Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po gaudynių Kaune policija pasiaiškino dėl „liberalaus“ pažeidėjų stabdymo – gali ir šauti, ir taranuoti

Savaitgalį 15min publikavo vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotos Kaune vykusios „Audi“ gaudynės. Automobilis spruko be įjungtų šviesų, važiavo net prieš eismą. Gaudynės tęsėsi beveik 10 km. Paaiškėjo, kad prie vairo sėdėjo teisių neturintis girtas vaikinas. Ne vienam skaitytojui kilo klausimų, kodėl pareigūnai pažeidėją stabdė taip liberaliai – netaranavo ir nešovė. Policija pateikė paaiškinimą.
„Audi A3“ gaudynės Kaune: nuo policijos sprukęs vairuotojas – girtas ir beteisis
„Audi A3“ gaudynės Kaune: nuo policijos sprukęs vairuotojas – girtas ir beteisis / Beno Dragūno nuotr.

Spalio 12-osios ankstų rytą Kaune vykusių gaudynių aprašymas bei 15min užfiksuotas tų gaudynių vaizdo įrašas sulaukė didelio internautų susidomėjo. Daugelis skubėjo įvertinti pareigūnų veiksmus. Vieni gyrė uniformuotuosius už profesionalią tarnybą, kiti teiravosi, kodėl neblaivaus pažeidėjo „Audi“ nebuvo galima taranuoti tarnybiniu automobiliu arba kodėl nesiimta šaudyti iš ginklo į padangas. Juk per 10 kilometrų besitęsusią girto vairuotojo kelionę galėjo įvykti didelė nelaimė.

Komentatoriai lygino Lietuvą su JAV, kurioje policininkai tikrai nebūtų tokie „švelnūs, mandagūs ir liberalūs“. Svarstyta, ar kauniečių tarnybiniai automobiliai atlaikytų smūgį, o gal taip visuomenės saugumo sąskaita stengiamasi taupyti policijos biudžetą?

Beno Dragūno nuotr./„Audi A3“ gaudynės Kaune: nuo policijos sprukęs vairuotojas – girtas ir beteisis
Beno Dragūno nuotr./„Audi A3“ gaudynės Kaune: nuo policijos sprukęs vairuotojas – girtas ir beteisis

Taupo tarnybinius automobilius?

Teisingumo dėlei, šios gaudynės, tikėtina, buvo išskirtinės ir patiems pareigūnams: nuo policijos sprukusi „Audi“ važiavo pakankamai lėtai. Įprasta, kad jei jau pažeidėjas „bėga“, tai „bėga“ greičio pedalą spausdamas iki dugno.

„Man, kaip piliečiui, pirmiausia norisi padėkoti pareigūnams už jų atliktą darbą. Kita vertus, kyla klausimas: kodėl mūsų pareigūnai taip liberaliai elgiasi su tokiais pažeidėjais? 5 minučių vaizdo įraše galime pastebėti daugybę pavojingo, chuliganiško vairavimo pavyzdžių. Pabaigoje pareigūnai įsakmiuoju žodiniu tonu sustabdo pažeidėją – puiku, bet kiek tai galėjo kainuoti visuomenei, jeigu vairuotojas būtų nesuvaldęs automobilio per tas 5 minutes trukusias gaudynes? Kodėl, esant akivaizdiems pažeidimams, nenaudojamas tarnybinis ginklas?

Vieno žmogaus, šiuo atveju chuliganiško pažeidėjo, galimi sužalojimai panaudojus tarnybinį ginklą, rodos, negali būti svarbesni už kitų eismo dalyvių saugumą arba potencialią grėsmę. Nenaudota ir taranavimo priemonė: suprantu, kad tarnybiniai automobiliai tausojami, bet susidaro įspūdis, kad tai daroma visuomenės sąskaita.

Taigi būtų gerai, jeigu pareigūnai pakomentuotų, kuo remiantis jie šiuo atveju priėmė sprendimą taip „švelniai“ stabdyti pažeidėją“, – tokio laiško, parašyto skaitytojo Andriaus, sulaukė 15min redakcija.

Andrius buvo vienas iš daugelio, kuriam kilo tokie ar panašūs klausimai. Visus juos 15min perdavė Policijos departamentui ir Kauno apskrities policijai. Šių įstaigų atstovai paaiškino, gali ar ne Lietuvoje policijos pareigūnas taranuoti pažeidėjo automobilį, panaudoti tarnybinį ginklą gaudynių metu. Viskas priklauso nuo situacijos pavojingumo lygio.

Beno Dragūno nuotr./„Audi A3“ gaudynės Kaune: nuo policijos sprukęs vairuotojas – girtas ir beteisis
Beno Dragūno nuotr./„Audi A3“ gaudynės Kaune: nuo policijos sprukęs vairuotojas – girtas ir beteisis

Panaudoti tarnybinį ginklą – galima

Kaip tikina Kauno apskrities policijos atstovė spaudai Justina Kazragytė, Lietuvos policijos pareigūnai, vykdydami savo tiesiogines funkcijas, visuomet privalo vadovautis Lietuvos Respublikos policijos įstatymu. Taip pat patruliai, reaguojantys į įvykius, papildomai vadovaujasi ir Patrulių veiklos instrukcija.

„Kaip numatyta teisės aktuose, pareigūnas naudoti ginklą privalo nekeldamas tiesioginio pavojaus asmens gyvybei. Taip pat turi teisę panaudoti šaunamąjį ginklą prieš gyvūną arba transporto priemonę, jei kyla neišvengiamas pavojus pareigūno ar kitų asmenų gyvybei ar sveikatai. Svarbu paminėti ir tai, jog tarnybinis ginklas naudojamas tuomet, kai prieš tai naudota psichinė ar fizinė prievarta buvo neveiksminga“, – teigė J.Kazragytė.

Anot jos, policijos pareigūnams stabdant automobilį, tačiau šiam nepaklusus teisėtam pareigūnų reikalavimui sustoti, pagal teisės aktą „Dėl patrulių veiklos instrukcijos patvirtinimo“ pareigūnai privalo įsidėmėti kiek įmanoma daugiau informacijos apie pačią transporto priemonę, asmenis, esančius toje transporto priemonėje.

Taip pat jie, įjungę švyturėlius ir specialiuosius garso signalus, privalo persekioti transporto priemonę, stengtis neatsilikti ir nuolat pranešti informaciją budėtojui.

„Taip pat reikia per garsiakalbį kartoti reikalavimą sustabdyti transporto priemonę, stengtis pasirinkti tokį judėjimo greitį, kad būtų užtikrintas eismo dalyvių saugumas. Siekiant sustabdyti transporto priemonę ir esant galimybei, naudojamos automobilio priverstinio stabdymo priemonės, o prireikus, vadovaujantis įstatymais, galima panaudoti fizinę prievartą arba šaunamąjį ginklą“, – paaiškino Kauno apskrities policijos atstovė.

Sprendžia patys pareigūnai

Policijos departamentas patvirtino, kad pareigūnas Lietuvoje turi teisę transporto priemone stabdyti kitą transporto priemonę šią blokuodamas. Tai daroma tuomet, kai stabdoma transporto priemonė ar joje esantys asmenys savo veiksmais kelia neišvengiamą pavojų pareigūno ar kito asmens gyvybei ar sveikatai. Jei pareigūnas, vairuojantis transporto priemonę, blokuoja arba taranuoja kitą transporto priemonę ir dėl to kyla pavojus asmenų gyvybei ar sveikatai, po šių veiksmų jis nedelsdamas turi imtis priemonių padariniams pašalinti.

Dėl šaunamojo ginklo panaudojimo, policijos atstovų teigimu, galioja bendros teisės aktuose įtvirtintos nuostatos. Pareigūnas, nekeldamas tiesioginio pavojaus asmens gyvybei, turi teisę panaudoti šaunamąjį ginklą prieš transporto priemonę, jei kyla neišvengiamas pavojus pareigūno arba kitų asmenų gyvybei ar sveikatai.

VIDEO: „Audi“ gaudynių Kaune vaizdo įrašas: vairuotojas – girtas ir beteisis

„Ketindamas naudoti šaunamąjį ginklą, pareigūnas privalo įspėti apie šį ketinimą, suteikdamas asmeniui galimybę įvykdyti teisėtus reikalavimus. Išskyrus atvejus, kai delsimas kelia neišvengiamą pavojų pareigūno arba kito asmens gyvybei ar sveikatai, arba kai toks įspėjimas yra neįmanomas.

Kiekvienu atveju sprendimus dėl priemonių panaudojimo priima įvykio vietoje esantys pareigūnai, kurie įvertina situaciją ir aplinkybes“, – teigiama Policijos departamento atsiųstame paaiškinime.

Pažeidėjas pasiteisino: „Taip išėjo“

15min primena, kad gaudynės šeštadienio rytą prasidėjo sulaukus pilietiško asmens pranešimo apie galimai girtą „Audi“ vairuotoją. Pažeidėją persekiojo ar bandė sustabdyti keturi policijos ekipažai. Galiausiai pavykus tai padaryti, paaiškėjo, kad draugei priklausantį automobilį valdęs vairuotojas – be vairuotojo pažymėjimo ir neblaivus. Pirmuoju bandymu jis įpūtė 2,08 prom. Po 15 minučių alkotesterio rodmenys dar labiau šoktelėjo į viršų – iki 2,20 prom. Kartu „Audi“ vyko dar trys neblaivūs asmenys. Vienas jų – nepilnametis.

Beno Dragūno nuotr./„Audi A3“ gaudynės Kaune: nuo policijos sprukęs vairuotojas – girtas ir beteisis
Beno Dragūno nuotr./„Audi A3“ gaudynės Kaune: nuo policijos sprukęs vairuotojas – girtas ir beteisis

„Taip išėjo“, – paklaustas, kodėl sėdo prie vairo, nors net neturi įgijęs teisės vairuoti, ir kodėl tai padarė būdamas visiškai girtas, atsakė pažeidėjas.

Prieš prasidedant gaudynėms, V.Krėvės prospekte buvo sukeltas ir eismo įvykis – prieš išvažiuodama į Kauno gatves, dar kieme, to paties girto ir neturinčio teisės vairuoti vaikino vairuojama „Audi“ dar atsitrenkė ir apgadino kitą mašiną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius