-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prabilo „rekordinio kyšio“ reikalavimu apkaltintas buvęs saugumietis

Buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnas Darius Daubaras siunčiamas į teisiamųjų suolą – jis kaltinamas „rekordinio kyšio“ reikalavimu. Tačiau ketverius metus dėl šios bylos tąsytas D.Daubaras tikina buvęs pakištas. Ne bet ko, o su Pusiaujo Gvinėjos valdančiuoju režimu susijusio verslininko Vladimiro Stefanovo aplinkos.
Asociatyvinė iliustracija: korupcija
Asociatyvinė iliustracija / VSAT archyvo nuotr.

D.Daubaras triukšmingai sulaikytas 2013 m. kovą. Tada Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) paskelbė, kad bankroto administratorius „pareikalavo ir susitarė priimti“ beveik 5,75 mln. Lt (daugiau nei 1,66 mln. eurų) kyšį už 31 mln. Lt kreditorinio reikalavimo pripažinimą.

Praėjus ketveriems metams, D.Daubaras siunčiamas į teisiamųjų suolą. Buvęs VSD pareigūnas tvirtina, kad STT ir prokurorai jį persekioja be pagrindo, o kyšio istorija sufabrikuota V.Stefanovo interesams tenkinti. Teisėsauga kol kas nei patvirtina, nei paneigia nagrinėjanti ir tokią versiją.

Šis procesas tęsiasi jau penktus metus, bet D.Daubaras teigia buvęs apklaustas tik kartą. „Tą dieną, kai mane sulaikė – 2013 m. kovo 20 d. Ir daugiau jokių apklausų nebuvo“, – sakė buvęs VSD pareigūnas.

Karas dėl Klaipėdos verslo centro

Visos šios aistros verda dėl Klaipėdos verslo centro „Neapolis“ kontrolės. V.Stefanovo bendrovė „Statega“ ilgai pretendavo į šį kompleksą valdančios bendrovės kontrolę. D.Daubaras teigia mėginęs sutaikyti konfliktuojančias šalis ir būtent dėl to patekęs į kryžminę ugnį.

„Buvo dvi konfliktuojančios šalys: akcininkai ir investuotojai. Romas Grigalevičius ir Viktoras Gleizeris – ir „Statega“, kartu su V.Gleizeriu vienoje pusėje. Buvo iki bankroto bylos iškėlimo kokios 5 bylos jau nagrinėjamos teismuose. Kai iškėlė bankrotą – mus paskyrė, mes perėmėme tas bylas. Iškart prasidėjo spaudimas iš „Stategos“ pusės, kad atsisakytume ieškinių. Nes buvęs vadovas R.Grigalevičius buvo užginčijęs daugelį jų veiksmų.

Mes pasakėme, kad čia arba jūs susitariat tarpusavyje dėl to, kad konfliktas yra tarp jūsų, o jeigu ne – tai mes tikrai nieko neatsiiminėsim. Matyt, tada ir prasidėjo tie visi veiksmai – kad pakeistų mus į „geresnį“, kuris atsiėmė po to visus ieškinius“, – 15min teigė D.Daubaras.

Pašnekovas neslėpė įtariantis, jog STT veiksmai panaudoti pirmiausiai jo nušalinimui nuo „Neapolio“ bankroto administravimo.

„Mane buvo nušalinę nuo pareigų, nuo darbo, nuo visko. 2013 m. spalio 7 d., jeigu gerai pamenu, buvo nutartis, kad administratorius pakeistas. Spalio 9 d. man buvo leista vėl dirbti“, – keistus sutapimus minėjo D.Daubaras.

Vystytojo nuotr./Verslo centras „Neapolis“
Vystytojo nuotr./Verslo centras „Neapolis“

Kam turtas, o kam – teisiamųjų suolas

Bankroto administratorius taip pat teigė, jog „Neapolio“ kontrolės perėmimui pasitelkti abejotinos kilmės pinigai, tačiau Lietuvos teisėsaugos tai nesudomino.

„Kai buvo statomas verslo centras „Neapolis“, įmonė ėmė paskolą iš „Swedbank“ – netoli 31 mln. Lt. Paskui prasidėjo derybos dėl akcijų išpirkimo. Abu akcininkai – tiek R.Grigalevičius, tiek V.Gleizeris – buvo laidavę už tą paskolą. Ir „Statega“ be jokių sutarčių, be nieko 2012 m. pavasarį sumokėjo tuos pinigus bankui, tiesiog pervesdama kaip už laiduotoją V.Gleizerį. Bankas, kiek aš žinau, pasikėlė tų pinigų kilmę – pamatė, kad jie atėję iš Danijos „Nordea“ banko sąskaitos, toliau ir nesigilino. O iš kur atėjo tie pinigai į „Nordea“ sąskaitą? Savu laiku buvau parašęs skundą į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą (FNTT), tyrimą atsisakyta pradėti“, – pasakojo D.Daubaras.

Šis procesas tęsiasi jau penktus metus, bet D.Daubaras teigia buvęs apklaustas tik kartą.

„Tą dieną, kai mane sulaikė – 2013 m. kovo 20 d. Ir daugiau jokių apklausų nebuvo“, – sakė buvęs VSD pareigūnas.

D.Daubarui keliaujant į teisiamųjų suolą, kitokios nuotaikos turbūt vyrauja V.Stefanovo verslo imperijoje. „Statega“ vasarį oficialiai tapo „Neapolio“ savininke. Pagrindinis veiksnys – tas pats kreditorinis reikalavimas, kuriam panaudotų pinigų teisėtumą kvestionuoja D.Daubaras.

15min žiniomis, vasarį „Statega“ be varžytinių perėmė „Neapolio“ kontrolę. Bankroto administratoriaus nustatyta kaina siekė 9 mln. eurų be PVM, kai „Stategos“ kreditorinis reikalavimas – beveik 8,75 mln. eurų. Pridėjus dar ketvirtį milijono, skolos ir kainos santykis buvo sulygintas, o „Neapolis“ tapo „Stategos“ nuosavybe.

„Rekordinis kyšis“ staiga susitraukė?

Komentuodamas „rekordinio kyšio“ sumą, bankroto administratorius teigė, jog STT kyšio reikalavimui prilygino bandymą tarpininkauti tarp konfliktuojančių šalių dėl turtinių santykių išsprendimo.

„Statega“ norėjo nupirkti reikalavimo teises, išpirkti likutį „Swedbank“ reikalavimo, dviejų įmonių, fizinio asmens, sumokėti R.Grigalevičiui už akcijas, berods, 3 mln. litų. Vat iš to ir susidėjo tas „rekordinis kyšis“, – tęsė D.Daubaras.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Bendrovė „Statega“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Bendrovė „Statega“

Pašnekovas teigė tokių sumų iš nieko nereikalavęs, o nusvilęs dėl to, kad bandė sutaikyti susipešusius verslininkus.

„Mano funkcija – ko labai gailiuosi – buvo pabandyti susodinti mediacijos proceso metu dvi konfliktuojančias šalis. Nes kitaip bankroto procesas, kaip aš 2012 m. sakiau, tęsis 5 metus“, – teigė D.Daubaras.

Anot D.Daubaro, bylai keliaujant į teismą, jam reiškiami kaltinimai grindžiami kur kas mažesne suma nei 2013 m. linksniuoti milijonai.

„Iš tų milijonų ten liko 100 tūkstančių, berods, eurų, kurie traktuojami kaip kažkokios įmonės uždarbis. Sumos visiškai skiriasi, dešimtimis kartų, pagal tai, kas buvo įtarimuose ir kas – kaltinamajame akte. Kas iš esmės suponuoja klausimą, ar tos sumos apskritai yra“, – ironizavo bankroto administratorius.

Prokuratūra į detales nesileidžia

Dėl D.Daubaro situacijos 15min kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Kuo grindžiamas kaltinimas buvusiam VSD pareigūnui – tyrimą kuruojantys Kauno prokurorai nedetalizuoja.

„Kaltinimas grindžiamas liudytojų parodymais, tyrimo metu surinktais dokumentais, procesinių prievartos priemonių taikymo metu gautais duomenimis“, – teigiama prokuratūros atsakyme.

Beje, D.Daubaras jau buvo betampantis dėme ant teisėsaugos munduro – ikiteisminis tyrimas dėl „rekordinio kyšio“ prieš keletą metų buvo nutrauktas.

„Minimas ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas vieną kartą. Dėl nutraukimo surašyti trys nutarimai, kadangi buvo tiriamos skirtingos tarpusavyje nesusiję veikos (jas sieja tik įtariamieji). Atnaujintas taip pat vieną kartą, aukštesniajam prokurorui panaikinus visus tris nutarimus, kuriais ikiteisminis tyrimas nutrauktas.

Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, kadangi tyrimui vadovaujantis prokuroras, įvertinęs surinktus duomenis, nusprendė, kad nepadaryta nusikalstama veikia. Aukštesnysis prokuroras nusprendė, kad ne visos tyrimui reikšmingos aplinkybės buvo išsamiai ištirtos, nepašalinti esami prieštaravimai, todėl tyrimą atnaujino visa apimtimi“, – informuoja prokuratūra.

Primename, jog pernai 15min su užsienio partneriais atskleidė „Stategos“ akcininko V.Stefanovo ryšius su Pusiaujo Gvinėjos diktatoriaus Teodoro Obiango režimu.

„Statega“ didelę dalį pajamų gauna iš Pusiaujo Gvinėjos, o V.Stefanovą verslo ryšiai sieja su Vladimiru Kokorevu – buvusiu Rusijos diplomatu, įtariamu pinigų plovimu T.Obiango režimui. V.Kokorevas šiuo metu yra sulaikytas ir Ispanijoje laukia verdikto pinigų plovimo byloje. Kaip interviu 15min pripažino pats V.Stefanovas, su šiuo procesu susiję ir apribojimai jo verslo valdomam turtui Ispanijoje. Koks tai turtas ir kas juo disponavo – V.Stefanovas neatskleidė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vladimiras Stefanovas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vladimiras Stefanovas

Su „Neapoliu“ susijusiuose teismo procesuose dalyvavo ir ne viena egzotiškose jurisdikcijose registruota įmonė. Pavyzdžiui – Panamoje registruota „Glomar Supplies“, kuriai dirbęs teigė pats V.Stefanovas. Ši įmonė dalyvavo valdant flotilę krovininių laivų, siejamų su T.Obiango režimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius