Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pirmoji prokurorų nesėkmė HBH komplekso byloje

Garsiojoje HBH komplekso byloje, kurioje pareikšti kaltinamai nuslėpus nuo valstybės dideles sumas pajamų ir taip išvengus mokesčių, prokurorui nepavyko pasiekti, kad būtų nušalinta subjektyvumu įtariama teisėja.
HBH poilsio ir pramogų kompleksas
HBH poilsio ir pramogų kompleksas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Prokurorai, vos pradėjus nagrinėti garsiąją HBH komplekso bylą, pareiškė prašymą, kad būtų nušalinta Kretingos apylinkės teismo teisėja Raimonda Kulberkienė.

Tačiau pirmadienį tame pačiame teisme priimtas sprendimas teisėjos nenušalinti ir leisti jai toliau nagrinėti bylą.

Viešąjį interesą byloje ginantis prokuroras Linas Kiaurakis priminė, kad ta pati teisėja nagrinėjo ir HBH komplekso savininkės Rados Matulevičienės ir jos buvusio vyro Juozo turto dalybų bylą. J.Matulevičius siekė, kad jam būtų priteista 3000 vardinių bendrovės „Juozo alus“ akcijų ir dar 5000 kompleksą valdančios „Žibosos“ akcijų.

R.Kulberkienės priimtas sprendimas buvo palankus R.Matulevičienei ir J.Matulevičiui akcijų nebuvo priteista. Vėliau Kretingos apylinkės teismo sprendimą panaikino Lietuvos aukščiausiasis teismas. Šio teismo priimtas sprendimas buvo palankus buvusiam sutuoktiniui.

Prokurorui užkliuvo ir tai, kad bylą nagrinėjusi teisėja pati pažymėjo, kad J.Matulevičius pasirašinėdavo ant tuščių kasos išlaidų orderių ir apie galimą nusikalstamą veiką neinformavo tarnybų.

Prokuroras pastebėjo, kad kaltinamoji R.Matulevičienė kažkodėl pelnė teisėjos prielankumą ir posėdžių datos derinamos su ja, o ne su prokurorais. Pajūryje populiaraus pramogų komplekso savininkė išvyko į užsienį, nors jai ir buvo paskirta kardomoji priemonė – rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Prokuroras pasigedo teismo raštiško leidimo R.Matulevičienei keliauti.

Prokuroro L.Kiaurakio tikinimu, teisėjai atsižvelgė į kaltinamosios kelionių grafikus labiau nei į prokurorų darbotvarkę.

Vis dėlto Kretingos apylinkės teismo pirmininkas priėmė nutarimą nenušalinti teisėjos ir R.Kulberkienė toliau nagrinės bylą.

„Teismo pirmininko priimtą sprendimą nenušalinti teisėjos negalime komentuoti. Šis sprendimas yra neskundžiamas ir galutinis“, – 15min teigė prokuroras L.Kiaurakis.

R.Matulevičienė bei dar trys „HBH“ dirbusios moterys: buvusi direktorė Dalia Aušrienė, vyriausioji finansininkė Daiva Rudavičienė, buhalterė-kasininkė Kristina Gedvilienė kaltinamos apgaulingai tvarkiusios buhalteriją ir neteisingai nurodžiusios duomenis. Taip nuo valstybės buvo nuslėpta 574 tūkst. eurų mokesčių vien per tiriamąjį laikotarpį nuo 2013-ųjų gruodžio iki 2014-ųjų rugsėjo. Kaltinimai pateikti ir bendrovei „Žibosa“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius