Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po teismo prieš kamerą prabilo žmogžudyste kaltinamas baikeris Oblius: „Nužudžiau? Bet niekas nenustatyta!“

Dėl baikerio Aivaro Kilkaus dingimo kaltinamas, o tiksliau – jo nužudymu įtariamas, Laurynas Baltrūnas tęsė kovą teisme už savo teisę leisti artėjančią vasarą ne namų arešto sąlygomis ir be apykojės. Po jo apeliacijos svarstymo Oblius pirmą kartą ryžosi sustoti prieš filmavimo kamerą ir viešai išdėstyti esminę poziciją dėl jam mestų baisių įtarimų. Kaltinime, savaime suvaržiusiame jo asmeninį ir visuomeninį gyvenimą, iki tol žinomiausiu Lietuvos motociklininku vadintas L.Baltrūnas pasigenda įrodymų ir konkretumo. Beje, apeliaciją teisėjas patenkino iš dalies, dabar L.Baltrūnas galės namuose nebūti nuo 7 iki 18 val.
Laurynas Baltrūnas-Oblius teisme
Laurynas Baltrūnas-Oblius teisme / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Nenustatytoje vietoje nenustatytu būdu su nenustatytais asmenimis tiksliai nenustatytu laiku neva sunkinančiomis aplinkybėmis nužudžiau“, – teigė, tačiau labiau retoriškai klausė L.Baltrūnas, tarsi negalėdamas patikėti, kad jį užgriuvo tokie sunkūs, bet kartu labai abstraktūs kaltinimai.

Nuo 2017-ųjų rudens vykstant klampiam ir paslaptingam ikiteisminiam tyrimui, šiam įtariamajam yra taikomos griežtos kardomosios priemonės. Nors ir ištrūko iš Lukiškių – L.Baltrūnas yra priverstas segėti apykoję, beveik visą paros laiką leisdamas namų arešto sąlygomis. Įtariamasis nemano, kad mėgindamas nusikratyti apykojės, prašo to, ko nenusipelnė: „Gyvenčiau, kaip visi žmonės.“

VIDEO: L.Baltrūnas: „Nenustatytoje vietoje, nenustatytu būdu su nenustatytais asmenimis, nenustatytu laiku...“

Kaip anksčiau skelbė 15min, žemesnės instancijos Vilniaus miesto apylinkės teismas yra pratęsęs gana griežtą kardomąją priemonę žmogžudystės byloje įtariamam L.Baltrūnui. Teismas nurodė, kad dar mažiausiai du mėnesius šis vyras privalo gyventi namų arešto sąlygomis, dėvėdamas apykoję.

Nužudymu įtariamas L.Baltrūnas pernai buvo laikomas suimtas, tačiau vėliau teismas leido pakeisti griežčiausią kardomąją priemonę į namų areštą su intensyvia priežiūra. Apykoję užsisegęs baikeris pastaruosius tris mėnesius leido savo namuose, turėdamas teisę išeiti iš namų po 3 valandas per parą, praverdamas duris ne anksčiau nei 9 val. ryto.

Vilniaus apylinkės prokuratūra kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, prašydama ir toliau leisti taip varžyti L.Baltrūno laisvę, ir teismas pratęsė sankciją dviejų mėnesių laikotarpiui.

Nesutikdamas su teismo argumentais, L.Baltrūnas su savuoju advokatu pateikė apeliaciją aukštesnės instancijos teisėjui.

Beje, pagal bendras namų arešto sąlygas skundo svarstyme L.Baltrūnas asmeniškai dalyvauti neturėjo galimybės, tačiau likus maždaug 3 valandoms iki posėdžio, jam pačiam netikėtai, baikeris gavo leidimą atvykti iš savo namų Trakų rajone į sostinę. Į teismą, kaip ir gegužės pradžioje, baikeris atkeliavo motociklu.

Neviešo posėdžio metu įtariamasis turėjo galimybę teisėjui akis į akį išdėstyti argumentus, kodėl, jo nuomone, tokių griežtų kardomųjų priemonių jis nenusipelnė.

Suprasti akimirksniu

  • 2017 m. spalio 15 d. apie 17 val. Aivaras Kilkus motociklu „Harley-Davidson“ išvyko iš namų Vilniuje ir negrįžo, o jo buvimo vieta iki šiol nėra žinoma. Varėnos rajone buvo rastas A.Kilkaus motociklas ir jo šalmas.
  • Baikerių gretose Kumpiu vadinto vyro ne vieną dieną įnirtingai ieškojo ne tik šeima, policija, bet ir būriai savanorių, dalis kurių nė nepažinojo Aivaro, tačiau neliko abejingi šiai dramai.
  • Spalio 20 d. įtarimai dėl neteisėto A.Kilkaus laisvės suvaržymo buvo pateikti Laurynui Baltrūnui, o Vilniaus apylinkės teismas leido jį suimti dviem mėnesiams. Gruodžio 14 d. suėmimo terminą leista pratęsti dar dviem mėnesiams.
  • Gruodžio pradžioje šiame tyrime padaugėjo įtariamųjų, jų sąrašą papildė L.Baltrūno bičiulis Darius Matusevičius. Šis baikeris buvo įtariamas tik tuo, kad išvežė A.Kilkaus motociklą į Varėnos rajoną. Jam įtarimai bendrininkavus šiame nusikaltime ir slėpus įkalčius panaikinti.
  • Gruodžio 15 d. policija netikėtai išsivežė apklausai L.Baltrūno žmoną. Moteris, įtariama įkalčių slėpimu, už grotų praleido dvi paras.
  • 2018 m. vasario 19 d. L.Baltrūnas po keturių mėnesių, praleistų Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, paleistas į laisvę ir iki šiol laukė tyrimo pabaigos namų arešto sąlygomis.
  • Spėliojama, kad tarp L.Baltrūno ir buvusio klubo „Vorai“ nario A.Kilkaus galėjo būti nesutarimų, susijusių su pinigais, garažais. Aplinkybes tyrėjai dar aiškinasi.
  • Baikerių pasaulyje L.Baltrūnas turi Obliaus pravardę. Jis vadinamas žinomiausiu Lietuvos baikeriu. Jau beveik 20 metų gyvuojančiam baikerių klubui „Vorai“ jis vadovavo nuo pat klubo veiklos pradžios.
  • Oblius yra turėjęs nemalonumų su teisėsauga, kai per koncertą Aukštadvaryje apmėtė kiaušiniais homoseksualumo neslepiantį atlikėją Ruslaną Kirilkiną.

Kokie tie skundo motyvai, 15min išdėstė įtariamojo advokatas Rolandas Tilindis.

„Teismas nagrinėja skundą dėl intensyvios priežiūros skyrimo. Mes prašome ją arba panaikinti, arba nustatyti švelnesnes sąlygas. Esminis motyvas – kad mano ginamasis turėtų galimybę išvykti iš namų tokiam laiko tarpui, per kurį būtų galima dirbti. Tai būtų valanda iki oficialios darbo dienos pradžios ir valanda po oficialios darbo dienos pabaigos laiko“, – Apygardos teisme paaiškino advokatas R.Tilindis.

VIDEO: L.Baltrūno advokatas R.Tilindis: jis tik prašo galimybės dirbti

Gynėjo nuomone, įtariamajam šiuo atveju pakaktų rašytinio pasižadėjimo neišvykti. Šiuo atveju užsegta apykojė yra nepatogi vien dėl techninių jos veikimo problemų: baikeriui išėjus iš kambario, kur stovi jo sekimo prietaisas, sistema kaskart siunčia klaidingą signalą, neva vyras pasišalino iš namų. Teigiama, kad tokių melagingų aliarmų atvejai per pastaruosius tris mėnesius skaičiuojami jau net ne dešimtimis, o šimtais. Ir kaskart L.Baltrūnui tenka aiškintis intensyvią jo priežiūrą vykdantiems pareigūnams.

Apeliaciją išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas verdiktą, kuris įsiteisėja iš karto ir yra neskundžiamas, paskelbė trečiadienio popietę.

Teisėjas Gintaras Dzedulionis nusprendė iš dalies patenkinti įtariamojo skundą – nors apykojės ir nenusikratė, namus L.Baltrūnas galės palikti nuo 7 iki 18 val.

„Pagrindinė priežastis – tyrimas užtruko jau apie pusę metų, jo baigtis trukmės prasme – neprognozuojama. Žmogui reikia dirbti, įgyti kažkokį pajamų šaltinį, todėl jam leista išeiti iš namų nuo 7 iki 18 val., bet jam uždrausta išvykti už Aukštadvario seniūnijos ribų“, – sakė teisėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius