-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Posūkis Gaižėnų tragedijos byloje: galimai šeimą išžudęs E.Anupraitis – psichiatrijos ligoninėje

Nors žudynių bylą tiriantys teisėsaugos atstovai dar nėra gavę oficialaus psichiatrinės ekspertizės akto, pirminis teismo medicinos ekspertų raštas Kauno apygardos prokuratūrai jau yra pateiktas. Jame pabrėžiama, jog keturių šeimos narių išžudymu įtariamas Egidijus Anupraitis nusikaltimo padarymo metu nesuprato savo veiksmų ir jų negalėjo valdyti. Vyras paguldytas į psichiatrijos ligoninę.
Egidijus Anupraitis
Egidijus Anupraitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Ekspertų rašte teigiama, jog įtariamasis byloje serga tam tikrais psichikos sutrikimais ir dėl to jam reikalingas gydymas, specialus režimas. Todėl buvo būtina E.Anupraitį perkelti į Rokiškio psichiatrijos ligoninę. Tai ir buvo padaryta. Oficialių išvadų dar neturiu. Bet kadangi buvo gautas toks raštas, mes reagavome į ekspertų prašymą. Tikiuosi, kad tas pats bus parašyta ir oficialiame ekspertizės akte“, – teigė bylos prokurorė Auksė Lipkevičienė, patikinusi, jog dėl įtariamojo perkėlimo į ligoninę ji kreipėsi dar prieš mėnesį.

Anot jos, kol nėra sulaukta oficialaus akto, nėra pradėtas tyrimas dėl priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prokurorė Auksė Lipkevičienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prokurorė Auksė Lipkevičienė

„Kai gausime aktą, kai bus patvirtinta, kad šis asmuo ir šiuo metu, ir nusikaltimo padarymo metu negalėjo atsakyti už savo veiksmus, tuomet bus pradėtas tyrimas dėl priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo.

Jeigu bus patvirtinta, kad E.Anupraitis nusikaltimo metu nesuprato savo veiksmų, jis bus atiduotas į psichiatrinę ligoninę, kurioje galbūt bus laikomas visą gyvenimą.

Tai – visiškai toks pat tyrimas, koks vyko iki šiol. Lygiai taip pat renkame įrodymus, duomenis, laukiame balistinių ekspertizių išvadų, tiesiog teismui žmogus atiduodamas ne su kaltinamuoju aktu, o su nutarimu dėl priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo. Turi nelikti jokios tikimybės, kad nužudymą atliko kas nors kitas, o ne jis. Turi būti tyrimu įrodyta, kad tai jo rankų darbas, nes kitaip tikrasis žmogžudys liktų laisvėje. Tik, tokiu atveju, negalima spręsti asmens kaltės klausimo, kai jis nesuprato savo veiksmų, nes kaltė – sąmoningas dalykas.

Tuomet sprendžiama, ar žmogus padarė baudžiamojo įstatymo uždraustą veiką. Jei teismui vis dėlto pritrūktų duomenų, kad tai jis padarė, gali ir neskirti priverčiamųjų medicinos priemonių taikymo. Tiesiog nebelieka kalbos apie kaltę – kaltinamasis asmuo negali būti kaltinamas. Vis dėlto, tai analogija nuosprendžiui, bet tai yra susiję su gydymu“, – kas vyks toliau, paaiškino A.Lipkevičienė.

Jeigu bus patvirtinta, kad E.Anupraitis nusikaltimo padarymo metu nesuprato savo veiksmų ir negalėjo jų valdyti, anot prokurorės, jam negalės būti skirta laisvės atėmimo bausmė, bet jis bus atiduotas į psichiatrijos ligoninę, kurioje galbūt bus laikomas visą gyvenimą.

„Tikimybė, kad jis išeitų iš ligoninės anksti – labai menka“, – patikino prokurorė.

Teisme prokurorei teks įrodyti, jog užtenka duomenų, kad šeimos išžudymas – E.Anupraičio darbas, taip pat įrodyti, kad jam reikia taikyti priverčiamąsias medicinos priemones – gydymą griežto režimo sąlygomis.

15min primena, jog 26-erių metų Egidijus Anupraitis įtariamas Kauno rajone, Gaižėnų kaimo sodyboje, nužudęs savo 48-erių metų motiną, 49-erių metų tėvą, 74-erių metų senelę ir 37-erių metų tėvo brolį. Jų kūnai su šautinėmis žaizdomis rasti šių metų kovo 27 d. Juos aptiko Kaune gyvenanti E.Anupraičio sesuo, kurį laiką niekaip nesusisiekusi su šeimos nariais.

Manoma, kad nusikaltimas įvykdytas kelios dienos prieš. Įtariamojo senelis rastas sužeistas su šautinėmis žaizdomis kojose, jis paguldytas į ligoninę.

Manoma, jog keletą dienų, negalėdamas pakrutėti, be maisto ir vandens, senyvo amžiaus vyras galėjo išgulėti šalia kitų išžudytų šeimos narių.

Teisėsaugos atstovai vylėsi, jog išgyvenęs E.Anupraičio senelis taps svariu liudininku šioje byloje, papasakos, ką matė savo namuose lemtingąjį kovo mėnesio savaitgalio vakarą, tačiau taip nenutiko. Nors jo gyvybę medikams pavyko išgelbėti, sugijo ir peršautos kojos, perkeltas į Vilkijoje veikiančią slaugos ligoninę, po kurio laiko, liepos 3 d., jis mirė, nusinešęs visas paslaptis į kapus.

Teisėsaugos duomenimis, į aukas paleista ne mažiau kaip 21 šūvis. Nustatyta, jog nusikaltimo vietoje rastos šovinių tūtelės buvo iššautos iš ginklo, kurį įtariamasis turėjo su savimi sulaikymo prie Marijampolės stoties metu kovo 28-ąją. Ginklas savigynai jam buvo išduotas legaliai. E.Anupraitis dirbo apsaugininku vienoje firmoje, tačiau darbo vietoje nešiotis ginklo jam nereikėjo.

Iki šiol Kauno rajono gyventojas policijai nebuvo žinomas – neteistas ir nebaustas administracine tvarka. E.Anupraitis mokyklą baigė su pagyrimu ir studijavo prestižiniame Liverpulio universitete Jungtinėje Karalystėje. Liaupsių jam, kaip itin gabiam mokiniui, negailėjo ir buvę jauno vyro mokytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius