Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzo paskolos raštelis nepadėjo nuo valstybės nusukti beveik 100 tūkstančių litų

Gyventojai, siekdami įteisinti nelegalias pajamas, formaliai pasirašo paskolų sutartis, arba vadinamuosius paskolų raštelius, tačiau tai jų neapsaugo nuo atsakomybės, praneša Vilniaus apskrities VMI.
pinigai
pinigai / BFL/A.Kubaičio nuotr.

Kaip rašoma Vilniaus apskrities VMI pranešime, penktadienį, kad nustatyta individuali įmonė, kurios savininkė, siekdama įteisinti gyventojų pajamų mokesčiu neapmokestintas pajamas, su Prancūzijos gyventoju sudarė formalią paskolos sutartį, pagal kurią jai neva suteikta kiek daugiau nei 345 tūkst. litų beprocentinė paskola. Po mokestinio patikrinimo įmonės savininkei ir jos sutuoktiniui teks sumokėti gyventojų pajamų mokestį ir delspinigius - iš viso 85,6 tūkst. litų, be to, jiems gali būti paskirta bauda.

Minėtos IĮ Lietuvoje savininkė įmonės sąskaitą papildydavo didelėmis pinigų sumomis, kurios gerokai viršijo jos bei sutuoktinio pajamas. Mokesčių inspekcijai paprašius pateikti pajamas pagrindžiančius dokumentus, įmonės savininkė pristatė, kaip vėliau nustatyta, tik formalias beprocentinės paskolos sutartis. Pagal jas gyventoja iš vieno prancūzo dešimčiai metų neva pasiskolino per 345 tūkst. litų. Tačiau Vilniaus AVMI specialistai, bendradarbiaudami su Prancūzijos mokesčių administratoriumi, nustatė, kad faktiškai piniginės lėšos negautos.

„Mokesčių administratoriui žinomi tokie bandymai išvengti mokesčių. Vertindami sandorius, visada atsižvelgiame į realiai susiklosčiusius santykius, o ne į formalią jų išraišką“, – teigia Vilniaus AVMI viršininko pavaduotojas Mindaugas Almantas, akcentuodamas, kad visuomet renkami visi įrodymai bei tikrinami kiti, su sandoriais susiję, asmenys.

Šiuo atveju, pasitelkus užsienio mokesčių administratorių, nustatyta, jog prancūzas jokių paskolų nesuteikė. Taigi siekusiems išvengti mokesčių, juos sumokėti reikės.

Mokesčių inspekcija, įvertinusi visas IĮ savininkės ir jos sutuoktinio 2005 – 2006 metais gautas pajamas ir patirtas išlaidas, nustatė, kad jie gavo beveik 230 tūkst. litų kitų, gyventojų pajamų mokesčių neapmokestintų, kitaip tariant, nelegalių pajamų. Jie, kaip ir numato teisės aktai, privalės sumokėti GPM ir delspinigius - iš viso 85,6 tūkst. litų, be to, jiems gali būti paskirta bauda.

Vilniaus AVMI primena, kad gyventojai, turintys informacijos apie „vokeliuose“ mokamus atlyginimus, nelegalų darbą ar pastebėję kitų mokestinių pažeidimų, gali pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildyti anketą www.vmi.lt ar apsilankyti Vilniaus AVMI Operatyvios kontrolės skyriuje, Verkių g. 37.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius