-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gąsdinimas ar rimti planai: H.Zudermano mokykloje išpuolį planavo patyčias kenčiantis mokinys?

Iššaudyti kuo daugiau mokinių ir tada nusišauti pačiam – tokius planus interneto platybėse skleidė nežinomas asmuo, pranešęs apie ketinimus surengti išpuolį Klaipėdos H.Zudermano gimnazijoje. Ar tai tik bandymas sukelti sumaištį, ar rimti ketinimai, lieka neaišku.
Prie mokyklos patruliuoja pareigūnai.
Prie mokyklos patruliuoja pareigūnai. / J.Andriejauskaitės/15min nuotr.

Pranešė apie bombą

Pirmadienio rytą į H.Zudermano gimnaziją atvykę auklėtiniai prie įstaigos išvydo, jog ši aptverta, pamokos atšauktos, o aplink patruliuoja pareigūnai. Tokia situacija susiklostė naktį gavus pranešimą, jog mokykloje yra padėtas sprogmuo. Apie galimą incidentą mokykloje, prilygstantį teroro aktui, iš vakaro žinia sklandė interneto platybėse.

„Gautas pranešimas apie teroro aktą gimnazijoje. Todėl į mokyklą šiandien spalio 16 d. NIEKAM EITI NEGALIMA. Mokyklos administracija“, – tokią žinutę pirmadienio rytą spėjusieji įsijungti mobiliuosius telefonus arba kompiuterius aptiko šią mokyklą lankantys vaikai arba jų tėvai. Vieni ją priėmė rimtai, kiti ne. Tačiau policija į šį pranešimą reagavo rimtai.

"Facebook"/Informacija netruko pasklisti interneto platybėse.
"Facebook"/Informacija netruko pasklisti interneto platybėse.

Kalbos apie šaudymą

„Ginklu. Kiek įmanoma daugiau (žmonių, red.past.), o tuomet, ko gero, pabaigsiu savo gyvenimą“, – kaip galima numatyti, minėtos mokyklos moksleivis rašo vienoje anoniminėje interneto svetainėje

Šio puslapio sekėjai netrunka paklausti, kodėl ketinama susidoroti su niekuo nekaltais žmonėmis. Išpuolio planuotojas skelbia, jog nenori leistis į detales, tačiau situacija esanti labai bloga ir jam niekas nerūpi išskyrus vieną asmenį, kuriam ir skirtos įspėjamosios žinutės.

J.Andriejauskaitės/15min.lt/Naktį pranešta apie sprogmenį H.Zudermano gimnazijoje.
J.Andriejauskaitės/15min.lt/Naktį pranešta apie sprogmenį H.Zudermano gimnazijoje.

„Spėju, kalba eina apie patyčias. Būk atsargus su savo poelgiais. Motyvacija yra tavo geriausias draugas. Tu esi atsakingas už savo veiksmus. Prisimink tai. Elkis protingai“, – atsako tos pačios interneto svetainės sekėjas.

Patikėk, padarysiu labai gerą dalyką. Apie tai galvoju tiesiog per ilgai, kad nedaryčiau, – toliau dėstoma susirašinėjimuose.

Apie išpuolį toliau mintis dėstantis nežinomas asmuo užsimena siekdamas žiniasklaidos dėmesio ir norėdamas parodyti savo įtaką, mintyse surezgęs planą keletą aukų paimti įkaitais, esą, kad parodytų netikusių vaikų tėvams, jog jie išauklėti nevykusiai.

„Patikėk, padarysiu labai gerą dalyką. Apie tai galvoju tiesiog per ilgai, kad nedaryčiau“, – toliau dėstoma susirašinėjimuose, kuriuose nežinomas asmuo užsimena, kad retkarčiais neturi interneto ir išgyvena baisų laikotarpį, nes tėvai tiesiog atjungia elektrą.

„Tuomet turiu nusiraminti. Tai sudėtinga“, – sakoma toliau.

Pavojingas asmuo

Su 15min susisiekęs medijų studentas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) persiuntė aptiktus pranešimus anoniminiame tinkle. Vaikino teigimu, šiame puslapyje 2015 metais buvo paskelbta apie išpuolį Oregono mokykloje ir jis buvo įvykdytas.

„Aš esu tik stebėtojas, nes esu medijų studentas ir man įdomūs tie dalykai, stebiu situaciją, tačiau į šią svetainę ateina psichiškai nestabilių asmenų, kas ten rašoma, yra tiesiog žiauru. Dažniausiai tai asmenys pasikeitę kompiuterio IP, – sakė vaikinas. – Jei pažiūrėtume į priešistorę, panašus įvykis, kvietęs neiti į mokyklą, buvo skelbtas toje pačioje svetainėje, o paskui paaiškėjo, kad dešimtys žmonių nušauta.“

Veikiausiai iš jo tyčiojamasi ir nusprendė pamokyti. Tai rimtas pareiškimas į teroristinį aktą.

Vaikinas teigė, jog nors puslapio administratoriai praėjusių dienų įrašus, liečiančius uostamiesčio mokyklą, jau pašalino, jis išsaugojo visus pokalbius, kuriuose kalbama, jog nusikaltimas palies visų pirma tėvus.

„Jis tikrai lietuvis, nes ir lietuviškai rašė, norėjo perspėti kažkokį žmogų, kurio inicialai paminėti. Veikiausiai iš jo tyčiojamasi ir nusprendė pamokyti. Tai rimtas pareiškimas į teroristinį aktą. Tokie žmonės turi psichologinių problemų, juos reikia surasti“, – pašiurpęs sakė vaikinas.

Uostamiesčio pareigūnai pranešė, jog internetinėje erdvėje parašęs asmuo jau nustatytas. Tai H.Zudermano gimnazijos mokinys.

„Vaikinas pedagogų apibūdinamas kaip ramus, problemų su teisėsauga lig šiol jis taip pat neturėjo, jis teigia pajuokavęs ir nuoširdžiai dėl poelgio besigailintis“, – rašoma pranešime. Pareigūnai atlieka procesinius veiksmus, įvykio aplinkybės tiriamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius