-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plėšiką sučiupo savo namuose

Šalyje lėtai, bet nesustabdomai daugėja plėšimų. Ypač padaugėjo nusikaltimų, padarytų gatvėse. Tačiau ir namuose žmonės ne visuomet gali jaustis saugūs.
Plėšikas
Plėšikas / LŽ nuotr.

Daugiausia užregistruojama smulkių plėšimų miestų gatvėse tamsiu paros metu. Pareigūnai įspėja, kad mėgstantys demonstruoti, ką turi, žmonės – potencialios plėšikų aukos. Užpultasis paprastai ne tik netenka daiktų ar pinigų, bet patiria ir fizinį smurtą. Dažnai nieko nepaisantys nusikaltėliai įsilaužia ir į individualius namus bei butus. Būna, kad namie miegantys žmonės net nepabunda, tik rytą pamato esą apšvarinti. Tokius vagis surasti būna nelengva. Tačiau 22 metų vilniečiui sumanymas pasipelnyti šįkart nepavyko.

Įlindo per langą

Sostinės Gervėčių gatvėje gyvenantys sutuoktiniai užvakar suguldę du mažamečius vaikus, užmigo ir patys. Apie pusę keturių ryto vyras su žmona pabudo išgirdę bute kažkokį triukšmą. Pasirodo, čia šeimininkavo įsibrovėlis. Į antrame namo aukšte esantį butą jis pateko išlaužęs lango rėmą.

Nors ką tik pakeltas iš miegų, buto šeimininkas nesutriko. Jis puolė įsibrovėlį ir juodu ėmė grumtis. Tuo metu buto savininko žmona iškvietė policiją ir pribėgo padėti vyrui. Besigrumdamas įsiveržėlis griebė peilį ir smogė jį laikančiam vyrui į krūtinę. Nedaug trūko, kad nusikaltėlis būtų pasprukęs, tačiau po duris jau veržėsi patruliai. Laimė, jie atvyko vos per trejetą minučių, tad plėšiką pavyko sulaikyti.

Sužalojo peiliu

Pareigūnai skubiai iškvietė greitąją pagalbą. Sužeistas vyras buvo išgabentas į ligoninę. Vakar policijos pareigūnai nuvyko jo apklausti. Pasak medikų, vyrui peiliu sužalota krūtinės ląsta, tačiau jo gyvybei pavojus negresia.

Sulaikytasis, 22 metų vilnietis, uždarytas į areštinę. Šiandien rengiamasi prašyti teismo leidimo jį suimti. Pareigūnams sulaikytasis labai gerai pažįstamas. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo skyriaus viršininkas Sigitas Šemis LŽ sakė, kad jaunas vyras teistas jau daugiau nei dešimt kartų. Po pastarojo teistumo jis į laisvę išėjo šių metų birželį. Visais atvejais jis buvo teistas už vagystes ir plėšimus. Kai kurie nusikaltimai padaryti gatvėje, kai kurie – įsibrovus į gyvenamąsias patalpas. S.Šemis negalėjo pasakyti, ar sulaikytasis jau yra sužalojęs kurią nors savo auką. „Manau, smurtą jis galėjo panaudoti ir per savo ankstesnius nusikaltimus. Turiu tik duomenų, kad daugeliu atvejų jis aukoms grasino peiliu, kartą – švirkštu, šaukdamas, kad užkrės AIDS“, – sakė pareigūnas. Pasitaiko atvejų, kai grįžę iš įkalinimo vietos žmonės neturi kur pasidėti ir tyčia padaro nusikaltimą, kad vėl patektų už grotų. Tačiau šis atvejis į tokį nepanašus. Policijos duomenimis, sulaikytasis turi pastogę, gyvena su motina.

Patiria šoką

Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla LŽ sakė, kad plėšimų Lietuvoje daugėja. Pernai per septynis mėnesius jų buvo užregistruota 2006, šiemet per tokį patį laiką – 2061. Tokių nusikaltimų skaičius išaugo 2,7 procento. Dažniausiai tai būna smulkūs nusikaltimai – grobiami telefonai, piniginės, papuošalai. Neseniai Vilniuje, netoli autobusų stoties, buvo užfiksuota ištisa serija beveik visiškai vienodų plėšimų. Buvo užpuldinėjamos moterys ir joms nuo kaklų nuplėšiamos grandinėlės. Pasak R.Požėlos, nereikėtų gatvėje, ypač tamsiu metu, demonstruoti papuošalų ar mobiliojo ryšio telefono.

Patirti nuostoliai tokiais atvejais dažniausiai nebūna labai dideli. Kur kas blogiau tai, kad plėšimas - tai visuomet nusikaltimas, kur panaudojamas smurtas. Aukos patiria ne tik fizinį sužalojimą, bet ir šoką, moralinę traumą. Tapusį plėšiko auka žmogų gali ilgai kamuoti baimė.

Pareigūnai primena, kad būtina kuo geriau apsaugoti savo namus. Langai, ypač apatiniuose aukštuose, privalėtų turėti specialią apsaugą. Pasak S.Šemio, išstumti plastikinį langą be apsaugos užtenka vos keleto sekundžių. Tad, nesaugodami namų, rizikuojame ne tik prarasti vertybes, bet nukentėti ir fiziškai, kaip atsitiko buto Gervėčių gatvėje savininkui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius