-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl Marijampolės pataisos namų pareigūnų, kurie „nematė ir negirdėjo“, kaip žudomas kalinys

Kalėjimų departamentas sausio 13 dieną pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl Marijampolės pataisos namų pareigūnų galimo veiksmų neatlikimo, kai 2019 metų gegužę tris paras buvo kankintas ir nužudytas kalinys. Pataisos namų darbuotojai įtariami piktnaudžiavimu.
Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų kadenciją baigiantis direktorius Vytautas Lamauskas
Įkalinimo įstaigoje/ Asociatyvi nuotr. / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Prieš tai Kalėjimų departamento Imuniteto skyrius atliko tarnybinį patikrinimą dėl Marijampolės pataisos namų pareigūnų veiksmų, kai 2019 metų gegužės mėnesį buvo nužudytas nuteistasis, prieš tai tris dienas mušamas kito nuteistojo.

Tarnybinio patikrinimo metu nustatyta, kad Marijampolės pataisos namų pareigūnai neatliko savo pareigų arba jas atliko aplaidžiai, todėl siūloma spręsti klausimą dėl šių pareigūnų veiksmų įvertinimo.

Kalėjimų departamento Imuniteto skyrius nusprendė pareigūnų veiksmus įvertinti baudžiamąja prasme. Tai Kalėjimų departamentas paskelbė sausio 13 dieną atsiųstu pranešimu spaudai.

Sausio 13 dieną Kalėjimų departamente tik priimtas sprendimas dėl pradedamo ikiteisminio tyrimo, pranešimas apie tai perduotas prokuratūrai, o toliau su prokuroru bus aptartas tyrimo planas, tolimesni procesiniai veiksmai. Dar nėra aišku, kelių Marijampolės pataisos namų pareigų atžvilgiu šis tyrimas inicijuojamas.

Ginklų nesudėjęs aukos tėvas – prieš visą sistemą

15min primena, kad pernai lapkričio 9 dieną 15min publikuotas straipsnis Nuo 18-mečio rankos pataisos namuose mirusio kalinio tėvas: „Tas sadistas jį kankino 3 paras ir visi apsimetė, kad negirdi““ visuomenėje sukėlė pasipiktinimą. Ne vienam skaitytojui kilo klausimas, kaip nuteistuosius turintys prižiūrėti pareigūnai galėjo nepastebėti smurto žymių, kai nuobaudų kameroje tris paras buvo vykdomas vieno kalinio kankinimas, pasibaigęs mirtimi.

Pernai lapkričio 3 dieną Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį šioje žmogžudystės byloje, kurioje 4 kartus prieš tai teistas 20-metis Lukas Lukoševičius pripažintas kaltu 2019 metų pavasarį Marijampolės pataisos namuose nužudęs kartu kalėjusį 28-erių metų vilnietį E.J.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lukoševičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lukoševičius

Nužudymas įvykdytas suduodant mažiausiai dvidešimt smūgių rankomis, kojomis ir pusmetrio ilgio metaliniu strypu (nulaužta viena kameroje stovėjusio stalo koja) į kojas, rankas, galvą.

Po nužudymo atlikę E.J. kūno ekspertizę, teismo medicinos ekspertai, be sunkios galvos traumos, lėmusios mirtį, nustatė regimas kraujosruvas veido minkštuosiuose audiniuose, poodines kraujosruvas dešiniame žande, kairiame žande ir kairiame skruoste, nosies nugarėlėje; dešiniuose žaste, dilbyje, riešo srityje ir plaštakoje; kairiuose žaste ir plaštakoje; dešinėse šlaunyje, kelio srityje ir blauzdoje; kairėse šlaunyje ir blauzdoje; paviršines pjautines žaizdas dešinėse blauzdoje ir pėdoje. Kai kurios kraujosruvos (abiejuose žastuose ir šlaunyse) buvo ypač masyvios ir išplitusios, tikėtinos jų komplikacijos.

Dėl ilgalaikio nuolatinio mušimo E.J. paniro į komą, jo gyvybė dėl kraujo išsiliejimo į smegenis užgeso ligoninėje atlikus galvos operaciją. Tuo metu žudikui tebuvo 18 metų.

Nuteistajam skirtas 15 metų nelaisvės atėmimas.

Į 15min kreipėsi aukos tėvas Romualdas J., papasakojęs apie tai, kaip jo sūnus L.Lukoševičiaus, kurį jis pokalbio metu vadino sadistu, buvo kankintas tris paras. Nukentėjusiuoju nužudymo byloje pripažintas vyras tvirtino, kad situaciją, palankią žmogžudystei, sukūrė pataisos namų personalas. Anot jo, sūnus (nužudytasis E.J.) ir L.Lukoševičius kartu sėdėti negalėjo, nes priklausė skirtingoms kastoms.

Apie tai, kad E.J. buvo mušamas tris paras, teisme kalbėjo ne tik liudininkai – kiti kaliniai, bet ir pats nuteistasis L.Lukoševičius, pripažinęs, kad smurto auka net sunkiai galėjo pastovėti, E.J. kūnas buvo nusėtas mėlynėmis, mušęs jį dėl mažareikšmės priežasties, o operatyvininkus perspėjęs, kad jei neiškels E.J. iš jo kameros, toliau smurtaus. Pareigūnai, pasak nuteistojo parodymų teisme, matė ant aukos veido ir kojų sužalojimus.

Kaip rašoma teismo nuosprendyje, L.Lukoševičius patikino, kad kai mušė nukentėjusįjį, skambėjo visas aukštas. Nulaužta stalo koja buvo už palangės, ją galima buvo matyti akivaizdžiai, tačiau pareigūnai nepastebėjo, nors apžiūra daroma kas pusvalandį.

Sumušimus po nužudymo fiksavo ir ekspertai, juos savo akimis matė ir nužudytojo tėvas, atsiėmęs sūnaus kūną ir paprašęs atlikti dar vieną ekspertizę. Tačiau teisme liudiję pataisos namų prižiūrėtojai tikino, jokių sumušimų nematę, nusiskundimų iš E.J., kol šis dar buvo gyvas, negirdėję.

„Žadu kreiptis į teismą dėl pataisos namų prižiūrėtojų neveikimo, taip visko nepaliksiu“, – po straipsnio publikacijos 15min žurnalistei teigė nužudytojo tėvas Romualdas J., pavadinęs visai tai nevykusiais operatyvininkų žaidimais.

„Toje pačioje vietoje galėjo būti kitas vaikinas ar senelis. Bet kas kitas, žemesnės kastos, būtų taip pat kankintas. Situaciją sukūrė pataisos namų darbuotojai. Jie juk ne tik nuteistuosius prižiūri, jie taip pat privalo juos saugoti: nuo vienas kito, nuo savižudybių ir t.t. Čia juk pataisos namai. PATAISOS namai! Sūnus padarė nusikaltimą, už tai kalėjo. Bet mirties nuosprendžio jam juk nebuvo skirta“, – 15min teigė aukos tėvas.

Iš pradžių pažeidimų nematė

Ruošiant lapkričio 9 dienos straipsnį, iš Kalėjimų departamento buvo gautas toks komentaras dėl aukos tėvo išsakytų kaltinimų, teismo priimto sprendimo bei pačio nužudymo: „Nuteistasis E.J. nė karto nesikreipė į pareigūnus dėl konfliktinių situacijų su kitais nuteistaisiais ar dėl to, kad negali būti kameroje. Nuteistasis bet kuriuo metu turėjo galimybę kreiptis į administracijos darbuotojus (kasdien nuteistieji vedami į pasivaikščiojimo kiemus, vyksta maitinimas, vykdomi patikrinimai kamerose ir pan.). Taip pat pažymėtina, kad ant nuteistojo veido jokių smurto žymių nebuvo pastebėta, pats nuteistasis nesikreipė į medikus dėl sužalojimų ar sveikatos sutrikimų“.

Kalėjimų departamento atsakyme redakcijai taip pat konstatuota, kad dėl pareigūnų tarnybos vykdymo šiuo atveju buvo atliktas tarnybinis patikrinimas, kurio metu nebuvo nustatyta pažeidimų dėl vykdytos nuteistųjų apsaugos ir priežiūros.

Vis dėlto, po straipsnio publikacijos Kalėjimų departamentas nusprendė atlikti dar vieną patikrinimą. Po dviejų mėnesių paaiškėjo, kad jo išvada – visiškai kitokia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius