Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 01 03 /15:49

Pradėtas ikiteisminį tyrimą dėl dingusių dar 76 bylų, Vilniaus policijos vadovas teigia, kad prokurorai pernelyg skuba

Generalinio prokuroro Dariaus Valio pavedimu teritorinėse prokuratūrose toliau atliekant ilgai besitęsiančių ikiteisminių tyrimų patikrinimus, nustatyta, kad Vilniaus apskrities VPK Vilniaus miesto 1-ajame policijos komisariate nėra duomenų apie 76 ikiteisminiuose tyrimuose priimtus sprendimus ir apie šių bylų buvimo vietą. Didžiąją dalį ikiteisminių tyrimų ir šįkart sudaro tyrimai dėl vagysčių.
Bulgarijoje žymiosios bylos tyrimas šią savaitę buvo nutrauktas, nes suėjo 30 metų senaties terminas.
Bylos / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Siekdama išsiaiškinti, ar bylos yra prarastos, ar tai tik apskaitos klaida Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra vakar pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba (Baudžiamojo kodekso 228 str. 1 d.) ir tarnybos pareigų neatlikimo (BK 229 str.).

Ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti Vilniaus apskrities VPK NTV Ypatingų nusikaltimų tyrimo ir veiklos organizavimo skyriaus pareigūnams.

Prieš kelias savaites, 2011 m. gruodžio 20 d., Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl VPK Vilniaus miesto 2-ajame policijos komisariate, įtariama, dingusių 58 bylų.

Papildyta 12.30 val.: Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas Kęstutis Lančinskas agentūrai BNS teigė, kad prokurorai pernelyg skuba pateikti informaciją, kad dviejuose sostinės policijos komisariatuose dingo dešimtys bylų.

„Informaciją iš prokuratūros mes esame gavę, vykdome tarnybinius patikrinimus. Kai kažkoks rezultatas bus, matyt, paviešinsime tą informaciją. Bet, mano galva, prokurorai skuba pranešinėti, kad tos bylos dingusios, reikia daugiau patikrinimų padaryti. Gali būti, kad tai yra paprasčiausios apskaitos klaidos, kurios atsirado dar tada kai nebuvo registrų, kai buvo popierinė apskaita“, - BNS antradienį sakė K.Lančinskas.

Vilniaus policijos vadovas pažymėjo, kol kas nenorintis komentuoti paskelbtos informacijos kol nėra baigtas tyrimas dėl abiejuose komisariatuose galimai dingusių bylų.

„Iš tikrųjų faktas, kad tokio kiekio dingusių bylų nėra, antras dalykas - tai yra apskaitos arba vadinamosios statistinės klaidos, dėl kurių atrodo, kad tų bylų nėra. Ten tokios bylos, kurių tikrai vogti neapsimoka“, - teigė K.Lančinskas.

Papildyta 15.49 val.: Vilniaus miesto 1-ojo policijos komisariato, iš kurio galimai dingo 76 bylos, viršininkas Gintaras Barzdukas teigia, kad komisariate vykdomas patikrinimas parodė, jog ikiteisminio tyrimo medžiagos nėra dingusios, pranea BNS.

„Jau daugiau negu dvi savaites komisariate vyksta ikiteisminio tyrimo medžiagų, kurios yra sustabdytos ir kuriose tęsiama operatyvinė paieška, inventorizacija arba, liaudiškai tariant, sutikrinimas. Sutikrinimo metu šiai minutei nėra nustatyta, kad nors viena ikiteisminio tyrimo medžiaga nuo 2003 metų iki 2008 metų dingo“, - žurnalistams antradienį tvirtino G.Barzdukas.

Jis taip pat teigė, kad neaiškumų kyla dėl 76 ikiteisminio tyrimo medžiagų, tačiau tie neaiškumai kilo dėl apskaitos klaidų, pareigūnams netinkamai užpildžius dokumentus tuo metu, kai dar nebuvo kompiuterinės apskaitos.

„Tas, kurias sutikrinome, visos rastos. Aš tikiuosi, kad rasime ir kitas, bet tam reikia laiko, jeigu buvo padaryta klaida 2003-2005 metais“, - teigė Vilniaus miesto 1-ojo policijos komisariato vadovas.

Jis dėstė, kad pasigendama sprendimų bylose, kurios yra neištirtos.

„Jeigu mes matome ikiteisminio tyrimo medžiagą, bet sprendimo nėra, o praėjo nuo 2003 metų aštuoneri metai, kyla klausimas, kur ta medžiaga. Ir išsiaiškiname, kad paprasčiausiai ji yra „tamsi“, t.y. nenustatytas kaltas asmuo, ji yra sustabdyta, praktiškai laukiama senaties terminų - liko metai, gal pusė - ir bus priimtas prokurorų sprendimas ją iš viso nutraukti“, - aiškino pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius