nors tokio plataus masto diversijų, kokios imituojamos šiandien, anot ministro, iki šiol Lietuvoje dar nėra buvę, tačiau didelį nerimą kelia stebimi kibernetiniai įsilaužimai, todėl norima būti visapusiškai pasiruošus, tiek kalbant apie fizines, tiek ir apie virtualias grėsmes. Jis paminėjo, kad tai tikrai ne paskutinės tokios pratybos.

Pratybos koordinuojamos iš „Lietuvos geležinkelių“ administracijos pastato, čia įrengtas Centrinis štabas, veikia institucijų vadavietė, iš kur koordinuojami visi bendri veiksmai, tiesiogiai perduodamas vaizdas iš įvykio vietų, fiksuojami gauti pranešimai, incidentai, provokacijos, informacijos apie sužeistus žmones ir visa kita svarbi informacija.

Pratybų vadavietėje pasitelktas dirbtinis intelektas „Ingrida“ iš visų gautų parametrų prognozuoja galimus sprendimus, nustato tikimybes, per kiek laiko kilusias problemas būtų galima išspręsti.

„99 procentuose Lietuvos teritorijos bus prarastas GSM-R ryšys. Trukmė – 1 val. Tikimybė – 60 procentų“, – vos prasidėjus pratyboms, kiek po 10 val., praneša „Ingrida“.

Būtų smagu rasti ir spragas, jeigu jos egzistuoja, jas reikėtų identifikuoti pratybų metu, jeigu, neduok Dieve, įvyktų rimtas įvykis, mes būtume tam pasiruošę.

Gavusi pranešimą apie judančią 4 karinių sunkvežimių koloną vadavietė bando susisiekti su Bendruoju pagalbos centru, tačiau tą įmanoma padaryti tik laidiniu telefono ryšiu, mobilieji telefonai neveikia visoje Lietuvoje.

„Gauname informaciją ir ja pasidaliname. Pirmiausia informacija atiduota policijai ir jungtiniam kariuomenės štabui“, – pratybų metu paaiškino BPC atstovas.

Vadavietei bendraujant su Lietuvos geležinkelių operacijų štabu, „Ingrida“ praneša apie nesankcionuotą skraidymą virš Centrinio Klaipėdos terminalo.

VIDEO: Unikalūs vaizdai iš pirmąkart surengtų hibridinio saugumo pratybų

Užfiksuojama, kad čia skraido dronas, todėl vadavietė bando skambinti į Klaipėdą ir aiškintis, kaip reaguojama į situaciją, tačiau atsakymo nesulaukiama.

„Kibernetinio išpuolio tikimybė – 46 proc.“, – vadavietę informuoja „Ingrida“.

Tolesni pratybų veiksmai – užminuotas viadukas per Centrinį Klaipėdos terminalą ir Varnėnų gatvę, sustabdytas eismas geležinkeliu per jį. Užduotis neutralizuoti šią grėsmę tenka antiteroristinių operacijų rinktinei „Aras“.

Vos po dešimties minučių Šeštokų geležinkelio stotyje nuo bėgių nuvirsta traukinys su kariniu kroviniu, ant grunto pradeda tekėti teršalai. Po valandos tas pats atsitinka ir Centriniame Klaipėdos terminale. Čia taip pat jau kurį laiką sutrikęs ir elektros tiekimas.

Kaip seksis neutralizuoti visas šias grėsmes ir pavojus, planuojama informuoti po pratybų, trečiadienį, apie 17 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius