-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policijos vadovybė aiškinsis, ar tikrai kruviną naktį Biržų pareigūnai liko kurti pagalbos šauksmui

Dėl pastarųjų dienų įvykių, kai Biržuose buvo nušautas moksleivis, generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla antradienį vyks į Biržų rajono policijos komisariatą.
Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla
Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla / BFL nuotr.

Pirmadienį policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis pavedė Panevėžio apskrities VPK viršininkui Rimantui Bobinui atlikti tarnybinį patikrinimą dėl straipsnių ir vaizdo medžiagos „Policijos darbu pasipiktinęs biržietis: taip užsirakinęs komisariate „dirba" budintis pareigūnas“ bei „Kruviną naktį Biržų policija liko kurčia pagalbos šauksmui“, publikuotų viename interneto portale.

Policijos departamentas praneša, kad antradienį (rugpjūčio 27 d.), policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla vyks aiškintis pastarųjų įvykių aplinkybių į Panevėžio apskritį ne tik su policijos pareigūnais, bet susitiks ir su vietos savivaldos atstovais, bendruomenės nariais, informuos žiniasklaidą.

Savo poziciją dėl žiniasklaidoje didelio atgarsio sukėlusių įvykių išreiškė ir Panevėžio apskrities VPK.

Redakcijai atsiųstame pranešime rašoma, kad pastaruoju metu Panevėžio apskritiesVPK Biržų rajono veiklos teritorijoje atgarsį visuomenėje sukėlė du įvykiai – liepos 7 d. 23 metų biržiečio Alvaro Joniko vairuojamas automobilis „Volkswagen Golf“ centrinėje miesto gatvėje lėkdamas dideliu greičiu rėžėsi į kelkraštyje stovėjusį automobilį, į kurį 44 metų biržietė tuo metu krovė pirkinius. Moteris žuvo iškart, o avarijos kaltininkas paspruko. Rugpjūčio 24 d. Maironio gatvėje iš važiuojančio automobilio vyriškis šaudė į du nepilnamečius, vieno iš jų kūnas, kuriame šautinė žaizda, rastas po balkonu rugpjūčio 25 dienos rytą.

Vietos spaudoje rašoma, kad Biržų rajono gyventojai įbauginti ir nepasitiki šio rajono policijos pareigūnais, bijo skambinti policijai ir pranešti apie įvykį, net ir nutikus nelaimei. Biržiečiai, kaip ir kiti Panevėžio apskrities gyventojai, sulaukia ne tik vietinių pareigūnų, bet ir Panevėžio apskrities VPK pagalbos. Švenčių, renginių ar kitokių masinių susibūrimų metu Biržų policijos pareigūnai visada sulaukia apskrities policijos pastiprinimo. Eilinėmis dienomis Biržų pareigūnai vykdo jiems teisės aktais patikėtas pareigas ir turimais resursais stengiasi užtikrinti viešąją tvarką, reaguoti į pranešimus ir padėti gyventojams.

Biržų rajone, kaip ir visoje apskrityje, nuolat patruliuoja Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro pareigūnai, atsakingi už Kelių eismo taisyklių laikymąsi visoje apskrityje.

Žiniasklaidoje eskaluojami tik du pastaruoju metu įvykę įvykiai, dėl kurių kaltinami visi, kas turėjo nors teorinę galimybę tam užkirsti kelią. Nors pastaruoju metu neigiamai minimas Biržų rajonas, nusikaltimų ištyrimo rodikliai jame kasmet vis gerėja. Per šių metų septynis mėnesius Panevėžio apskrityje registruotos 3 tūkst. 449 nusikalstamos veikos. Tai 13,8 procento daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Biržų rajone per septynis 2012 metų mėnesius registruota 348, šiemet – 351 nusikalstamų veikų, 2012 m. per 7 mėnesius ištirta 50,9 proc., šiemet – 55,8 proc. nusikalstamų veikų.

Biržų rajono policijos komisariatas 2013 metais registravo 320 nusikaltimų (Kupiškio rajono – 269, Panevėžio rajono – 490, Pasvalio rajono – 397, Rokiškio rajono – 390).

Šiemet Biržuose daugiau registruota viešosiose vietose padarytų nusikalstamų veikų – 71 (2012 m. per 7 mėn. – 60), ištirta 67,6 proc. (pernai – 43,3 proc.). Sunkių nusikaltimų registruota mažiau (2012 m. – 10, 2013 m. – 6). Registruotas ir ištirtas vienas nužudymas, visos automobilių vagystės, plėšimai.

Panevėžio apskrities VPK praneša, kad šiemet registruoti 4 pareigūnų papirkimo atvejai (2012 m. – 1). Tai rodo, kad pareigūnai netoleruoja nebaudžiamumo, stengiasi fiksuoti Kelių eismo taisyklių pažeidimus, neleisti kelti pavojų rajono gyventojų saugumui. Per 7 mėn. išaiškinti 77 neblaivūs vairuotojai, 319 greičio mėgėjų.

Biržų policija yra antrojoje vietoje apskrityje pagal 100 tūkst. gyventojų tenkančių nusikalstamų veikų skaičių (tenka 1 298,7 nusikalstamos veikos, apskrityje – 1 423,2, šalyje – 1684,8.). Aktyviai dirbama užtikrinant viešąją tvarką ir eismo saugumą (sumažėjo įskaitinių eismo įvykių, juose sužeistų asmenų).

Tenka pripažinti, kad vienas neatsakingas poelgis niekais paverčia iki šiol atliktus darbus ar pasiektus rezultatus. Pabrėžtina, kad policijos pareigūnai vieni be visuomenės ir vietinės valdžios palaikymo negali sėkmingai atlikti savo pareigų. Pripažįstama, kad viešosios tvarkos, eismo saugumo ir kitų teisės pažeidimų netoleravimas ir pranešimas apie tai policijos pareigūnams – visų bendras reikalas. Jei pati bendruomenė nori gyventi saugioje ir ramioje aplinkoje, ji turi būti aktyvi ir netoleruoti neigiamų poelgių.

2013 m. liepos 18 d. Savivaldybės tarybos posėdyje pasiūlyta aktyviau padėti kurti ir įgyvendinti bendras prevencijos programas, aktyviau domėtis saugumu tame krašte, bendrauti su Biržų policijos vadovais, veikiančiomis visuomeninėmis ir kitomis organizacijomis. Policijos pareigūnai visada pasiruošę užtikrinti viešąją tvarką, eismo saugumą.

Panevėžio apskrities VPK policija pataria gyventojams nelikti abejingiems ir informuoti pareigūnus apie daromus ar padarytus teisės pažeidimus. Apie Biržų rajone vykusius įvykius ar kitas pastebėtas negeroves galima pranešti ne tik Biržų rajono policijos komisariatui, bet ir Panevėžio apskr. VPK bendruoju pagalbos telefonu 112 arba anoniminiu pasitikėjimo telefonu (8 45) 503 333.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius