-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po nužudymo pabėgusiam ir 17 metų Prancūzijoje besislapsčiusiam plungiškiui – netikėta bausmė

Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį Mindaugui Gadeikiui, kuris po 2000-aisiais išgertuvių metu mirtimi pasibaigusių muštynių pasislėpė Prancūzijoje ir ten pragyveno 17 metų.
Mindaugas Gadeikis 16 metų slėpėsi Prancūzijoje.
Mindaugas Gadeikis 16 metų slėpėsi Prancūzijoje. / J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr.

Teismo sprendimu savo dėdę mirtinai sumušęs tuomet neblaivus M.Gadeikis turės šešerius metus praleisti pataisos namuose. Ketvirtadienį skelbiant nuosprendį M.Gadeikis teisme nedalyvavo, jis buvo paprašęs skelbti nuosprendį jam nedalyvaujant. Tai šalies įstatymai leidžia.

Už dėdės nužudymą prokuratūra prašė skirti vienuolikos metų laisvės atėmimo bausmę, tad M.Gadeikiui skirta kone perpus trumpesnė bausmė.

Teismas savo sprendime nurodo, jog teismų praktikoje ilgas laiko tarpas tarp nusikaltimo ir nuosprendžio priėmimo esant tam tikroms aplinkybėms gali sąlygoti mažesnės bausmės skyrimą.

Lengvinančiomis aplinkybėmis sprendime nurodoma tai, jog M.Gadeikis nuoširdžiai gailėjosi, nebuvo teistas iki nusikaltimo, jauno amžiaus, be to, po privalomosios karo tarnybos tarnavo savanoriu, užsienyje gyvendamas turėjo šeimą ir dirbo.

Lengvinančiomis aplinkybėmis sprendime nurodoma tai, jog M.Gadeikis nuoširdžiai gailėjosi, nebuvo teistas iki nusikaltimo, jauno amžiaus, be to, po privalomosios karo tarnybos tarnavo savanoriu, užsienyje gyvendamas turėjo šeimą ir dirbo. Griežtos bausmės nesiekė ir nukentėjusioji, sūnaus netekusi M.Gadeikio močiutė. Konstatuojama, jog M.Gadeikis nėra linkęs piktybiškai ir sistemingai nusikalsti.

Sunkinančia aplinkybe nurodoma tai, jog kaltinamasis nusikaltimą padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio.

Sumušė dėdę

Devynias klases baigęs plungiškis M.Gadeikis, bylos duomenimis, 2000 metų rugpjūtį padarė tyčinį nusikaltimą ir suduodamas smūgius į įvairias kūno vietas nužudė savo dėdę Vygantą Pakalniškį. Nusikaltimas buvo įvykdytas močiutės bute išgertuvių metu. Teismo medicinos ekspertai suskaičiavo, kad buvo suduota ne mažiau kaip 40 smūgių, dauguma jų – į galvą.

2000 metų gruodį byla nukeliavo į Klaipėdos apygardos teismą, tačiau jau vasarį plungiškis, kuriam buvo paskirtas namų areštas, po kelių pasirodymų teisme į posėdį nebeatvyko ir pasislėpė. Netrukus buvo paskelbta paieška, o 2006 metais M.Gadeikiui išduotas Europos arešto orderis.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Mindaugas Gadeikis 16 metų slėpėsi Prancūzijoje.
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Mindaugas Gadeikis 16 metų slėpėsi Prancūzijoje.

Kaip aiškėja, Prancūzijoje vyras gyveno Kahoro mieste kito lietuvio, pametusio savo dokumentus, pavarde. Paklaustas, iš kur gavo pasą svetima pavarde, M.Gadeikis antradienį teisme teigė jį dar prieš išvykimą radęs Lietuvoje. Į Prancūziją iš Lietuvos išvyko autobusu, ten gyveno bei dirbo, daugiausia nelegaliai. Svetimoje šalyje prisistatinėjo Ruslano Ruginio pavarde.

2011 metais M.Gadeikis buvo įkliuvęs pareigūnams, kaip pats sako, už menkniekį, mat spyriu sugadino kaimynų duris. Jam teko atlyginti padarytą žalą.

Mirė nuo sužalojimų

Konfliktą matęs plungiškis Gintaras Gužauskas teisme pasakojo sunkiai bepamenantis įvykių seką, mat prabėgo daugiau nei 17 metų. G.Gužauskas pareigūnų buvo apklaustas keletą dienų po nusikaltimo, jo liudijimas nugulė į bylą ir buvo pagarsintas.

Paaiškėjo, jog 2000 metų vasarą su bičiuliu, dabar kaltinamuoju, M.Gadeikiu jis susitiko kavinėje Plungėje, išgėrė alaus ir nuėjo į jo močiutės, kur tuo metu M.Gadeikis gyveno, butą. Galiausiai po išgertuvių G.Gužauskas nuėjo į kitą kambarį pamiegoti, tačiau netrukus grįžęs bičiulio dėdė V.Pakalniškis ėmė tempti jį iš lovos, trenkė, suplėšė marškinėlius.

Vėliau vyrai kartu tęsė išgertuves, kurių metu dėdė užsiminė sūnėnui, jog šis, laikinai apsigyvenęs pas močiutę, turėtų galvoti apie išsikraustymą. Šiam atsakius, kad dar pagyvens, V.Pakalniškis smogė sūnėnui kumščiu į veidą, kilo grumtynės, smurtaujama buvo ir rankomis, ir kojomis. Bylos duomenimis, konflikto metu M.Gadeikis šūktelėjęs „Nebūsiu aš, jei tavęs nepribaigsiu.“ Tačiau panašu, pribaigti nesiekė. Po konflikto vyriškis gulėjo ant žemės, ant galvos buvo matyti kraujosrūvų, tačiau kvėpavo, 23-ejų sūnėno paprašė palydimas į tualetą.

„Jis nuėjo į tualetą, buvo gyvas, kai išėjome“, – teigė liudijęs G.Gužauskas, paryčiais išėjęs su M.Gadeikiu, kad nematytų kaimynai.

Kitą dieną sumuštas V.Pakalniškis mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius