Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po bandymo šantažuoti avariją padariusį prokurorą STT agentai sučiupo buvusį advokatą Juzefą Kozubovskį

Antradienį vėlai vakare Vilniuje buvo sulaikyti du asmenys, kurie galimai neteisėtai rinko informaciją apie privatų asmens gyvenimą bei šantažavo prokurorą. Vienas sulaikytųjų – buvęs advokatas Juzefas Kozubovskis.
Antrankiai
Antrankiai / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos pareigūnų surinktais duomenimis, prieš trejus metus vienas iš šįkart sulaikytų asmenų – Juzefas Kozubovskis – tapo įtariamuoju neteisėto praturtėjimo ir neteisėto vertimosi ūkine veikla byloje. Įteikus šiam asmeniui įtarimus, taip pat buvo laikinai apribotos ir jo nuosavybės teisės į turtą, kurio vertė siekė daugiau kaip keturis su pusę milijonų litų.

Gana įprasto ikiteisminio tyrimo eiga netikėta linkme pakrypo tuomet, kai minimas įtariamasis, turėjęs ir advokato patirties, nedviprasmiškai pranešė prokurorui galįs viešai sukompromituoti jį taip, kad pastarasis galbūt net netektų savo pareigų. Mainais už tylą buvo pareikalauta palankių procesinių sprendimų, tarp jų – ir bylos nutraukimo bei laikinojo nuosavybės teisių apribojimo panaikinimo.

Tačiau prokuroras pasielgė priešingai – apie jam pateiktą „pasiūlymą“ ir visas su šantažu susijusias aplinkybes jis nedelsdamas informavo Generalinės prokuratūros vadovybę, po ko Specialiųjų tyrimų tarnyboje buvo pradėtas keliolika mėnesių trukęs neviešas tyrimas.

Informacija, kuria buvo tikimasi šantažuoti prokurorą, yra apie gana tipines gyvenimiškas ir nelabai išskirtines situacijas, tačiau norint jas galima gana lengvai traktuoti nepalankia asmeniui linkme, ypač jei jo paties pareigos – siekti teisingumo, todėl prokuroro veiksmai bus detaliai išnagrinėti ir įvertinti nustatyta tvarka.

Turimais duomenimis, šantažui buvo pasirinktas epizodas apie daugiau nei trejų metų senumo įvykį, kai prokuroras nesuvaldė nuosavo automobilio ir jį apgadino. Prokuroras tuomet nemanė turįs kam nors oficialiai pranešti apie tai, tačiau šantažuojant šis atvejis buvo pateiktas kaip galintis grėsti prokuroro karjerai dideliais nemalonumais, pasakojama STT atstovų trečiadienį paviešintame pranešime.

Tokio pat efekto prokurorą galimai šantažavęs asmuo tikėjosi sužinojęs, kad prieš keletą metų prokuroras neinformavo savo vadovų apie jo šeimai bandytą padovanoti medų bei kelis butelius alkoholinių gėrimų. Per trečius asmenis norėtas perduoti vaišes, kurias pats prokuroras kategoriškai atsisakė priimti, siekė įteikti šeimos pažįstami, už, kaip buvo nustatyta, bendrų baudžiamojo proceso principų ir tvarkų išaiškinimą.

Bandymas perduoti minėtas vaišes sukūrė dviprasmę situaciją, kuria tikėjosi pasinaudoti galimai prokurorą šantažavę asmenys.

Birželio 4 d. vakare buvo sulaikytas ir kitas asmuo, kuris galimai vykdydamas J.Kozubovskio pavedimus sistemingai bei ilgą laiką neteisėtai rinko informaciją apie teisėsaugos institucijų aukščiausių pareigūnų privatų gyvenimą.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimai vykdyto prokuroro šantažo ir neteisėto informaciją apie privatų asmens gyvenimą rinkimo organizuoja bei kontroliuoja Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentas, atlieka – Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius