-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po susidūrimo su apsivogusia moterimi du Varėnos patruliai liko be darbo, vienas teisiamas

Vieną žiemos vakarą du Varėnos rajono policijos komisariato pareigūnai eilinį kartą važiavo į prekybos centrą dėl vagystės. Jie nė neįsivaizdavo, kad tai bus bene paskutinis jų iškvietimas. Praėjus daugiau nei mėnesiui abu jie buvo išspirti iš policijos, nes tą vakarą smurtavo prieš apsivogusią romę. „Byla sufabrikuota“, – teigė vieno iš atleistų pareigūnų advokatas Edgaras Dereškevičius.
Girtumo tikrinimas V.Kudirkos gatvėje
Asociatyvi ilisutracija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Policija pati skelbė apie šį apsivalymą. Kaip dar kovo mėnesį rašyta policijos pranešime spaudai, į Varėnos prekybos centrą atvykę pareigūnai apsivogusiai 38-erių metų moteriai surašė tris administracinių nusižengimų protokolus: dėl smulkios vagystės, policijos pareigūno garbės ir orumo įžeidimo ir pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymo.

Kiek vėliau sulaukta pačios moters skundo, kad prieš ją buvo smurtaujama, tad Imuniteto skyriuje pradėtas patikrinimas. Nustatyta – apsaugos darbuotojų tarnybinėse patalpose Varėnos pareigūnai šiemet vasario 6-ąją prieš sulaikytą moterį neteisėtai naudojo fizinį smurtą.

Tarnybinio patikrinimo išvadoje nurodomi konkretūs neteisėti veiksmai – pareigūnas Vidmantas B. sugriebė sulaikytą moterį už nosies, ją patempė, po to sėdinčią sulaikytąją spausdamas lenkė prie žemės. Beveik 26 metus tarnybai atidavęs Vidmantas už šiuos veiksmus buvo atleistas.

Kitas pareigūnas Marekas K. buvo apkaltintas 4 kartus delnu sudavęs moteriai, už tai septynerius su puse metų policijoje pradirbęs, ne kartą skatintas vyras ne tik neteko darbo, bet ir sėdo į teisiamųjų suolą, spalį teismas atvers baudžiamąją bylą dėl jo piktnaudžiavimo.

Verda kraujas

Mareko advokatas E.Dereškevičius 15min sakė negalintis patikėti oficialiomis išvadomis ir kaip buvo atliktas tyrimas. Anot jo, Alytaus Imuniteto skyriaus pareigūnai slėpė dalį faktų ir bylą fabrikavo.

„Pradedama nuo to, kad sėdėjo bejėgė moteris su antrankiais už nugaros, nieko negalinti padaryti, o ją daužė pareigūnai. Čia toks agresyvus melas, kad man tiesiog verda kraujas“, – tvirtina jis.

O viskas prasidėjo tuomet, kai girta moteris (jos kraujyje buvo beveik 2 promilės) nuėjo nusipirkti į prekybos centrą dar alkoholio, bet kiek pavėlavo, jau buvo po 20 valandos, tad tiesiog griebė romo butelį ir bandė bėgti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alkoholio skyrius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alkoholio skyrius

„Žmonės vaikšto, vieša vieta, apsaugos darbuotojas ją, pasičiupusią butelį, gainiojasi po visą parduotuvę. Kai jis pagauna ją, ji trenkia jam ranka į veidą, smūgis gana rimtas. Apsaugos darbuotojas neišlaiko įtampos, kerta jai atgal vieną kartą, trenkia antrąkart. Aš pasižiūrėjęs tą įrašą tikrai galvoju, galėjo ji jausti fizinį skausmą“, – kalbėjo advokatas.

Jis atkreipė dėmesį, nors šie įrašai buvo, Imuniteto skyriaus pareigūnų jie nesudomino ir nei atliekant tarnybinį patikrinimą, nei vėliau, jau ikiteisminio tyrimo dėl piktnaudžiavimo metu, į bylą įtraukti nebuvo.

„Keistas dalykas, kad Alytaus apskrities policijos Imuniteto skyrius, turintis kovoti su pareigūnų korupcija, piktnaudžiavimu, pats užsiima bylų fabrikavimu: tikrovės neatitinkančių duomenų į tarnybinius pranešimus rašymu, aktualios medžiagos slėpimu.

Moteris, jau uždaryta į apsaugos kambariuką, nenusiramina, ji spardo pareigūnus, juos apspjaudo, bando įkasti, bando pasišalinti iš sulaikymo patalpos. O Imuniteto tarnyba atvyko į parduotuvę ir pasakė, kad jiems reikia būtent šito vieno įrašo, kur matyti pareigūnų fizinis kontaktas su moterimi, o ne visos medžiagos“, – kalbėjo E.Dereškevičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stebėjimo kamera
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Stebėjimo kamera

Nors fizinio kontakto tarp sulaikytosios ir pareigūnų advokatas neneigia, anot jo, filmuotoje medžiagoje smūgių tikrai nematyti, pareigūnus apspjaudančiai moteriai pareigūnas Vidmantas tik uždengė burną ir paėmė už nosies.

„Tada ji paėmė ir spyrė jam į blauzdą. Spyrio būta gero, skausmas tikrai buvo. Tuomet Vidmantas paėmė ją už galvos, nulenkė į apačią, juk reikia to vengti, jai buvo uždėti antrankiai“, – įvykių eigą pasakoja advokatas.

Po to, jau antrankiais surakinta moteris ir toliau muistėsi, bandė įkąsti, toliau spjaudėsi ir keikė pareigūnus, vadino Varėnos grybais, grasino jų artimiesiems. Tuomet Marekas kelis kartus atstūmė jos galvą.

Tiesa, tarnybinio patikrinimo išvadoje situacija dėstoma kiek kitaip. Ten pripažįstama, ji keikė pareigūnus, tačiau aktyviais veiksmais nesipriešino ir nesikėsino į pareigūnų sveikatą ir gyvybę.

„Pareigūnų nurodytos aplinkybės, kad moteris sėdėdama ant kėdės, būdama surakinta antrankiais už nugaros, keletą kartų bandė stotis ir kelis kartus bandė įkąsti Marekui į ranką ar kitą vietą, dėl to jis keletą kartų pažeidėjai suėmęs už dešinio skruosto pabandė keletą kartų nustumti jos galvą toliau nuo savęs, prieštarauja nustatytoms faktinėms aplinkybėms“, – tvirtinama tarnybinio patikrinimo išvadoje.

Čia toks agresyvus melas, kad man tiesiog verda kraujas.

Advokatas: „Byla fabrikuojama“

Anot advokato, labai įdomi situacija yra su specialisto išvadomis. Imuniteto pareigūnams tiriant šį atvejį jų prireikė net trijų.

Kitą dieną po incidento moteris nuvyko į ligoninę, ją apžiūrėjusiems medikams ji nurodė susimušusi su sugėrovais. Ši aplinkybė, anot advokato, tyrime buvo visiškai ignoruota ir niekur nepaminėta.

„Kodėl užsimenu apie fabrikavimus? Pirmoji romės apžiūra ir pirminė specialisto išvada rodo, jai padarytos mėlynės žastuose ir rankose nuo tampymo. Galvoje jokių sumušimų nėra“, – pasakoja advokatas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Advokatas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Advokatas

E.Dereškevičiaus teigimu, galvos trauma atsirado tik paskutinėje, trečiojoje specialisto išvadoje ir tai apie jos padarymą specialistas sprendžia tik iš filmuotos medžiagos, nes moters galvoje jokių traumų nerasta.

„Dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo – trys specialisto išvados. Nėra buvę kriminalinėje byloje tokių dalykų, todėl ir kalbu apie fabrikavimą“, – stebėjosi advokatas.

Anot jo, ir galvos sužalojimai, jei tokie ir buvo, greičiau galėjo atsirasti nuo apsaugos darbuotojo, o tikrai ne nuo pareigūnų veiksmų.

Beje, dar viena itin įdomi detalė – tarnybinio patikrinimo išvadoje akcentuojama, kad viskas vyko dėl smulkios vagystės, tačiau pačios romės byla jau rugsėjį bus nagrinėjama teisme. Ji kaltinama Viešosios tvarkos pažeidimu pagal Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 284 str. Ši byla iškelta būtent dėl jos to vakaro sukelto šou prekybos centre.

„Ir labai įdomu, imunitetas perdavė pareigūnų atvejį į Alytaus teismą, o romės viešosios tvarkos trikdymas nagrinėjamas Varėnos teisme. Dabar mes pasiekėme, kad iš Alytaus teismo Mareko byla atkeliautų į Varėną, kad teisėjai matytų, jog pareigūnai atvyko ne į administracinį nusižengimą, o į nusikaltimo vietą. Ir jie bandė užkardyti agresyvius nusikaltėlio veiksmus“, – aiškino advokatas.

Anot jo, tik pateikus skundus generaliniam prokurorui pavyko į bylą įtraukti visus vaizdo įrašus, o ne tik tą dalį, kai apsaugos kambariuke moteris sėdėjo surakinta antrankiais.

Kas iš tiesų šioje istorijoje teisus ir kaip viskas vyko iš tiesų, rudenį spręs teismas. Jei pareigūnams pavyks įrodyti savo tiesą, jie greičiausiai bus sugrąžinti į policiją, be to, jiems turės būti išmokėtos ir kompensacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius