-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policija prieš šventes primena, kokie pirotechnikos gaminiai gali būti mirtinai pavojingi

Skaudžiausios nelaimės įvyksta naudojant (ar gaminant) savadarbius pirotechninius gaminius ir nesertifikuotus gaminius, didžiųjų metų švenčių išvakarėse gyventojams primena pareigūnai.
Šventės akimirka
Asociatyvinė iliustracija: fejerverkai / Aurimo Šrubėno nuotr.

Kasmet artėjant Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų šventėms daugiau rūpesčio kelia prekyba pirotechnikos priemonėmis ir jų naudojimas. Nors daug kalbėta apie pirotechnikos priemonių keliamus pavojus, skaudžių nelaimių išvengti nepavyksta, rašoma Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovų pirmadienį paviešintame pranešime.

Policijos departamento duomenimis, 2013 m. metais naudojant pirotechnikos priemones buvo sužaloti 26 žmonės. Iš jų 12 nepilnamečių. Vilniaus apskrityje buvo sužaloti 14 žmonių, 5 iš jų nepilnamečiai. Tėveliams primename: būtina paaiškinti vaikams, kokią didžiulę žalą sveikatai gali padaryti neatsargus pirotechnikos gaminių naudojimas.

Skaudžiausios nelaimės įvyksta naudojant ar gaminant savadarbius pirotechninius gaminius ir nesertifikuotus gaminius. Tokie gaminiai gali būti mirtinai pavojingi. Šie gaminiai nėra išbandomi; nežinoma, nei kokiu atstumu, nei kokia kryptimi skris šūvis, nežinoma kokia sprogimo jėga. Raginame nenaudoti savadarbių pirotechninių gaminių ir nebandyti patiems jų pasigaminti.

Užkertant kelią pažeidimams, susijusiems su prekyba civilinėmis pirotechnikos priemonėmis bei jų laikymu ir naudojimu draudžiamose vietose ar draudžiamu laiku, Policijos departamentas kartu su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu patvirtino bendrą prevencinių veiksmų nuo 2013 m. gruodžio 16 d. iki 2014 m. sausio 3 d. planą.

Didžiausias dėmesys bus skiriamas pirotechnikos priemonių naudojimui ir prekybai. Policijos ir priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų pareigūnai tikrins pirotechnikos priemonių prekybos vietas, taip pat patikrins galimas civilinių pirotechnikos priemonių neteisėtos prekybos ir naudojimo vietas (turgavietes, kioskus, paauglių susibūrimo vietas ir pan.), prižiūrės, kaip laikomasi pirotechnikos priemonių naudojimo tvarkos viešose vietose. Policija atidžiai kontroliuos, kad prekiautojai nepardavinėtų pirotechnikos gaminių nustatyto amžiaus dar nesulaukusiems asmenims.

Policija primena, kad už padarytus pirotechnikos priemonių įsigijimo, laikymo, pardavimo taisyklių pažeidimus policijos pareigūnai turi teisę pradėti administracinio teisės pažeidimo bylos teiseną pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 166, 167, 1671, 1672, 173, 174, 175, 1761, 181, 183, 192 straipsnius. 

Už vaikų ir paauglių padarytus pažeidimus atsako tėvai ir gali būti nubausti bauda.

20 straipsnis „Civilinių pirotechnikos priemonių įsigijimo ir naudojimo apribojimai“

1.1 kategorijos fejerverkus gali įsigyti ir juos naudoti ne jaunesni kaip 14 metų asmenys.

2.2 kategorijos fejerverkus gali įsigyti ir juos naudoti ne jaunesni kaip 16 metų asmenys.

3.3 kategorijos fejerverkus, T1 ir P1 kategorijų civilines pirotechnikos priemones gali įsigyti ir jas naudoti ne jaunesni kaip 18 metų asmenys.

4.4 kategorijos fejerverkus, T2 ir P2 kategorijų civilines pirotechnikos priemones gali įsigyti ir jas naudoti tik pirotechnikai.

Pirotechnines priemones gyventojai gali įsigyti iš prekiautojų, kurie turi teritorinių policijos įstaigų išduotus leidimus. Prekiautojai gali prekiauti tik sertifikuotomis pirotechnikos priemonėmis. Prie kiekvienos pirotechnikos priemonės turi būti pridedama jos naudojimo instrukcija.

Draudžiama naudoti civilines pirotechnikos priemones (išskyrus 1 kategorijos fejerverkus) arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų, gydymo ir reabilitacijos įstaigų, kulto, šarvojimo patalpų, jeigu tai nesuderinta su pastatų (statinių) ar patalpų valdytojais.

Naudojant pirotechnikos priemones būtina laikytis visų instrukcijos nurodymų, nukreipti priemonę į viršų ir atsitraukti saugiu atstumu (saugus atstumas būna nurodytas instrukcijoje). Jeigu pirotechnikos priemonė neiššovė, negalima artintis prie jos tiek laiko, kiek nurodyta instrukcijoje, negalima jos ardyti ar uždegti iš naujo.  

Pagal Civilinių pirotechnikos priemonių kontrolės įstatymą draudžiama:

1) parduoti civilines pirotechnikos priemones (išskyrus 1 kategorijos fejerverkus) arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų; 

2) naudoti civilines pirotechnikos priemones (išskyrus 1 kategorijos fejerverkus) arčiau kaip 30 metrų nuo mokyklų, gydymo ir reabilitacijos įstaigų, kulto, šarvojimo patalpų, jeigu tai nesuderinta su pastatų (statinių) ar patalpų valdytojais, taip pat kitose savivaldybės tarybos nustatytose vietose;

3) jeigu tai trikdo viešąją rimtį, naudoti civilines pirotechnikos priemones nuo 22.00 val. iki 8.00 val. (išskyrus švenčių dienas, taip pat per masinių pramogų renginius, kuriuos rengti savivaldybės taryba yra išdavusi leidimą), kitu teisės aktuose nustatytu ar savivaldybės tarybos nustatytu laiku;

4) naudoti civilines pirotechnikos priemones ne pagal paskirtį;

5) naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones, kurių garantijos (saugojimo) laikas yra pasibaigęs;

6) naudoti ir (ar) parduoti civilines pirotechnikos priemones asmenims, kurie neturi teisės jų įsigyti ir (ar) naudoti;

7) naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones asmenims, apsvaigusiems nuo alkoholio, narkotikų, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų;

8) naudoti ir parduoti civilines pirotechnikos priemones, kurios yra akivaizdžiai mechaniškai ar kitaip pažeistos, deformuotos, ant kurių yra korozijos ar skysčių dėmių pėdsakų;

9) gaminti, parduoti ir naudoti pirotechnikos priemones, pažeidžiant šio įstatymo nustatytus reikalavimus;

10) naudoti civilines pirotechnikos priemones, kurios neatitinka esminių saugos reikalavimų ir nėra tinkamai paženklintos, taip pat šiomis priemonėmis prekiauti.

Pirotechnikos priemones, skirtas naudoti lauke, griežtai draudžiama naudoti patalpose. Pirotechnikos priemonių prekybos ar laikymo  (sandėliavimo) vietose  draudžiama rūkyti, naudotis ugnimi, uždegti ir išbandyti pirotechnikos priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius