Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Praėjusios paros gaisruose aukų išvengta

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja, kad praėjusią parą šalies ugniagesiai užgesino 36 gaisrus ir atliko 46 kitus gelbėjimo darbus, iš kurių daugiausia buvo susiję su pavasariniu potvyniu. Gaisruose žmonių aukų buvo išvengta, tačiau ugnis siaubė žmonių gyvenamuosius namus, ūkinius pastatus ir kitą jų turtą.
Gaisras
Gaisras / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Statistika

Ketvirtadienį ryte Lazdijų rajono Neravų kaime dėl krosnių ir dūmtraukių įrengimo bei eksploatavimo taisyklių pažeidimų užsidegė A.B. gyvenamasis namas. Kai ugniagesiai atvyko į gaisro vietą, medinis pastatas buvo apsiaustas liepsnų, o jo stogas jau buvo sukritęs. Per gaisrą sudegė stogas, perdengimas, išdegė namo vidus ir ten buvęs turtas.

Dar vienas gyvenamasis namas vakare liepsnojo Kauno rajono Girininkų Antrajame kaime.. Ir čia ugniagesiams atskubėjus į įvykio vietą, pastatas jau buvo paskendęs liepsnose. Gaisro metu išdegė du kambariai, nudegė dalis stogo dangos. Šio gaisro aplinkybės aiškinamos.

Tačiau ir ketvirtadienį gelbėtojams daugiausia rūpesčių kėlė pavasario potvynis. Šiuo metu potvynio centru tampa Nemuno žemupys. Čia suplaukė ne tik mažesnių upių vandenys, bet ir didžiausioje šalies upėje pajudėjo ledai, pradėjo kilti vanduo ir semti žemesnes vietas.

Vanduo Nemune pradėjo kilti keliose vietose. Šalia Jurbarko susidarius ledų sangrūdai, vanduo pasiekė Jurbarko priemiestį, apsėmė keletą namų, autoservisą, miesto turgavietę, taip pat du kolektyvinius sodus.

Dėl sangrūdų vanduo išsiliejo ir kitose vietose – Pagėgių savivaldybėje Plaškių ir Šilgalių kaimuose, Panemunėje ir kitose vietose.

Ledas Nemuno žiotyse yra užšalęs. Todėl norėdami jį išjudinti ir išlaisvinti vagą atplaukiančiam ledui, kariškiai Atmatos žiotyse susprogdino keliasdešimt sprogmenų ir atlaisvino nuo ledų apie 100 metrų upės ruožą. Vis dėlto vanduo Nemuno žemupyje nuolat kyla ir padėtis yra gana sudėtinga. Tad penktadienį į Pamarį atvyko Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis kartu su kitais Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos nariais, kurie įvertins potvynio zonoje vykdomų gelbėjimo darbus. Į potvynio zoną taip pat atvyko Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM direktorius vidaus tarnybos generolas Remigijus Baniulis.

Gana sudėtinga susidariusi situacija yra ir Panevėžio rajone, kur per parą teko evakuoti 266 žmones, o vanduo yra apsėmęs 864 sodų sklypus ir 66 sodybas. Dėl susidariusius padėties kai kuriuose Panevėžio rajono dalyse Karsakiškio, Panevėžio ir Paįstrio seniūnijose, Lėvens ir Sanžilės upių zonoje dėl stichinio vandens lygio buvo paskelbta ekstremali situacija. Į šią zoną buvo papildomai atgabenta galinga ypač naši siurblinė ir kita technika, kuri, kaip manoma, padės greičiau išsiurbti vandenį iš užlietos teritorijos.

Kitose šalies vietose situacija yra gana stabili, o gelbėtojai teikia pagalbą nukentėjusiems nuo potvynio. Dažniausiai ugniagesiams tenka siurbti vandenį iš apsemtų rūsių, padėti perkelti į saugią vietą žmones, naminius gyvulius, bites, įvairius namų daiktus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius