Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po mamos laidotuvių nuteistoji negrįžo už grotų: po laisvės „gurkšnių“ nesiorientavo aplinkoje

Gruodžio pabaigoje Jonavos teisme paskelbtas nuosprendis kiek neįprastoje byloje – rugpjūtį į Panevėžio pataisos namus negrįžo į mamos laidotuves trims paroms išleista nuteistoji. Būdama laisvėje ji taip įniko į alkoholį, kad dieną, kuomet turėjo vėl atsidurti už grotų, nesiorientavo aplinkoje. Už tokį „pabėgimą“ recidyviste pripažinta Edita T. užsidirbo ketvirtąjį teistumą, šįkart – laisvės atėmimą.
Panevėžio pataisos namai
Asociatyvi iliustracija: Panevėžio pataisos namai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pradinį išsilavinimą įgijusi, netekėjusi ir niekur nedirbanti E.T. anksčiau buvo teista tris kartus, bausta ir administracine tvarka.

2018 metais iš jos dvejiem metams atimta teisė vairuoti, konfiksuotas automobilis.

2021 metų vasarį istorija pasikartojo – vėl teistumas už vairavimą išgėrus (nustatytas didesnis nei 1,5 prom. girtumas) ir vėl teisės vairuoti atėmimas, tik šįkart – penkmečiui. Iš E.T. konfiskuotas dar vienas automobilis.

Gruodžio 29 dieną priimtu nuosprendžiu 1978 metais gimusiai E.T. buvo paskirtas 60-ties parų areštas, kurį ji turėjo atlikti Panevėžio pataisos namuose. Tačiau net ir būdama už grotų E.T. užsidirbo dar vieną teistumą. Šį kartą ir vėl kaltas alkoholis.

Išleido į laidotuves

Atlikti 60-ties parų arešto bausmės E.T. į Panevėžį nuvyko liepos viduryje.

Rugpjūčio 24 dieną E.T. išgirdo žinią, kad mirė jos mama, tad pataisos namų direktorius trims paroms išleido ją į namus Rukloje. Grįžti atgal E.T. turėjo rugpjūčio 27 dieną 13 valandą, tačiau taip ir nepasirodė.

Kaip teisme teigė pati nuteistoji, į pataisos namus negrįžo, nes po mamos laidotuvių vartojo alkoholį.

Ji neneigė kaltės, savo elgesį vertino blogai, labai gailėjosi.

Pripažino turinti problemų dėl alkoholio vartojimo, tikino sutiksianti gydytis, jei teismas jai paskirtų tokį įpareigojimą.

E.T. teismui pasakojo niekur nedirbanti, jokio turto neturinti – pragyvenant iš 179 eurų pašalpos.

Tą pačią dieną, kai turėjo sugrįžti į įkalinimo įstaigą – rugpjūčio 27-ąją, į paieškas besileidę policijos pareigūnai apie 14.30 valandą rado E.T. namuose. Nuteistajai nustatytas net 2,68 prom. girtumas.

Nuteistojo dar tą pačią dieną grąžinta į pataisos namus. Kadangi buvo stipriai apsvaigusi nuo alkoholio, nesiorientavo aplinkoje, ji buvo izoliuota atskirai nuo kitų nuteistųjų.

2021 metų vasarį paskirtą arešto bausmę Edita T. atliko ir į laisvę išėjo rugsėjo 9-ąją, tačiau laukė naujas teismo procesas dėl negrįžimo į pataisos namus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Panevėžio pataisos namai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Panevėžio pataisos namai

Pripažinta recidyviste

Kadangi E.T. šį nusikaltimą – negrįžimą į pataisos namus, padarė būdama teista už kitą tyčinį nusikaltimą ir neišnykus teistumui, tai pripažinta jos atsakomybę sunkinančia aplinkybe. E.T. laikoma recidyviste.

Tas, kas būdamas laikinai išleistas iš įkalinimo vietos, be svarbios priežasties nustatytu laiku į ją negrįžo, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Teismas nusprendė E.T. skirti laisvės atėmimą keturiems mėnesiams ir bausmės vykdymą atidėti vieneriems metams.

Nuteistoji įpareigota įsidarbinti arba tęsti registraciją Užimtumo tarnyboje; per visą bausmės atlikimo laikotarpį būti namuose nuo 23 valandos iki 6 valandos, jei tai nesusiję su darbu ar gydymusi; gydytis priklausomybės ligas bei visą bausmės atlikimo laiką nevartoti psichiką veikiančių medžiagų.

Skirdamas tokią bausmę recidyvistei, teismas atsižvelgė į tai, kad ji neneigė savo kaltės, gailėjosi to, ką padarė. Teisėją įtikino Editos rodomos pastangos susirasti darbą, pažadas gydytis nuo priklausomybės.

„Įvertinus visus svarbius duomenis, teismo nuomone, šiuo konkrečiu atveju galima daryti išvadą, kad šis įvykis kaltinamajai taps gera pamoka, ateityje ji padarys reikiamas išvadas ir gerokai kritiškiau vertins savo veiksmus ir poelgius.

Teismo nuomone, nagrinėjamu atveju atidėjus paskirtos laisvės atėmimo bausmės vykdymą ir skyrus teismo įpareigojimus, E.T., suvokdama, kad bausmės vykdymas gali būti panaikintas, jeigu ji darys teisės pažeidimus, naujas nusikalstamas veikas ar nesilaikys bausmės vykdymo atidėjimo sąlygų – bus priversta koreguoti savo elgesį“, – tokius bausmės skyrimo ir atidėjimo argumentus nuosprendyje išdėstė teismas.

Nuosprendis per 20 dienų nuo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui, skundą paduodant Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius