Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Policininkams ir medikams per šalčius sunkiau gelbėti gatvių miegalius

Prie Šiaulių autobusų stoties ir prekybos centro „Saulės miestas“ – sujudimas. Į pačią stotį įlekia policininkų ekipažas su švyturėliais. Netrukus pasirodo medikai. Išvežamas žmogus. Vietiniai apsaugos darbuotojai siūlo nesistebėti – tai įprasta situacija.
Medikai su policijos pagalba gabena gatvės miegalius į ligoninę
Medikai su policijos pagalba gabena gatvės miegalius į ligoninę / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Policininkai apžiūri ant laiptų galvą padėjusį pagyvenusį žmogų. Tikrina pulsą, trina ausis – gal atsigaus. Šis nereaguoja. Net nesusiraukia nuo geliančio ausų skausmo.

Pareigūnai įsitikina, kad miegui neįprastą vietą pasirinkęs pilietis yra gyvas, tačiau visiškai nereaguoja į jokius žadinimus ar gaivinimus. Kviečia medikus.

Netrukus viaduku nusileidžia greitoji su švyturėliais. Medikai pakartoja gaivinimo procedūras, tačiau taip pat nieko nepeša.

Išsitraukia modernius neštuvus, kurie turi nuleidžiamą važiuoklę. Visi sutartinai užkelia nejudantį kūną, pakelia ir meistriškai sugrūda į medikų automobilį.

Dar po kelių sekundžių gyvenimas vienoje judriausių Šiaulių vietų pradeda tekėti sava vaga.

Tačiau dar neišsivaikščiojo stoties apsaugininkai. Jų veiduose nematyti didelio susirūpinimo. Gal beširdžiai?

„Tas žmogus kone kasdien iš šios vietos yra išvežamas. Kartais gabenamas net po du kartus per dieną“, – aiškina apsaugininkai. Būtent jie pirmieji ir iškviečia pareigūnus.

Visi tvirtina, kad šis žmogus neapsimeta. Jo organizmas jau „įprato“ šitaip reaguoti ir į nedidelius alkoholio kiekius. Kadaise gal ir daug pakeldavo, tačiau dabar lūžta nuo kelių gramų.

Ligoninė ir policija nakvynės paslaugų neteikia

Šiaulių policijos atstovė spaudai Gaila Smagriūnienė teigia, kad policininkai neskaičiuoja, kiek tokių asmenų randa per dieną, tačiau atšalus orams jų bus daugiau.

Ant suoliukų užmiega ne tik benamiai, bet ir kauštelėję žmonės su puikiais batais bei pareigomis.

Pirmiausia todėl, kad miegoti ant suoliukų jau nebus įmanoma, kad ir kiek prisirengtum.

Antra – per šalčius kartais tokie gulinėjimai baigiasi tragiškai. Be to, užmiega ne tik benamiai, bet ir kauštelėję žmonės su puikiais batais bei pareigomis.

Kai kurie jų, jei negresia pavojus sveikatai, nugabenami į nakvynės namus, tačiau dažnai jie patenka ir į policijos laikinojo sulaikymo patalpas. Čia jie šiek tiek prasiblaivo, sušyla. Šiose patalpose asmenį galima laikyti iki penkių valandų.

Tuos, kurie pašalo galūnes, sustreikavo sveikata, gabena į ligoninę. Atgaivina, pastato ant kojų ir paleidžia į namus, jei tokie yra. Nėra? Keliauk į nakvynės namus. „Nei ligoninė, nei policijos sulaikymo patalpos nakvynės paslaugų neteikia“, – priminė policijos atstovė spaudai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius