Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policijos desantas Sangrūdos gimnazijoje: 8 policininkai pamokų metu krėtė mokinius

„Antradienį, gruodžio 1-ąją, į Sangrūdos gimnaziją (Kalvarijos sav.) atvyko 8 policijos pareigūnai iš Kalvarijos nuovados. Pamokų metu, neperspėję ir be tėvų sutikimo, kratė moksleivių kuprines ir striukes. Ieškojo kontrabandinių cigarečių. Sako, kad juos iškviesti galėjo socialinė darbuotoja. Kažką rado, surašė baudas ir išsiųs tėvams“, – tokio turinio anoniminį pranešimą gavę 15min.lt žurnalistai pasidomėjo, kodėl buvo krečiama Sangrūdos gimnazija.
Asociatyvinė iliustracija: pareigūnai tikrino gimnazistų kuprines ir striukes, tačiau krata to nevadina.
Asociatyvinė iliustracija: pareigūnai tikrino gimnazistų kuprines ir striukes, tačiau krata to nevadina. / 15min.lt iliustracija

„Viskas tikrai buvo normaliai ir viskas teisėtai“, – skubėjo nuraminti Kalvarijos savivaldybėje esančios Sangrūdos gimnazijos direktorė Vida Šalčiuvienė.

Įstaigos vadovė minėjo, kad pareigūnai atsivežė atlikti patikrinimą jiems leidžiantį raštą. V.Šalčiuvienė neslėpė, kad gimnazijos administracijai šios prevencinės priemonės apskritai nebuvo staigmena. Juolab, kad tai vyko ne pirmą kartą.

„Mes visai nenustebę. Ir mokiniams nėra ko stebėtis. Gal tik vienas po šio patikrinimo liko kažkiek nepatenkintas“, – teigė gimnazijos vadovė.

Policija deklaruoja, kad tokių reidų metu nėra atliekamos kratos arba kažkaip suvaržomos moksleivių laisvės ar teisės.

Pasak direktorės, pareigūnams tikrinant nepilnamečius ir jų daiktus, dalyvavo dvi darbuotojos, užtikrinančius vaikų teisių apsaugą. Iš gimnazijos pusės – socialinės pedagogė, o iš policijos – nepilnamečių reikalų inspektorė.

Nepilnamečiams draudžiama net turėti

Šių metų gegužės 1 dieną įsigaliojo Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso (toliau –  LR ATPK) 185 (6) straipsnis – „Jaunesnių kaip aštuoniolikos metų asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių rūkymas (vartojimas) ar jų turėjimas.“

Įstatymas draudžia asmenims, jaunesniems kaip aštuoniolika metų, rūkyti (vartoti) tabako ar susijusius (elektronines cigaretes) gaminius, taip pat jų turėti. Pažymėtina, kad nepilnamečių padarytų teisės pažeidimų, susijusių su žalingais įpročiais nemažėja.

Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – apskr. VPK) Komunikacijos poskyryje 15min.lt sužinojo, kad visos apskrities, taigi ir Kalvarijos PK pareigūnai nuolat vykdo tikslines priemones, kurių tikslas – vykdyti nepilnamečių daromų pažeidimų, susijusių su tabako gaminių turėjimu ar rūkymu, prevenciją bei kontrolę.

Minėtos priemonės yra derinamos su mokymo įstaigos vadovybe bei organizuojamos iš anksto, tvirtinamos policijos komisariato vadovo.

Įkliuvo penki pažeidėjai

Konkrečiai minimos priemonės metu Sangrūdos gimnazijoje nustatyti 5 ATPK 185-ame (6) straipsnyje numatyti pažeidimai.

Iš viso pas moksleivius rasta 52 vnt. įvairių rūšių cigarečių (nuo 2 vnt. cigarečių pakelyje iki 19 vnt. cigarečių). Be šių pažeidimų pareigūnai nustatė, kad didžioji dalis cigarečių pakelių nepaženklintos LR nustatyta tvarka, o tai yra dar vienas pažeidimas, numatytas LR ATPK 163 (2) str. „Akcizais apmokestinamų prekių (išskyrus energinius produktus ir elektros energiją) įsigijimas, laikymas, gabenimas, naudojimas ar realizavimas pažeidžiant nustatytą tvarką.“

V.Šalčiuvienė 15min.lt pasakojo, kad į rūkymą linkę auklėtiniai – opi šios mokymo įstaigos problema.

„Mūsų bendruomenės nariai eina pro gimnaziją ir mato, kaip mūsų mokiniai net nesislapstydami rūko. Žmonės mums priekaištauja, kad nieko nedarom, kad sudrausmintume ir auklėtume jaunimą“, – apie tai, kad policijos pagalba šiuo aspektu yra neišvengiama priemonė, kalbėjo Sangrūdos gyvenvietėje esančios gimnazijos vadovė.

Kalvarijos komisariato pareigūnai tokio pobūdžio priemones organizavo ne tik Sangrūdos gimnazijoje, bet ir Akmenynų bei Liubavo gyvenvietėse esančiose mokymo įstaigose.

Pareigūnai deklaruoja, kad „reidų metu nėra atliekamos kratos arba kažkaip suvaržomos moksleivių laisvės ar teisės.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius