-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po įtariamųjų sulaikymo policija ėmėsi nuodugnaus tyrimo: ar V.Vaitkevičių ir jo porininką to mokė mokykloje?

Vilniaus apskrities policija apsisprendė atlikti oficialų tarnybinį patikrinimą dėl skandalingo įtariamųjų sulaikymo bute sostinės Architektų gatvėje ir ten dirbusių patrulių veiksmų. Siekdami susidaryti kuo aiškesnį ir objektyvesnį situacijos vaizdą, tyrėjai netgi nutarė nusiųsti užklausą į Lietuvos policijos mokyklą (LPM).

Sausio 25 d. Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (VPK) portalą 15min informavo, kad yra priimtas oficialus sprendimas atlikti vidinį, tarnybinį patikrinimą, kurio rezultatai neabejotinai domins ir visuomenę.

Vidinį tyrimą atlieka Vilniaus apskrities VPK Imuniteto valdyba, dalį medžiagos gavusi ir iš sostinės prokuratūros.

Suprasti akimirksniu

  • Policija priversta tirti incidentą, vykusį sostinėje naktį iš sausio 8 d. į sausio 9 d. prieglobstį Lietuvoje turinčios pabėgėlės iš Rusijos Irinos Kalmykovos būste.
  • Tą savaitgalį socialinius tinklus, o po to ir policijos bendruomenę bei visą visuomenę pribloškė Vilniuje filmuota medžiaga, kurioje užfiksuotas sostinės patrulių vizitas į butą Architektų gatvėje. Policijos atstovai teigia reagavę į pranešimą apie ten vykstančias muštynes, o atsidūrę viduje patruliai pajuto agresiją, tad ėmėsi ir fizinio jėgos naudojimo.
  • I.Kalmykovos sūnus buvo ką tik grįžęs iš pataisos namų, šios progos atšvęsti į butą buvo susirinkę iš viso 5 jaunuoliai (svečiavosi 3 vaikinai ir dvi merginos). Neblaivūs kompanijos vaikinai buvo nusiteikę agresyviai ir nors visiškai nesipriešino, jie nereagavo į pareigūnų žodinius nurodymus, o tai iššaukė lemtingą patrulio V.Vaitkevičiaus suduotą smūgį. Kai smūgio sulaukęs vaikinas parkrito, sulaikyti ir kitus asmenis neliko jokių problemų, juolab V.Vaitkevičius ir L.Saukevičius netrukus sulaukė pastiprinimo.

Po tarnybinio patikrinimo tikimasi išvadų, ar pamatuotai ir teisėtai per sulaikymą panaudota teleskopinė lazda bei kitos spec. priemonės.

Kaip skelbta anksčiau, į prokurorus kreipėsi nukentėjusiais nuo policijos patrulių pasijutę piliečiai, kurių atžvilgiu per sulaikymą dėl karantino tvarkos pažeidimų buvo panaudotos fizinės prievartos priemonės: smūgis (teleskopine lazda), dujos, antrankiai.

Tokia yra ir pagrindinė tarnybinį patikrinimą vykdančių vertintojų užduotis: atsakyti į klausimus, ar pagrįstai, pamatuotai ir teisėtai patruliai šio konkretaus įvykio vietoje griebėsi griežtų, aktyvių bei kai kam skausmingų veiksmų.

Teigiama, kad tyrimas nėra atliekamas konkrečių pareigūnų atžvilgiu, akcentuojamas siekis įvertinti situaciją ir policininkų reakciją į susiklosčius aplinkybes.

Tačiau yra žinoma, kad tyrėjų akiratyje dabar atsidūręs bene garsiausiais sostinės patrulis Vitalijus Vaitkevičius ir jo porininkas Livijus Saukevičius.

Situacijoje, virtusioje skandalu, būtent V.Vaitkevičius atrodė kaip aktyvesnis patrulių poros narys: būtent jo netikėtas smūgis vienam iš sulaikomų asmenų vadinamuoju bananu per galvą ir tapo labiausiai aptarinėjamu momentu.

Kilus ažiotažui dėl patrulių veiksmų, Vilniaus apskrities policija prašė jos neskubinti, vertinant situaciją.

Pagal galiojančią tvarką, pirmosios 10 dienų buvo vadinamasis „Aplinkybių patikslinimas“.

Ši tarpinė stadija reikalinga siekiant priimti motyvuotą sprendimą – ar yra pagrindas atlikti tarnybinį patikrinimą, ar tokia procedūra šiuo konkrečiu atveju netikslinga.

15min sužinojo, kad Imuniteto valdyba ne tik įžvelgė pagrindą tyrimui, bet ir nusprendė pateikti užklausą į Policijos mokyklą.

Pareigūnai, ruošdamiesi tarnybai, su patyrusiais instruktoriais kaupia teorines žinias ir praktinę patirtį, kurios gali vėliau prireikti realiame darbe.

Instruktoriai, vadovaudamiesi ir teisės aktais, ir fizinio pasirengimo bei valdomo priemonių arsenalo galimybėmis, stengiasi išmokyti būsimus angelus sargus, kaip pastarieji turėtų kuo saugiau ir efektyviau elgtis vienoje ar kitoje kritinėje situacijoje.

Vidinio patikrinimo išvadoms suformuluoti, tikimasi ir LPM atstovų indėlio į šios situacijos vertinimą.

Paprastai tarnybiniai patikrinimai trunka iki mėnesio, tačiau, atsiradus kliūčių arba iškilus naujiems neaiškumams, terminas gali būti pratęstas.

Visi 7 žmonės, tą naktį buvę bute, sulaukė protokolų dėl karantino tvarkos pažeidimo.

Kol kas yra įvertintas tik nelegaliame vakarėlyje dalyvavusių asmenų elgesys.

Visi 7 žmonės, tą naktį buvę bute, sulaukė protokolų dėl karantino tvarkos pažeidimo.

Trys sulaikyti asmenys buvo apsvaigę nuo alkoholio: vienam nustatytas lengvas, dar dviem – vidutinis girtumo laipsnis (nuo 1,5 iki 2,5 promilės).

Kelis jaunuolius nutarta bausti ir už teisėtų policijos pareigūnų nurodymų nevykdymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius