Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 11 25 /13:14

Sutriuškinta tarptautinė iš Kauno kilusi gauja „džerkiniai“: tonos narkotikų, ginklai, pinigai

Policija sutriuškino tarptautiniu mastu veikusį ginkluotą susivienijimą – Lietuvos pareigūnai kartu su partneriais Europoje teigia atlikę vieną didžiausių pastarojo meto tarptautinių operacijų.

Mažiausiai 13 tonų narkotikų. Kol kas iš viso 44 įtariamieji ir 36 kratos. Konspiracija bei šifruota komunikacija. Ir nuo Kauno ne tik per visą Europą, bet ir į kitus žemynus, net Australiją susidriekę kriminaliniai kontaktai. Taip teisėsauga apibūdina dabar jau sutriuškintą grupuotę ir šio savo ilgalaikio įdirbio rezultatą.

Anot Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojo Sauliaus Brigino, didmeninė paimtų narkotinių medžiagų kaina juodojoje rinkoje siekia iki 40 mln. eurų.

Sulaikyta 13 lietuvių

Tarptautinės operacijos metu Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai vien mūsų šalyje įtariamųjų gyvenamosiose ir pagalbinėse patalpose, automobiliuose, su nusikalstamomis veikomis susijusiose 6 logistikos ir gamybos įmonėse atliko 36 kratas, kitus neatidėliotinus procesinius veiksmus – poėmius, įvykių vietų apžiūras ir kt.

„Džerkinių“ nusikalstamo susivienijimo šaknys buvo Kaune, o jungtinė tarpkontinentinė grupuotė veikė Europoje, Pietų Amerikoje ir net Australijoje.

Lietuvos policija ir prokuratūra operacijos rezultatus žiniasklaidai pristatė penktadienį Vilniuje, Policijos departamente.

Trumpojoje spaudos konferencijoje dalyvavo Lietuvoje šiuo metu viešinti Europolo direktorė Catherine de Bolle, policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas, Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis.

VIDEO: Europolo ir Lietuvos pareigūnai pristato vieną didžiausių tarptautinių operacijų

A.Paulauskas informavo apie šią savaitę pasibaigusią sėkmingą didelės apimties tarptautinę operaciją, kurios metu buvo suduotas galutinis ir stipriausias smūgis aukšto pavojingumo nusikalstamam susivienijimui. Šio susivienijimo, pavadinimu „džerkiniai“, pasak komisaro pavaduotojo, šaknys yra Kaune.

Operacijos metu iš lietuvių buvo sulaikyti 13 žmonių, 7 asmenys – Lietuvoje. Likę – kitose Europos Sąjungos valstybėse.

„Lietuvos piliečiai buvo sulaikyti tiek Lietuvoje, tiek Prancūzijoje, tiek Ispanijoje, tiek Jungtinėse Amerikos Valstijose“, – nurodė S. Briginas.

Jo teigimu, sulaikymai vyko įvairiuose Lietuvos miestuose, tačiau vyravo Kauno regionas.

Šios tarptautiniu mastu veikusios organizacijos tikslas buvo vykdyti narkotikų kontrabandą Europos Sąjungoje ir už jos ribų.

Operacija buvo tęstinė, per visą laiką buvo išimta virš 13 tonų įvairių narkotinių medžiagų. Buvo atliktos 36 kratos. Rasti ir ginklai, ir pinigai, ir kiti vertingi daiktai.

„Operacija buvo tęstinė, per visą laiką buvo išimta virš 13 tonų įvairių narkotinių medžiagų. Buvo atliktos 36 kratos. Rasti ir ginklai, ir pinigai, ir kiti vertingi daiktai. Įtariamieji, kurie yra sulaikyti ES, artimiausiu metu vyks ekstradicijos – jie bus grąžinti į Lietuvą. Bus tęsiamas ikiteisminis tyrimas ir tikimės, kad bus perduotas teismui“, – komentavo A.Paulauskas.

Generalinės prokuratūros prokuroras A.Urbelis aiškino, kad ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar praėjusiais metais, kuomet buvo nustatytas nusikalstamas susivienijimas, ginkluotas šaunamaisiais ginklais ir kurio pagrindinė specializacija – narkotinių medžiagų kontrabanda.

Kadras iš Europolo filmuotos medžiagos/Operacijos akimirka
Kadras iš Europolo filmuotos medžiagos/Operacijos akimirka

6 įtariamiesiems – griežčiausios kardomosios priemonės

„Šiuo metu tiriamos 9 nusikalstamos veikos, yra 12 įtariamųjų, tai yra tie asmenys, kuriems pateikti pranešimai apie įtarimus arba jie pripažinti įtariamaisiais“, – kalbėjo A.Urbelis.

Iš 7 Lietuvoje sulaikytų įtariamųjų, 6 įtariamiesiems skirtos griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimai nuo 1 iki 3 mėnesių. Vienam įtariamajam teismas skyrė nešioti apykoję.

„Pagrindinis nusikalstamos veikos kvalifikavimas – dalyvavimas nusikalstamoje veikloje, vadovavimas. Įstatymas numato griežtą atsakomybę. Lyderiams ir organizatoriams – nuo 10 iki 20 metų ir taip pat laisvės atėmimą iki gyvos galvos. Taip pat tiriamos kontrabandos, neteisėtas disponavimas narkotinėmis medžiagomis (labai dideliais kiekiais), čia atsakomybė taip pat nuo 10 iki 15 metų. Taip pat yra keli nusikalstamos veikos epizodai dėl neteisėto praturtėjimo“, – aiškino prokuroras.

Pasak A.Urbelio, nustatyta grupuotė pakankamai brandi – joje veikusių asmenų amžius vidutiniškai siekia 45 metus.

Naudojo modernias priemones

Tyrėjų surinktais duomenimis, nusikalstamo susivienijimo lyderiai ir dalyviai, organizuodami bei darydami nusikalstamas veikas, laikėsi itin griežtos konspiracijos, naudojo kontrsekimo veiksmus. Nusikaltėliai tarpusavio ryšiui palaikyti naudojo modernias ir paprastai tik tarp organizuoto nusikalstamo pasaulio atstovų naudojamas šifruotą mobilų ryšį užtikrinančias priemones.

Eurojuste įkurto koordinacinio centro veikloje operacijos metu intensyviai darbavosi Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Europolo deleguoti analitikai bei ekspertai. Į pagalbą taip pat buvo pasitelktas Europolo mobilus duomenų keitimosi ir analizės ofisas, kuris leido realaus laiko režimu užtikrinti greitą apsikeitimą informacija su užsienio partneriais, atlikti duomenų analizę ir patikrinimus Europolo duomenų bazėse. Siekiant užtikrinti sėkmingą ir sklandų operacijos vykdymą, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai buvo komandiruoti atlikti tyrimo veiksmus užsienio šalyse.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja didelę patirtį tokiose bylose turintys LR Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai. Griežčiausia bausmė, galinti grėsti nusikalstamo nariams – laisvės atėmimas iki 20 metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Kadras iš Europolo filmuotos medžiagos/Operacijos akimirka
Kadras iš Europolo filmuotos medžiagos/Operacijos akimirka

Veikė verslo principais

Europolo direktorė C.de Bolle pažymėjo, jog tarptautinės operacijos metu buvo sulaikyti 44 asmenys, įtariama, priklausantys didelę riziką keliančioms nusikalstamoms grupuotėms.

„Kelios nusikalstamos organizacijos kartu vykdė plataus masto nusikalstamą veiklą ES ir už jos ribų. Grupės buvo labai lanksčios ir struktūriškai panašios į verslą“, – Vilniuje sakė ji, rašo BNS.

Pareigūnai nurodė, kad tarptautinis nusikalstamas tinklas veikė Europoje, Pietų Amerikoje ir Australijoje.

A. Paulauskas teigė, jog ši operacija padarys didžiulę įtaką narkotinių medžiagų prekybai ir kontrabandai, tačiau pastebėjo, kad išlieka rizika, jog kitos grupuotės bandys užimti atsiradusią vietą.

„Tikrai, galime numatyti, kad tą vietą rinkoje bandys užimti kažkas kitas, nes, deja, paklausa egzistuoja“, – pasakojo jis.

Baudžiamoji atsakomybė už suktinę – melas

„Galime pasidžiaugti, kad užkardytas visuomenei narkotinių medžiagų gabenimas. Jie gabeno tiek kanapių dervą, tiek kanapių produktus. Ir manome, kad būtent paskutiniai įvykiai, kurie šiuo metu sprendžiami Seime, šiems klausimams turi nemažai įtakos, nes visi vertina, kad rinka liberalizuojasi ir būtent narkotinės medžiagos, arba į Lietuvą gabenamos, arba į kaimynines šalis bandant stebėti tą situaciją.

Tai noriu pasakyti, kad dalyje diskusijų visuomenė yra klaidinama, kad už suktinės surūkymą gresia baudžiamoji atsakomybė iki 2 metų. Tai yra melas ir netiesa. Tai yra kvalifikuojama kaip baudžiamasis nusižengimas. Yra numatytos keturios bausmės rūšys, griežčiausia – areštas. Iš esmės areštas išvis nėra taikomas.

Ir yra numatyta daug instrumentų atleisti šiuos asmenis nuo baudžiamosios atsakomybės ir šiuo metu visai neanalizuojama ta situacija, kad kas bus, kai bus nebekontroliuojamas vartojamas“, – aiškino A.Urbelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius