Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policijai pasipylė pranešimai dėl iš užsienio grįžusių, bet karantino nesilaikančių piliečių

Dar prieš oficialiai Lietuvoje paskelbiant karantiną, į policiją jau pradėjo skambinti žmonės, pranešantys apie iš užsienio grįžusius, bet izoliuotis nenorinčius piliečius. Tokių skambučių nuo sekmadienio ryto sulaukta maždaug 50.
Bendrajame pagalbos centre
Asociatyvi iliustracija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip paaiškino Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, pareigūnai į tokius pranešimus reaguoja, tiesa, nuotoliniu būdu.

Policija savęs ir kitų nesaugantiems piliečiams telefonu primena, kad jie turėtų izoliuotis.

Beje, dauguma skambinančiųjų apie tai praneša karštąja informacijos linija 1808.

Tuomet skambučiai būna peradresuojami policijai. Pareigūnai ne tik suranda ir perspėja žmogų, bet ir perduoda informaciją nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC).

Kol kas apie atsakomybę už tokį elgesį nekalbama, dar tikimasi žmonių sąmoningumo.

Pasak NVSC Vilniaus departamento vadovės Rolandos Lingienės, jų departamento pareigūnai gali surašyti administracinio nusižengimo protokolą, taip pat, įvertinę situaciją, pasitelkti policijos pareigūnus ir užtikrinti, kad žmonės laikytųsi nustatytų reikalavimų.

R.Lingienė BNS pabrėžė, kad yra būtinas didesnis visuomenės aktyvumas pastebint ir sudrausminant izoliacijos nesilaikančius žmones.

Tačiau tiek Administracinių nusižengimų, tiek Baudžiamajame kodekse numatytos bausmės už piktybinį ligų platinimą karantino metu.

Suprasti akimirksniu

  • 1. Tas, kas pažeidė teisės aktų dėl sveikatos apsaugos reikalavimus ar užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrolės taisykles, jeigu dėl to išplito susirgimas ar kilo epidemija, baudžiamas bauda arba areštu arba laisvės atėmimu iki 3 metų, numato BK 277-asis straipsnis.
  • 2. Tas, kas būdamas medicinos įstaigos informuotas apie savo ligą ir įspėtas dėl apsaugos priemonių, kurių jis privalo laikytis bendraudamas su žmonėmis, sukėlė pavojų kitam asmeniui užsikrėsti pavojinga infekcine liga, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.
  • 3. Asmuo atsako pagal šį straipsnį tik tais atvejais, kai jame numatytos veikos yra padarytos dėl neatsargumo.
  • 4. Už šio straipsnio 1 dalyje numatytą veiką atsako ir juridinis asmuo.
  • 5. ANK 45 straipsnyje numatyta atsakomybė už visuomenės sveikatos srities Europos Sąjungos reglamentų ar sprendimų, higienos norminių aktų ar kitų visuomenės sveikatos srities teisės aktų, Lietuvos Respublikos žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo pažeidimą. Baudos už pažeidimus svyruoja nuo 60 iki 500 eurų.

Stengsis dirbti nuotoliniu būdu

Lietuvos policija, atsižvelgdama į situaciją dėl valstybės lygio ekstremalios situacijos paskelbimo bei rekomendacijas maksimaliai teikti gyventojams aptarnavimo paslaugas nuotoliniu būdu, informuoja, kad:

- gyventojams bus sudarytos sąlygos pateikti policijos įstaigai prašymus, skundus ir pranešimus išvengiant kontakto su policijos įstaigų darbuotojais. Pagal galimybes policijos komisariatuose bus įrengtos specialios vietos, kur asmuo, atvykęs į policijos įstaigą, galėtų palikti dokumentą, gauti policijos įstaigos, į kurią atvyko, darbuotojo konsultaciją telefonu, pateikiant aiškias instrukcijas bei konsultuojančių telefonu darbuotojų vidinius telefono numerius, jeigu tokių galimybių nėra – bus užtikrinamas saugaus atstumo laikymasis bendraujant. Šiuo laikotarpiu nebus organizuojami gyventojų priėmimai pas policijos įstaigos vadovus;

- licencijavimo paslaugos elektroninėje erdvėje bus teikiamos įprasta tvarka. Asmenys, nesinaudojantys elektroninėmis paslaugomis, nebus aptarnaujami. Ginklų atšaudymai nebus vykdomi. Asmenys informuojami, kad atsakomybė už laiku nepratęstus leidimus ginklams laikyti nebus taikoma;

- gyventojai raginami pateikti pranešimus policijai per policijos elektroninių paslaugų sistemą ePolicija, kreiptis dėl konsultacijos el. paštu info@policija.lt arba socialinio tinklo „Facebook“ Lietuvos policijos paskyroje;

- policija ir toliau skirs ypatingą dėmesį bei užtikrins, kad į A ir B (pavojingiausius ir grėsmę visuomenės saugumui bei asmens gyvybei ir sveikatai keliančius) kategorijos įvykius būtų reaguojama įprasta tvarka.

Policija yra pasiruošusi užtikrinti visuomenės rimtį ir saugumą. Policijos įstaigos yra aprūpintos būtinomis priemonėmis, pareigūnai priemones vykdys laikantis rekomenduojamų apsaugos ir asmeninės higienos reikalavimų. Policijoje sukurta sistema dėl nuolatinio situacijos stebėjimo, galimų grėsmių vertinimo ir reagavimo, galimų darbo organizavimo pakeitimų bei būtinų priemonių policijos pareigūnams poreikio vertinimo.

Policijos vadovybė taip pat priėmė sprendimą nuo 2020 m. kovo 13 d. (iki atskiro pavedimo atšaukimo) skirti priemokas faktiškai reagavimą į pranešimus vykdantiems pareigūnams bei policijos pajėgas valdantiems pareigūnams.

Policija ragina visus žmones būti budriais ir sąmoningais bei laikytis visų saugumo reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius