Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Policija persigalvojo dėl sostinėje užpultos gėjų poros: tiria neapykantos nusikaltimą

15min straipsnis atvėrė Vilniaus policijai akis: gėjų poros užpuolimas – neapykantos nusikaltimas.
Maksas Klapas
Maksas Klapas / Asmeninio archyvo nuotr.

Policija persigalvojo ir pirmadienį sostinės Naugarduko gatvėje įvykdytą gėjų poros užpuolimą tirs ne kaip viešosios tvarkos pažeidimą, o kaip neapykantos nusikaltimą.

Policija tebeieško vyriškio, pirmadienį smogusio homoseksualiam Rusijos piliečiui. Teigiama, kad užpuolikas susierzino pamatęs gatve einančius du rankomis susikibusius vyrus ir vienam jų trenkė į veidą.

20-metis Rusijos pilietis, prisistatantis Makso Klapo pseudonimu, LRT.lt sakė Lietuvoje gyvenantis jau pusmetį. Jis aiškina su smurto išpuoliu susidūręs pirmą kartą, tačiau neslėpė pastebėjęs, kad Lietuvos gyventojų požiūris į homoseksualius asmenis neigiamas.

„Laukiame kokios nors policijos reakcijos, o tada matysime“, – teigė M.Klapas.

Pirmadienį jis buvo užpultas su savo partneriu, Lietuvoje gyvenančiu baltarusiu. „Laukiame kokios nors policijos reakcijos, o tada matysime“, – teigė M.Klapas.

Policija pakeitė poziciją

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pranešimą gavo 16.20 val.

Tyrimo metu nustatyta, kad Naugarduko ir Švitrigailos g. sankryžoje nenustatytas vyras viešoje vietoje, vandališkais veiksmais demonstruojant nepagarbą aplinkiniams, sudavė vieną smūgį ranka jaunuoliui į kairės pusės veido sritį. Dėl to jam buvo sukeltas fizinis skausmas.

Iš pradžių policija praėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo, tačiau trečiadienį portalą LRT.lt informavo tyrimą perkvalifikavusi ir tirianti kaip neapykantos nusikaltimą.

Atliekant ikiteisminį tyrimą, apklausus įvykio liudininkus, nusikalstama veika perkvalifikuota į Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 d. – dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Kodekse numatyta, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Įvykio liudininkė Deivė Rymovaitė pirmadienį feisbuke piktinosi, kad policija į įvykio vietą atvyko negreitai, tad užpuolikas spėjo pabėgti. Policija nurodo į įvykio vietą atvyko per 9 min.

Pradedame atpažinti neapykantos nusikaltimus?

Nukentėjusiam Maksui teisiniame procese atstovauti ketina Europos žmogaus teisių fondo teisininkė Evelina Dobrovolska. Jos žiniomis, šiandien jaunuolis nuvyko pas specialistus medicininei apžiūrai.

„Pareiškimas policijai parašytas, ikiteisminis tyrimas pradėtas, mano žiniomis, asmuo dar ieškomas. Nukentėjusysis yra linkęs eiti į visą procesą ir tikisi teisingumo bei, be abejo, teisingo kvalifikavimo“, – sakė E.Dobrovolska.

Teisininkės teigimu, džiugu, kad jau kelintą kartą šįmet kalbama apie neapykantos nusikaltimus. „Jau pradedame tokius nusikaltimus pastebėti, žmonės nebebijo kalbėti, nes jaučia palaikymą, o teisėsauga tiria. Tokių atvejų turėjome ir anksčiau, tik kažkodėl apie juos nekalbėjome“, – sakė ji.

Pasak teisininkės, užpuolimas gatvėje rodo, kokios nuotaikos visuomenėje vyrauja. Ji primena, kad vasarą padegtos Lietuvos gėjų lygos durys. Šis nusikaltimas iki šiol neišaiškintas.

Vasarą Vilniuje būta dar vienos rezonansinės istorijos. Šiuo metu dėl smurto prieš ekvadorietį ir kurstymo prieš kitos rasės asmenį teisiami Einoras Lukašavičius ir Jaroslavas Malinovskis.

Vilniaus apylinkės prokuratūra trečiadienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo, kai dėl panašių nusikaltimų teisiami vaikinai teisme demonstravo galbūt nesantaiką kurstančius šūkius. Kaip skelbė portalas 15min, minėti teisiamieji į baudžiamosios bylos teismo posėdį atsinešė užrašus „Tiesa mūsų pusėj! Lietuva lietuviams. 14/88“. Pasak žmogaus teisių aktyvistų, šiose skaičių kombinacijose užkoduotas baltųjų viršenybės šalininkų šūkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius