Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 23 /11:43

200 pareigūnų rengė reidą prekybos centruose – 38 asmenys naudojosi kitų galimybių pasais

Šeštadienio rytą Policijos departamente surengta spaudos konferencija, kurios metu pristatyti penktadienio vakarą vykusios specialios policijos priemonės rezultatai. Visoje Lietuvoje 200 pareigūnų, vilkintys civilius rūbus, lankėsi prekybos centruose ir tikrino, ar lankytojai nesinaudoja svetimais galimybių pasais, ar saugu dirbti saugos tarnyboms. Nustatyti 38 pažeidimai.
Arūnas Paulauskas
Arūnas Paulauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Spalio 22 dieną nuo 16 iki 21 valandos visoje šalyje vyko speciali policijos priemonė, kurios metu buvo tikrinama, ar asmenys, patekę į prekybos ar laisvalaikio praleidimo vietas, pateikia jiems priklausantį galimybių pasą. Iš viso patikrinta apie 12 tūkst. prekybos centrų lankytojų.

Specialios vykdytos policijos priemonės rezultatus šeštadienio rytą pristatė ir pakomentavo policijos generalinio komisaro pavaduotojas Arūnas Paulauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Paulauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Paulauskas

„Policija pastaruoju metu gana intensyviai stebėjo socialinę erdvę, gavome nemažai informacijos apie tai, kad dalis asmenų į prekybos centrus ir kitas vietas, kur reikalingas galimybių pasas, patenka su suklastotais galimybių pasais ar kitiems asmenims priklausančiais galimybių pasais.

Tai mus paskatino organizuoti tikslinę akciją. Vakar popietę beveik 200 policijos pareigūnų darbavosi prekybos centruose, tikrino asmenis, kurie praėjo jau priminę saugos patikrą, ir įsitikino, ar jie į prekybos centrus pateko su sau priklausančiais galimybių pasais“, – teigė A.Paulauskas.

Akcijos, kuri vyko visoje Lietuvoje, metu nustatyti 38 lankytojai, kurie į prekybos centrus pateko su kitiems asmenims priklausančiais galimybių pasais. Daugiausiai pažeidimų – Kauno (13 atvejų) ir Klaipėdos (10) apskrityse. Vilniuje tokių pažeidimų – 6.

Nė vieno pažeidimo nenustatyta Telšių ir Šiaulių apskrityse.

Policijos archyvo nuotr./Asociatyvi iliustracija: gp patikra
Policijos archyvo nuotr./Asociatyvi iliustracija: gp patikra

Visais pažeidimų atvejais pradėti ikiteisminiai tyrimai pagal baudžiamojo kodekso 302 straipsnį – antspaudo, spaudo ar dokumento pagrobimas arba pagrobtojo panaudojimas. Už tai gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 6-erių metų.

„Jau yra susiformavusi teisminė praktika, jau tokių bylų yra pasiekusių teismą. Nuosprendžiai yra įvairūs. Kartais skiriamas 20 parų areštas. Skirtos ir piniginės baudos, kai kuriais atvejais siekiančios 5 tūkst. eurų“, – įvardijo generalinio komisaro pavaduotojas.

Dažniausiai pažeidimai padaromi, kai pažįstami žmonės dalijasi galimybių pasais tarpusavyje. Kiekvieno tyrimo metu bus siekiama nustatyti, kokiu būdu asmuo gavo svetimą dokumentą. Jei bus įrodyta, kad kažkas galimybių pasą kažkam perdavė su tikslu leisti naudotis galimybių pasu svetimam, tokiems, kad ir teisėtiems galimybių pasų turėtojams, gali kilti baudžiamoji atsakomybė už tai.

Pasak A.Paulausko, pažeidimus atlieka įvairaus amžiaus ir socialinių grupių asmenys, tikrai nėra taip, kad nusižengia tik asocialūs asmenys.

Paklaustas, kieno tai labiau atsakomybė – pažeidėjų ar prekybos centrų, kurie vis dėlto įleidžia pažeidėjus vidun, A.Paulauskas patikino, kad žmonių, besinaudojančių svetimais galimybių pasais.

„Prekybos centrai savo darbą atlieka, o jų darbas – įsitikinti, ar asmuo turi galiojantį galimybių pasą. Reikia pripažinti, kad saugos tarnybos turi gana ribotas galimybes, patikrinti asmenybę, įsitikinti, kad tai tikrai tas asmuo, kuris pateikė galimybių pasą. Prekybos centrai, deja, ne visuomet turi ir teisines galimybes nustatyti asmenybes. Policija turi ženkliai didesnius įgaliojimus. Vakar tuo ir pasinaudojome“, – patikino generalinio komisaro pavaduotojas.

Policijos pareigūnai prekybos centruose dirbo civiliais rūbais, jokių incidentų nekilo.

Kaip patikino A.Paulauskas, akcijos organizavimo vienas iš tikslų – patikrinti, ar saugos tarnybų pareigūnams nekyla pavojus tikrinant galimybių pasus.

„Šiek tiek akciją inicijavo ir praėjusios savaitės įvykis Vilniuje, kai buvo sužalotas saugos tarnybos darbuotojas“, – patikino A.Paulauskas, užsimindamas apie spalio 19 dieną nutikusį įvykį, kai Vilniaus L.Asanavičiūtės gatvėje veikiančioje „Rimi“ parduotuvėje po to, kai kilo konfliktas dėl pirkėjo viduje nedėvimos kaukės, buvo sumuštas ir pašautas 1983 metais gimęs saugos tarnybos darbuotojas.

Kaip vėliau pranešė „Grifs AG“ rinkodaros vadovė Rūta Juodeikė, apsaugininko sužalojimai yra pakankamai sunkūs, ligoninėje jam atliktos kelios operacijos, laukia dar viena.

Penktadienio popietę policijos rengtos akcijos metu buvo nustatytas 21 atvejis, kai asmenys nedėvėjo viduje kaukių – jiems taikyta administracinė atsakomybė.

Policijos suvestinės mirga nuo šių įvykių

Su šia akcija susiję įvykiai fiksuojami policijos įvykių suvestinėse.

Štai spalio 22 dieną apie 16.44 valandą vyras, gimęs 1989 metais, gyvenantis Visagino Vilties gatvėje, prekybos centre Visagine, Veteranų g., neteisėtai panaudojo kito asmens išduotą galimybių pasą.

Utenos Metalo gatvėje įkliuvo tai dariusi 1994 metais gimusi moteris.

O Utenos J.Basanavičiaus gatvėje veikiančiame prekybos centre 17.55 valandą su svetimu galimybių pasu pričiuptas 1989 metais gimęs uteniškis.

Trys tokie pažeidimai paminėti ir Vilniaus apskrities policijos suvestinėje.

Štai spalio 22 dieną apie 16 valandą 40 minučių Vilniaus Ateities gatvėje į lošimų automatų saloną atėjo vyras, gimęs 1985 metais, kuris pateikė kito asmens, gimusio 1982 metais, vardu išduotą galimybių pasą.

Apie 18 valandą 40 minučių Vilniaus Ukmergės gatvėje veikiančiame prekybos centre vyras, gimęs 1983 metais, policijos pareigūnams pateikė kito asmens, gimusio 1979 metais, vardu išduotą galimybių pasą.

O apie 19 valandą 30 minučių Vilniaus Upės gatvėje veikiančiame prekybos centre, vyras, gimęs 1995 metais, policijos pareigūnams pateikė kito asmens, gimusio 1991 metais, vardu išduotą galimybių pasą.

Vienas toks įvykis fiksuotas ir Panevėžio apskrities policijos įvykių suvestinėje. Pranešta, kad 16.47 valandą Panevėžio Vakarinė gatvėje vyras, gimęs 1976 metais, siekdamas patekti į prekybos centrą, pateikė kito asmens vardu išduotą galimybių pasą.

Trys įvykius fiksavo ir Marijampolės apskrities policija.

Spalio 22 dieną apie 17.15 valandą Marijampolės Stoties gatvėje, prekybos centre, moteris, gimusi 1989 metais, pasinaudojo kito asmens vardu išduotu galimybių pasu.

Tą patį apie 19.12 valandą Marijampolės V.Kudirkos gatvėje veikiančiame prekybos centre „Maxima“ padarė ir vyras, gimęs 1988 metais.

Dar vienas toks įvykis apie 17.30 valandą fiksuotas Marijampolės Klaipėdos gatvėje – kito asmens vardu išduotą galimybių pasą prekybos centre pateikė 1994 metais gimęs vyras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybių paso tikrinimas prekybos centre
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Galimybių paso tikrinimas prekybos centre

O štai Kauno apskrities policija pateikia net 14 įvykių aprašymus.

Spalio 22 dieną apie 17 valandą Kauno K.Baršausko gatvėje į prekybos centrą atvykęs vyras, gimęs 1992 metais, tikrinančiam darbuotojui pateikė ne savo dokumentą.

Toks pat 1992 metais gimusio vyro pažeidimas apie 16.30 valandą fiksuotas ir Kauno Karaliaus Mindaugo prospekte veikiančiame „Akropolyje“.

Ten pat su svetimu galimybių pasu pričiupti ir 2002 bei 2004 metais (mergina ir vaikinas) gimę jaunuoliai, 1978 metais gimęs vyras.

Dar vieno pažeidėjo gimimo metai nenurodyti.

Pažeidimų penktadienį fiksuota ir Islandijos plente veikiančioje „Megoje“, kur ne savo galimybių pasą pateikė 1976 metais gimusi moteris, 2000 bei 2004 metais gimę jaunuoliai, 1998 metais gimęs vyras.

Pažeidimų netrūko ir Savanorių prospekte veikiančiame „Save“. Čia ne savo galimybių pasus apsaugos darbuotojui parodė 2002 metais gimęs vaikinas, 1967 ir 1988 metais gimę vyrai.

Alytaus apskrities policijos suvestinėje nuskambėjo du tokie atvejai.

Spalio 22 dieną apie 18 valandą Alytaus Santaikos gatvėje vyras, gimęs 1981 metais, į prekybos centrą bandė patekti naudodamasis kito asmens vardu išduotu galimybių pasu.

O Alytaus Naujojoje gatvėje tai bandė padaryti 1999 metais gimęs vyras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius