Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pragertos pratybos: buvęs karys atleistas nuo bausmės dėl sunkaus sužalojimo

Šiaulių apylinkės teisme buvo paskelbtas nuosprendis už netyčinį sunkų sužalojimą. Incidentas nutiko tuomet, kai nuo alkoholio apsvaigę į pratybas vykę kariai ėmė galynėtis. Vienas karys kolegą pakėlė į orą ir trenkė ant plytelėmis dengtų grindų. Kaltinamasis nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas.
Pratybos. Asociatyvi nuotr
Pratybos. Asociatyvi nuotr / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmų teisėjas Arūnas Bartkus po nuosprendžio kalbėjo, jog savo bendražygį sunkiai sužalojęs buvęs karys anksčiau nebuvo teistas, kaltę pripažino ir dabar su nukentėjusiuoju yra susitaikęs – įsipareigojo atlyginti gana didelę žalą – 25 tūkst. eurų.

Teisėjas tvirtina, kad ši byla buvo maža didelės mozaikos dalis: „Išties tai buvo nelaimingas dviejų draugų jėgų išbandymas, kuris baigėsi skaudžiomis pasekmėmis.“

A.Bartkus priminė, kad kariai profesionalai turėjo dalyvauti karinėse pratybose. Vadovybė leido girtuokliauti, o ir patys girtuokliavo. Jo žodžiais, taip buvo padaryta gėda kariuomenei, o gal ir visai Lietuvai.

Teisėjas patikslino, kad karių vadovybė savo neveikimu sudarė sąlygas kilti tokioms pasekmėms. Jų atžvilgiu nebuvo imtasi sankcijų, nes nepaliko nukentėjusiojo bejėgėje būsenoje.

Primename, kad nukentėjusysis 38-erių Tomas Bagdonas patyrė sunkią traumą, kai jo bendražygis jį pakėlė į orą, metė ant kietų grindų ir pats užgriuvo.

26-erių Joniškio rajono gyventojas Irmantas Bagvilas kaltę pripažino visiškai. Teismas jam uždraudė 3 metus tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose ir profesinėje karo tarnyboje.

I.Bagvilas sutiko nukentėjusiajam atlyginti 25 000 eurų neturtinės žalos: 2000 eurų jau sumokėjo, likusią dalį – 23 000 eurų įsipareigojo sumokėti per 36 mėnesius, mokant kas mėnesį lygiomis dalimis – po 638,88 eurų.

Nukentėjusysis nurodė, kad atsisako visų pretenzijų, prašo kaltinamojo atžvilgiu bylą nutraukti, nes jie susitaikė. Be to, perpus mažina ieškinio reikalavimą dėl neturtinės žalos priteisimo nuo 50 000 eurų iki 25 000 eurų.

Lengvinančios aplinkybės – I.Bagvilas prisipažino ir nuoširdžiai gailisi. Tam turėjo įtakos rizikingas nukentėjusiojo elgesys. Nukentėjusysis pats ėjo imtynių su kartu girtuokliavusiais kariais.

Atsakomybę sunkinanti aplinkybė, kad buvo apsvaigęs nuo alkoholio ir tai turėjo įtakos nusikalstamos veikos padarymui. Byla išnagrinėta taikant sutrumpintą įrodymų tyrimą.

Teismas nustatė, kad kaltinamasis, būdamas Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų Prisikėlimo apygardos 6 rinktinės kariu, dalyvavo Vokietijoje vykusiose tarptautinėse pratybose „Sąjungininkų dvasia VIII“ (angl. Allied Spirit). Nelaimė įvyko 2018 m. sausio 21 d. anksti ryte Vokietijoje, Hohenfelso karinėje bazėje, kambaryje, kur gyveno savanoriai. Neblaivus kaltinamasis I.Bagvilas atliko imtynių ir kitus veiksmus su kitu savanoriu, taip pat neblaiviu, nukentėjusiuoju.

Vyrai galynėjosi gyvenamojoje, mažo ploto patalpoje su kietomis grindimis. I.Bagvilas kėlė T.Bagdoną ir ant jo virto. Nukentėjusiajam buvo smarkiai sutrenkta galva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius