Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Vladislavo Polegoškos nužudymo netoli Palangos – žvilgsnis į samdytų žudikų rašomą Lietuvos kriminalų istoriją

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį netoli Liepojos plento, kelyje Palanga-Klaipėda, taranavus ir apšaudžius automobilį, buvo nužudytas bendrovės „Askoldas“ bendraturtis 53-ejų Vladislavas Polegoško ir sužeistas jo kolega, įmonės vadovas, 59-erių Valerijus Fedorcovas. Jau dabar panašu, kad nusikaltimas turi užsakomosios žmogžudystės požymių.
Sergejus Novikovas
2011 m. birželio 1 d. nužudyto advokato Sergejaus Novikovo byla dar neužversta / BFL/ Tomo Lukšio nuotr.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Ruslano Ušinsko teigimu, tiriamamos dvi nusikaltimo versijos: viena susijusi su vyrų verslu, t.y. jūreivių įdarbinimu, kita – nusikaltimas gali būti susijęs ir su civilinėmis bylomis, kuriose žudikų užpulti vyrai figūruoja kaip ieškovai.

Verslininkus buvęs partneris kaltino užgrobus turtą

Nužudytas bendrovės „Askoldas“ bendraturtis V.Polegoško ir sužeistas įmonės vadovas V.Fedorcovas pastaruosius keletą metų teismuose bylinėjosi su didžiausiu įmonės akcininku save laikiusiu Lietuvos piliečiu Terlanu Ibragimovu.

Verslininkus buvęs jų partneris T.Ibragimovas kaltino neteisėtai užgrobus turtą, tačiau teismuose nieko nelaimėjo. V.Polegoško ir V.Fedorcovas įrodinėjo, kad T.Ibragimovas iš jų pagrobė 2 mln. eurų.

Advokato S. Novikovo nužudymas Vilniuje

Pastarąjį kartą užsakomoji žmogžudystė prieš nusikaltimą pajūryje įvykdyta beveik prieš trejus metus, 2011 m. birželio 1 d., Vilniuje, kai buvo nužudytas žinomas sostinės advokatas bei Vilniaus tarybos narys Sergejus Novikovas.

S.Novikovo nužudymas susijęs su ritualinių paslaugų verslu – bijota, jog vyras perims verslą ir pamatys nusikalstamus finansinius sandorius.

47-erių S.Novikovo kūnas su durtine žaizda krūtinėje rastas Vilniaus centre esančioje K.Kalinausko gatvėje, netoli banko „Citadele“.

Nužudymo iš savanaudiškų paskatų suorganizavimu kaltintas Vilniaus laidojimo rūmų direktorius bei Lietuvos ritualinių paslaugų asociacijos vadovas Vitalijus Gasperovičius (gim. 1970 m.), o nužudymo įvykdymu – buvęs boksininkas Jonas Dambrauskas (gim. 1971 m.).

2013 m. lapkritį J.Dambrauskas nuteistas kalėti 18 metų, V.Gasperovičius pripažintas kaltu ir 7-eriems metams nuteistas tik dėl sukčiavimo, pasisavinant bemaž 0,5 mln. litų. Vyras išteisintas dėl kaltinimų užsakius advokato nužudymą. Pirminis nuosprendis dar neįsiteisėjęs.

S.Novikovo nužudymas susijęs su ritualinių paslaugų verslu – bijota, jog S.Novikas perims verslą į savo rankas ir, pradėjęs tikrinti finansinius dokumentus, pamatys nusikalstamus finansinius sandorius.

J.Legenzovas bandytas nužudyti dėl konkurencijos?

2003 metų lapkričio 7 d. įvykdytas pasikėsinimas į sraigtasparnių remontu besiverčiančios bendrovės „Helisota“ generalinio direktoriaus Josifo Legenzovo gyvybę taip pat turi užsakomosios žmogžudystės požymių.

J. Legenzovas užpultas savo namų kieme, kai išėjo atidaryti garažo vartų. Vyrą sunkiai sumušė du nusikaltėliai. Kalbėta, kad su nusikaltimu gali būti susijęs Jurijus Borisovas, kuris valdo konkurencingą bendrovę „Avia Baltika“, tačiau ši versija liko neįrodyta.

V.Jakučio mirtis gali būti susijusi su šešėliniu verslu

Dar nepamiršta užsakomoji žmogžudystė, įvykdyta 2004 m. balandžio 24 d., kai vidury baltos dienos, Kaune, automobilyje „VW Passat“, prie savo namų Sukilėlių prospekte, nušautas Lietuvos ir JAV uždarosios akcinės bendrovės „Italiana Internacional“ valdybos pirmininkas ir pagrindinis akcininkas Valdas Jakutis.

V.Jakutis buvo sietas su tarptautiniu kontrabandos verslu, manoma, bendradarbiavo su Daškinių grupuote, palaikė ryšius su Rusijos mafija bei Kaliningrado nusikalstama grupuote, o prieš nužudymą domėjosi įmonių „Stumbras“ ir „Alita“ privatizavimu, kas irgi galėjo būti nužudymo priežastis.

V.Jakučio žudikai iki šiol neišaiškinti. Peruku ir akiniais nuo saulės užsimaskavęs nusikaltėlis paspruko individualių namų kiemais.

Garsiausia užsakomoji žmogžudystė – Daškės mirtis

Nuo samdyto žudiko šūvio mirė ir V.Jakučio bičiulis, Lietuvos bokso federacijos prezidentas, Kauno nusikalstamos grupuotės „Daškiniai“ lyderis Remigijus Daškevičius, pravarde Daškė.

Jis veninteliu šūviu į širdį nušautas 2001 m. lapkričio 24-ąją, Vilniuje, Trakų gatvėje, vos tik išėjęs iš restorano „St.Valentino“.

Manoma, kad žmogžudystę užsakė nusikalstamo pasaulio atstovai, kuriems Daškė buvo skolingas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius