Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policijos pareigūnams pasipriešinusiems asmenims siūloma taikyti griežtesnę baudžiamąją atsakomybę

Už pasipriešinimą policijos pareigūnams panaudojant smurtą 780 litų bauda paskirta 32 metų panevėžietei J.T. – tokį sprendimą rugsėjo 2 d. išnagrinėjęs Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros Antrojo skyriaus prokuroro Giedriaus Jasulaičio perduotą baudžiamąją bylą dėl pasipriešinimo valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui priėmė miesto apylinkės teismas.
Policininko amunicija
Policininko amunicija / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip informuoja Panevėžio apygardos prokuratūra, Panevėžio rajono Gegužinės kaimo gyventoja J.T. buvo kaltinama šių metų rugpjūčio 24 d. užpuolusi ir iškoneveikusi kratos atvykusius daryti Panevėžio rajono policijos komisariato tris pareigūnus. Agresyviai nusiteikusi moteris puolė smūgiuoti kumščiais, sudraskė ir sutepė pareigūnų uniformas.

Baudžiamosios atsakomybės už grasinimus policijos pareigūnams taip pat sulaukė 29 metų biržietis G.Ž., rugsėjo 13 d. vykęs automobiliu Ford Escort kartu su neblaiviu A.K., kuris Biržų rajono Parovėjos kaime nesuvaldė automobilio ir nuvažiavo nuo kelio.

Agresyviai nusiteikęs ir neblaivus vyriškis, užpuolęs į įvykio vietą atvykusius rajono komisariato Viešosios tvarkos skyriaus patrulius, grasino susidoroti su jais, jų šeimomis ir vaikais, jei pareigūnai išdrįstų pažeidėjui surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą.

Už grasinimus valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui ir reikalavimą kaltininko naudai neatlikti jam priklausančių pareigų Biržų rajono apylinkės teismas, patenkinęs rajono apylinkės prokuratūros prokurorės Danutės Šleivaitės prašymą, pripažino anksčiau teistą 29 metų biržietį G.Ž. kaltu ir teismo baudžiamuoju įsakymu paskyrė jam vieno tūkstančio 300 litų baudą.

Baudžiamoji atsakomybė laukia dar vieno kelių eismo taisyklių pažeidėjo, rugsėjo 16 d. Biržų centre sulaikyto automobilio BMW 530 27 metų vairuotojo R.A., pasipriešinusio policijos pareigūnams ir suplėšiusio vieno jų uniformos marškinius – šį ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Biržų rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Tomas Bajorūnas.

Kėdainių rajono Berželės kaime rugsėjo 16 d. popietę Viešosios tvarkos tarnybos patrulių sulaikytas neblaivus I.G. nepakluso jų reikalavimams, grūmėsi su pareigūnais, sudraskė rūbus, mojavo kumščiais ir spardėsi. Sutramdyti priešiškai nusiteikusį pažeidėją pavyko tik panaudojus kovinius veiksmus ir uždėjus antrankius.

Kėdainių rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Gintaras Jakštas, prašydamas pripažinti su pareigūnais įžūliai konfliktavusį  49 metų kėdainietį I.G. kaltu dėl viešosios tvarkos tarnybos patrulių teisėtų reikalavimų nevykdymo ir paskirti jam 650 litų baudą, parašė pareiškimą rajono apylinkės teismui dėl proceso užbaigimo pagreitinta tvarka.

Tačiau Kėdainių rajono apylinkės teismas dėl savo poelgio apgailestavusį I.G. atleido nuo baudžiamosios atsakomybės, nes kaltinamajam pavyko susitaikyti su nukentėjusiais asmenimis. Atleistam nuo baudžiamosios atsakomybės asmeniui priminta, kad per vienerius metus padarius naują nusikaltimą, ankstesnis sprendimas atleisti nuo jos nustoja galioti.

Anykščių rajono apylinkės teisme šiuo metu nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje nusikalstamų veikų padarymu – pasipriešinimu policijos pareigūnams ir jų teisėtų reikalavimų nevykdymu kaltinamas 27 metų anykštietis D.P.

Automobilio Audi A6 vairuotojas, sulaikytas pareigūnų už kelių eismo taisyklių pažeidimą, nes vairavo neprisisegęs saugos diržo, elgėsi įžūliai ir juos įžeidinėjo. Už pareigūnų orumo pažeminimą einant tarnybos pareigas prašoma 10 tūkstančių litų neturtinės žalos atlyginimo.

Apie tai, ar dažnai policijos pareigūnai, kaip valstybės tarnautojai ir kiti su viešojo administravimo funkcijomis susiję darbuotojai, sulaukia pasipriešinimo, ir ką reiktų daryti, kad tokiais atvejais kaltininkai būtų tinkamai nubausti, buvo kalbėta Panevėžio apygardos prokuratūros ir apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovų pasitarime. Panevėžio apygardoje per pirmąjį metų pusmetį buvo užregistruota 16 tokių pasipriešinimo atvejų, apskrityje – septyni, tačiau paprastai ne visais atvejais taikoma baudžiamoji atsakomybė.

„Su agresyviai nusiteikusių, dažniausiai neblaivių asmenų pasipriešinimu pareigūnams ar kitiems viešosios tvarkos tarnybų darbuotojams tenka susidurti gana dažnai, todėl buvo siūloma tokiais atvejais ne tik priminti apie įstatymų numatytą baudžiamąją atsakomybę, bet ir dažniau ją taikyti tiems, kurie, panaudodami fizinį smurtą, nevykdo teisėtų pareigūnų reikalavimų ir trukdo atlikti valstybės tarnybos pareigas. Pasitarime buvo apgailestauta, kad nėra atskiro baudžiamojo įstatymo už pasipriešinimą tarnybines pareigas atliekantiems policijos pareigūnams“,- teigia Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka.

Pasak Panevėžio apygardos prokuratūros vadovo Justino Pupkos, nors už pasipriešinimą policijos pareigūnams yra numatyta administracinė atsakomybė, kurią taikant skiriama bauda nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų, tačiau už pasipriešinimą policijos pareigūnams, ypač panaudojant fizinį smurtą, Baudžiamajame kodekse turėtų atsirasti atskiras straipsnis, o atsakomybė už tokius veiksmus turėtų būti žymiai griežtesnė nei nustatyta dabar.

„Toks įstatymas pasitarnautų stiprinant šalies gyventojus saugančių, juos ginančių ir kiekvienam nukentėjusiam žmogui privalančių padėti policijos pareigūnų prestižą ir autoritetą, suteiktų didesnio pasitikėjimo, einant šias atsakingas pareigas“,- teigia Panevėžio apygardos vyriausiasis prokuroras Justinas Pupka.

Įstatymas tam, kas panaudodamas ar grasindamas tuoj pat panaudoti fizinį smurtą pasipriešino valstybės tarnautojui ar kitam viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, numato laisvės atėmimą iki trejų metų, baudą arba viešuosius darbus (Baudžiamojo kodekso 286 str.).

Už reikalavimą iš valstybės tarnautojo ar viešojo administravimo funkcijas atliekančio asmens panaudojusiam psichinę prievartą atlikti veiksmus ar nuo jų susilaikyti kaltininko ar kitų asmenų naudai baudžiama dvejų metų laisvės atėmimu, bauda arba areštu (Baudžiamojo kodekso 287 str.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius