-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Plungėje į kaukės skandalą įsivėlusiam vyrui policija iškėlė dvigubą bylą: laukia teismas

Praėjusį savaitgalį Plungėje, pagarsėjusioje sudėtinga situacija dėl koronaviruso plitimo, užfiksuotas ir socialinius tinklus sudrebino incidentas, kuomet penkiems policininkams teko šešias minutes tramdyti viešoje vietoje kaukės nedėvėjusį vyrą. Pareigūnai dėl dviejų pažeidimų – kaukės ir pasipriešinimo, sulaikytajam surašė protokolą bei perdavė tokią dvigubą bylą teismui. Tuo metu moteriai, kuri incidento vietoje irgi buvo be veido apsaugos priemonės, policija pasiūlė apsieiti be bylinėjimosi: jei sutinka su pažeidimu, gali sumokėti pusę minimalios baudos.
Nufilmuotas sulaikymas
Nufilmuoto sulaikymo epizodai / Video kadras

Šio incidento Plungėje filmuota medžiaga paplito „Facebook“ socialiniame tinkle ir žiniasklaidoje, užfiksuoti vaizdai sukėlė komentarų ir diskusijų bangą.

VIDEO: Vyriškio sulaikymas Plungėje tapo iššūkiu: stojo ginti būrys žmonių

Audringa karantino aktualijų istorija turi ne tik emocinį, bet ir teisinį tęsinį: vaizdo įrašo herojumi tapęs vyriškis laukia teismo, o incidento vietoje buvusi moteris sulaikė siūlymo geranoriškai sumokėti 250 eurų baudą.

Suprasti akimirksniu

  • Ilgąjį Vėlinių savaitgalį, kai Plungėje vyko šis incidentas, vietinis karantinas Vyriausybės priimtu nutarimu jau buvo paskelbtas Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kauno miesto, Kelmės rajono, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Šilalės rajono, Širvintų rajono, Švenčionių rajono, Telšių rajono, Trakų rajono, Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybių teritorijose.
  • Šių savivaldybių teritorijose asmenys vyresni nei 6 metų viešosiose vietose (tiek atvirose, tiek uždarose) privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones). Šis reikalavimas netaikomas tik konkrečioms asmenims, kurios šiuo atveju, pirminiais bylų duomenimis, nebuvo aktualios.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyryje 15min sužinojo, kad po šio incidento administracinių nusižengimų protokolai buvo išrašyti dviem asmenims. Sulaikymo epicentre atsidūrusiam vyriškiui inkriminuojamas ir pažeidimas buvus viešoje vietoje be apsauginės kaukės, ir pareigūnų teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymas. Tuo metu stojusi sulaikomo asmens ginti moteris, kuri irgi filmavo incidentą telefonu, savąją kaukę buvo nusimaukšlinusi ant smakro, tad jai protokolas surašytas tik už šį pažeidimą.

Pareigūnai atsižvelgė, kad ši gyventoja neturi galiojančių administracinių nuobaudų, todėl jai pasiūlyta galimybė pasinaudoti įstatymo numatyta nuolaida – per darbo savaitę sumokėti pusę minimalios baudos, kuri šiuo atveju yra nuo penkių šimtų eurų net iki vieno tūkstančio penkių šimtų eurų.

Tuo metu vyriškio galimą pažeidimą, susijusį su pasipriešinimu policijai, pagal galiojančią tvarką svarsto ne patys pareigūnai, o teismas. Būtent teisminio nagrinėjimo metu bus įvertintas ir antrasis jam inkriminuojamas pažeidimas (dėl kaukės nedėvėjimo).

Numatytos didžiulės baudos

Esminė nuostata, kurios pažeidimu šiuos abu asmenis kaltina policija, apibrėžta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (ANK) 45 straipsnyje: „Visuomenės sveikatos srities Europos Sąjungos reglamentų ar sprendimų, higienos norminių aktų ar kitų visuomenės sveikatos srities teisės aktų, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimas.“

Šio straipsnio 4-oje dalyje rašoma, kad Visuomenės sveikatos srities Europos Sąjungos reglamentų ar sprendimų, higienos norminių aktų ar kitų visuomenės sveikatos srities teisės aktų, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimas, sukėlęs pavojų išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms, padarytas karo, nepaprastosios padėties, mobilizacijos, karantino, riboto karantino metu, taip pat susidarius ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, jeigu ekstremalioji situacija ar ekstremalusis įvykis kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai, užtraukia baudą asmenims nuo 500 iki 1500 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1 500 iki 6 000 eurų.

Bylą nagrinėjant teisme, „akcija“ dėl pusės minimalios baudos mokėjimo netaikoma, geriausiu atveju teismas, jei asmuo pripažįstamas kaltu, gali paskirti minimalią piniginę nuobaudą ir pasiūlyti ją mokėti dalimis per nustatytą ilgesnį laikotarpį.

Pagal ANK 506-ąją straipsnį, pareigūno teisėto nurodymo ar reikalavimo nevykdymas užtraukia baudą nuo 90 iki 140 eurų. Jei asmuo teisme pripažįstamas kaltu dėl abiejų veikų, mažesnę nuobaudą paprastai apima didesnioji. Arba galutinė paskirta bauda būna šiek tiek didesnė už sankcijoje numatytą minimumą arba vidurkį – tai priklauso nuo teismo požiūrio į visą byloje surinktą medžiagą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius