-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policijos kinologas: kartais žmonės mums grasina policija

Jų darbas – sulaikyti nusikaltėlius, ieškoti narkotinių medžiagų, žmonių ir jų kūnų. Jie – policijos pareigūnai. Keturkojai pareigūnai. Būtent policijos šunų mokymai buvo surengti Panevėžyje, kur susitiko kelių Lietuvos miestų ir Latvijos kinologai.
Policijos šunų mokymai
Policijos šunų mokymai / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Panevėžyje prasidėjo tris dienas truksiantis policijos kinologų seminaras. Jo metu pareigūnai kartu su tarnybiniais šunimis tobulina pėdsekystės įgūdžius.

Kriminalistinių tyrimų biuro Kriminalistinio aptarnavimo skyriaus Kinologų grupės specialistas Arūnas Petraitis teigė, kad su šunimis dirbama pagal praeityje naudotą metodą, kurį šiomis dienomis kinologai vėl taiko vis dažniau.

„Pagal šią metodiką kinologai su šunimis dirbdavo dar tarybiniais laikais, Amerikos pareigūnai taip dirba iki šiol, o dabar senieji metodai vėl grįžta į Europą. Šio metodo esmė – šuo turi sekti pagal individualų žmogaus kvapą. Jis privalo sugebėti atskirti vieną kvapą iš daugybės. To asmens, kurį norime sekti. Pavyzdys – automobilyje buvo keli asmenys, o sekti norime vieną. Šuo turi iš kvapų atsirinkti būtent tą, kurio mums reikia. Šis metodas gerokai palengvina darbą policijai“, – sakė kinologas.

Šio metodo esmė – šuo turi sekti pagal individualų žmogaus kvapą. Jis privalo sugebėti atskirti vieną kvapą iš daugybės.

Tokį metodą su savo šunimis išbandę kinologai nusprendė vieningai laikytis šios šunų mokymo krypties. Su šunimis sistemingai dirba ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos policijos kinologai, kurie, beje, senosios mokyklos paslaptis atgaivino pirmieji. Į šunų mokymus Panevėžyje atvyko ir Kauno bei Alytaus kinologai su tarnybiniais šunimis. Prie jų vėliau prisijungs ir kolegos iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos.

Kinologai kasmet dalyvauja keturiuose susitikimuose, tačiau entuziastingi policijos pareigūnai net ir savo laisvalaikio sąskaita organizuoja dažnesnius susibūrimus. Jų teigimu, treniruočių trūksta, tad papildomi užsiėmimai su šunimis praverčia. Kovo mėnesį policijos kinologai rinkosi Kaune, tad dabar eilė atėjo Panevėžiui.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Policijos šunų mokymai
Tomo Markelevičiaus nuotr./Policijos šunų mokymai

„Šunims reikia keisti teritorijas, žmones, kad šuo pažintų kuo daugiau kvapų. Jeigu mes, keturi Panevėžio policijos kinologai dirbsime tik „ant savo kvapų“, šuniui bus per daug paprasta. Kuomet jis gaus kitokį kvapą – pasimes. Šį kartą Panevėžyje stengsimės padirbėti ir privačių namų kvartaluose, gyvenamuosiuose rajonuose, kur kvapų ypač daug. Kaip mes sakome, dirbsime užterštose vietose. Ten, kur vaikšto daug žmonių, vedžiojami kiti šunys, vyksta automobilių eismas. Taip sudarysime kuo sudėtingesnes situacijas šunims ir sukursime realias darbo sąlygas“, – teigė policijos kinologas.

Arūnas Petraitis tvirtina, kad Lietuvoje kinologų vykdomus užsiėmimus viešose vietose žmonės vertina tolerantiškai. Anot kinologo, kitokia situacija kaimyninėje Latvijoje. Ten gyventojai policijos kinologams ne kartą grasino iškviesti policiją.

Kai vykdėme mokymus Latvijoje, privačių namų savininkai nebuvo labai patenkinti, kad vaikštome prie jų namų, grasino, kad iškvies mums policiją

„Kai vykdėme mokymus Latvijoje, privačių namų savininkai nebuvo labai patenkinti, kad vaikštome prie jų namų, grasino, kad iškvies mums policiją. Aišku, į privačias teritorijas nėjome, tačiau žmonės buvo pikti ir dėl to, kad dirbome aplink. Kaune, Vilniuje ar Panevėžyje tokių problemų nekyla. Žmonės Lietuvoje tolerantiški gyvūnams. Jie domisi, klausia, kas čia vyksta“, – tvirtino A.Petraitis.

Policijos kinologas atskleidė, kaip yra atrenkami šunys, tinkami darbui policijoje. Pirmiausia jaunas šuo yra tikrinamas, kaip jis reaguoja į aukštį, judančius daiktus, skirtingas dangas – betoną, asfaltą, žolę, skardą. Tokį testą išlaikęs šuo ruošiamas pagrindiniam kursui. Jo metu vykdoma žmogaus, daikto paieška, apsauga ir bendras paklusnumas. Tokį kursą perėjęs šuo laiko egzaminus. Po jų, išdavus sertifikatą, liudijantį, kad šuo gali dirbti policijoje, tęsiamas jo mokymas.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Policijos šunų mokymai
Tomo Markelevičiaus nuotr./Policijos šunų mokymai

Kitas žingsnis – šuns ruošimas pagal tam tikrą specializaciją. Žiūrima, į ką šuo labiau yra linkęs, kokia paieška jam priimtinesnė. Šunys gali būti ruošiami lavonų ir jų dalių, narkotinių ir psichotropinių medžiagų ir net sprogmenų paieškai.

Vieni populiariausių šunų policijoje, pasienio apsaugos ir viešojo saugumo tarnybose – vokiečių aviganiai ir belgų aviganiai malinua. Aro pareigūnai dirba su labradorais ar mažais bei kompaktiškais spanieliais, kurie gerai jaučiasi, kai reikia dirbti mažoje erdvėje. Mutinės pareigūnų gretose taip pat dominuoja spanieliai, medžioklinių veislių šunys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius