Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 18 /14:25

Policija likvidavo Kamuolinių gaują: buvo bene pavojingiausia ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje

Trečiadienį policijos vadovai pranešė, kad viena pavojingiausių ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje laikyta Kamuolinių gauja susodinta už grotų. Tarp sulaikytųjų grupuotės lyderis – Giedrius Janonis, pravarde Kamuolys.
Sulaikytieji teisme
Kamuolinių gaujos sulaikymas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Jau nuo antradienio grupuotės nariai vedami į Vilniaus miesto apylinkės teismą, sprendžiama dėl kardomųjų priemonių jiems skyrimo. Sulaikyta maždaug 20 nusikalstamo susivienijimo narių.

Aukščiausio rango nusikaltėliai

„Surengta plataus masto policijos operacija, kurios metu suduotas milžiniškas smūgis vienam stambiausių pastarojo meto organizuotam nusikalstamam susivienijimui“, – šįryt paskelbė Policijos departamentas.

Kalbame apie paties aukščiausio rango nusikaltėlius, ruošėmės dvejus metus ir drąsiai galiu teigti, kad šios grupuotės veikla yra pabaigta.

Apie sulaikymo operaciją pasakojo generalinis komisaras Linas Pernavas, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Janonis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Giedrius Janonis

„Noriu nusiųsti aiškią žinutę visiems darantiems nusikaltimus, planuojantiems juos daryti Lietuvoje, kad Lietuvos policija yra stipri ir kiekvienas sulauks rimto atsako ir kiekvienas gyventojas bus apsaugotas. Mūsų prioritetas yra žmonių gyvybė ir sveikata“, – teigė L.Pernavas.

Anot jo, pareigūnai įrodė galintys įvykdyti sudėtingiausias užduotis. Komisaras sakė jau sulaukęs padėkų iš užsienio kolegų.

„Kalbame apie paties aukščiausio rango nusikaltėlius, ruošėmės dvejus metus ir drąsiai galiu teigti, kad šios grupuotės veikla yra pabaigta. Jie sulaikyti nuo žemiausio iki paties aukščiausio lygmens“, – sakė L.Pernavas.

Kamuoliniai siautėjo nuo 1999 m.

Tiriama grupuotės veika vykdyta nuo 1999 m. Patvirtinta, kad tarp sulaikytųjų yra ir G.Janonis. Teisėsauga džiaugėsi išskaidę vieną pavojingiausių gaujų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

Tyrimas pradėtas beveik prieš dvejus metus, jo metu aktyviai bendradarbiauta su užsienio partneriais ir „Europolu“.

Paklausus, kodėl prireikė tiek laiko, kol buvo sulaikyti nusikaltėliai, A.Roginskis sakė, kad viena yra žinoti apie jų vykdomą veiklą, o visai kas kita – ją įrodyti.

„Vienas dalykas yra žinojimas, kitas dalykas – žinojimo pavertimas įrodymais. Nėra viskas taip paprasta, nes didelė dalis nusikalstamos veikos vykdyta užsienyje“, – sakė A.Roginskis. Jis pridūrė, kad visi asmenys sulaikyti Kauno mieste.

Sulaikymo operacija pradėta ankstų antradienio rytą, iš viso sulaikyta 19 asmenų. Sulaikytieji nesitikėjo policijos kirčio, jie savo veiklą slėpė konspiracinėmis priemonėmis, puikiai išmanė pareigūnų veiklos metodus, todėl tikėjosi išvengti teisėsaugos dėmesio.

„Antradienį anksti ryte prasidėjo itin plataus masto policijos operacija, joje dalyvavo apie 300 pareigūnų. Dėl nusikalstamos grupės pavojingumo operacijoje dalyvavo rinktinės „Aras“ kovotojai. Iš viso sulaikyta 19 asmenų“, – sakė A.Roginskis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Andžejus Roginskis, Linas Pernavas, Martynas Jovaiša
Luko Balandžio / 15min nuotr./Andžejus Roginskis, Linas Pernavas, Martynas Jovaiša

„Operacija pavyko, visi asmenys sulaikyti, jokie ekscesai neįvyko. Tęsiamos kratos, procesiniai veiksmai susiję su neteisėto turto paieška. Jau šiandien jų yra atlikta virš 100. Dar dabar vyksta įtariamųjų suėmimai“, – sakė A.Roginskis.

Turto sukaupė už milijonus

Prokuratūra kreipėsi į teismą dėl visų asmenų suėmimo. „12-os asmenų atžvilgiu suėmimo prašymas jau patenkintas, jie suimti 2-3 mėn. terminui.

Apribotas įtariamųjų turtas vertinamas milijonine išraiška, turto paieškos tęsiamos, jo gali daugėti. Jie įtariami užsiėmę narkotikų ir ginklų kontrabanda, sunkūs sveikatos sutrikdymai“, – sakė M.Jovaiša.

Kaip atskleidė teisėsauga, grupuotės nariai mėgavosi prabanga, važinėjo „Tesla“, S klasės „Mercedes“ ir „Porsche“ automobiliais.

Operacijos metu rasta nemažai šaunamųjų ginklų, tokių kaip automatai UZI, kalašnikovai, kiti ginklai.

Išanalizavę įtariamųjų turtą, išlaidas ir pajamas, teisėsauga nustatė, kad jų kilmė neaiški.

Įtariama, jog iš sunkių nusikaltimų gauta nauda buvo legalizuota pasitelkiant įvairius maskavimo būdus, schemas ir su turtu atliktos įvairios pinigų plovimo operacijos, tam pasitelkiant ne tik artimųjų ratą, bet ir tam tikrus juridinius vienetus.

Sulaikytiems asmenims reiškiami įtarimai dėl vadovavimo, dalyvavimo ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikloje. Už tokius veiksmus Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse numatyta atsakomybė – laisvės atėmimas nuo 6 iki 20 metų, arba iki gyvos galvos, organizatoriams, vadovams – laisvės atėmimas nuo dešimties iki dvidešimties metų, arba iki gyvos galvos.

VIDEO: Policijos nufilmuoti Kamuolinių grupuotės narių sulaikymai

R.Morkevičiaus ir D.Bugavičiaus nužudymai dar neatskleisti

A.Roginskis pridūrė, kad tiriama informacija, ar grupuotė susijusi su užsakytomis žmogžudystėmis, tačiau nepatvirtino, ar jie prisidėjo prie Remigijaus Morkevičiaus ir Deimanto Bugavičiaus mirties.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Remigijus Morkevičius teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Remigijus Morkevičius teisme

D.Bugavičius buvo nušautas 2015-ųjų lapkritį, o R.Morkevičius – 2016-ųjų gruodį. D.Bugavičius buvo sušaudytas grįžęs namo, automobilyje. šalia jo sėdėjusi mylimoji, garsi pramogų pasaulio veikėja Vita Jakutytė vos išvengė kulkų. Garsus bušido kovotojas, televizijos projektų dalyvis R.Morkevičius iš automato sušaudytas daugiabučio, kuriame gyveno kieme.

Abu jie sieti su aršiausiais Kamuolinių priešais – Agurkinių gauja.

VIDEO: Pareigūnai papasakojo apie Kamuolinių grupuotės sulaikymo operaciją
VIDEO: Kamuolinių gaujos byla: Vilniaus teismas leido suimti šį įtariamąjį

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius