-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 26 /12:45

Trakų policininko gudrybė neišdegė: išsireikalavęs 1000 eurų kyšio atsidūrė areštinėje

Pirmadienį Policijos departamento Imuniteto valdyba paskelbė apie atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl Trakų pareigūno kyšininkavimo. Jis sučiuptas, kai paėmė 1 tūkst. eurų kyšį. Kaip įtariama, pareigūnas sužinojo, kad greičiausiai bus nutrauktas jo pažįstamo atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tuomet jis nusprendė pagudrauti ir paprašė kyšio už tai, kad neva pakreips tyrimą tinkama linkme.
Sulaikytas pareigūnas
Policijos departamentas / Kadras iš filmuotos medžiagos

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas pranešė, kad dėl šio įvykio prieš mėnesį pradėjo tyrimą.

„Kreipėsi pilietis su pareiškimu, kad iš jo pareigūnas galbūt reikalauja kyšio. Praėjusį ketvirtadienį Trakų rajono Policijos komisariato Veiklos skyriaus tyrėjas medžioklės metu paėmė 1 tūkst. eurų kyšį, kad būtų nutrauktas tyrimas. Tyrimas jau buvo nutrauktas prieš paimant kyšį“, – kalbėjo E.Jablonskas.

Kiek žinoma, tyrimas policijoje buvo vykdomas dėl grasinimo susidoroti.

Tyrimas greičiausiai ir taip būtų buvęs nutrauktas, o apie šią situaciją sužinojęs policininkas nusprendė ja pasinaudoti. Jis iš pažįstamo pareikalavo kyšio, neva už pinigus padės pakreipti tyrimą reikiama linkme.

„Dažnu atveju pareigūnai, turėdami teisinių žinių, sukčiauja šiomis žiniomis. Iš turimų duomenų, žinodami, kad tas tyrimas gali būti nutrauktas, sukuria tokias istorijas ir įtikinėja asmenis, kad mes galime padaryti įtaką, galime padėti, tik duokit mums pinigų“, – pasakojo E.Jablonskas.

Tiesa, kol kas tai tik pirminė versija, byloje tyrimą nutraukusiai Trakų policijos tyrėjai suteiktas specialiosios liudytojos statusas.

Pats vyras, iš kurio pareigūnas reikalavo kyšio, kreipėsi į policiją. Abu jie – to paties medžiotojų būrelio nariai.

Kyšininkavimu įtariamas pareigūnas porą parų prabuvo areštinėje, šeštadienį jis paleistas.

„Jis pusmečiui nušalintas, toliau tęsiamas ikiteisminis tyrimas. Minėtas pareigūnas buvo imuniteto akiratyje, buvo žinomas, kaip linkęs į korupcinius atvejus. Jis 37 metų amžiaus, policijoje dirba 13 metų“, – sakė E.Jablonskas.

VIDEO: Išsireikalavęs 1000 eurų kyšio Trakų policininkas atsidūrė areštinėje

Anot policijos, korupcija mažėja

Tiesa, bendra situacija, anot policijos, gerėja - policija pastebi mažėjančią pareigūnų korupciją, lyginant su praėjusiais metais, bylų skaičius sumažėjo 30 proc.

„Taigi, policija skaidrėja. Tai rodo, kad policijos bendruomenė vertina savo darbą, tarnybą. Visuomenė taip pat pasikeitusi. Jei pažiūrėsime, kiek kartų buvo bandyta papirkti pareigūnus, tai šiemet, lyginant su 2013 m., papirkimo bylų sumažėjo 75 proc.“ – sakė E.Jablonskas.

Jis akcentavo, kad labai svarbus ir visuomenės indėlis, tad ragino kreiptis matant neskaidrų policijos pareigūnų elgesį.

„Visuomenės pasitikėjimas policijos pareigūnais yra aukštas, rekordinis ir ne be pagrindo. Daugiausiai korupcinių veikų atskleista dalyvaujant visuomenei. Ateityje, jei visuomenė susidurs su nesąžiningais policijos pareigūnais, raginame kreiptis į imunitetą, galite elektroniniu laišku imunitetas@policija.lt ir tikrai netoleruoti tų atvejų. Pareigūnams galime siųsti tokią žinutę, ką rodo šis pavyzdys, šis sulaikymas, jie anksčiau ar vėliau prieina liepto galą“, – sakė jis.

Per 2018 m. 11 mėn. pradėtas 51 ikiteisminis tyrimas pareigūnų atžvilgiu, iš jų 24 korupcinio pobūdžio ikiteisminiai tyrimai.

Tendencijos – mažėjančios. Palyginimui, 2017 m. imuniteto padaliniai atliko 125 (2016 m. – 143) ikiteisminius tyrimus.

Per 2018 m. 10 mėn. užregistruota 212 papirkimų atvejų, kuomet bandyta papirkti policijos pareigūnus. Palyginimui, per 2017 m. užregistruoti 393 papirkimų atvejai, 2016 m. – 471, 2015 m. – 817, 2014 m. – 896, 2013 m. – 866. Per 2018 – 2013 m. sumažėjimas 75,52 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius