Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pravieniškių kalinys apie nerašytas taisykles už grotų: „Gyvenimas man suteikia teisę nužudyti ožį“

„Aš žinau, ką aš padariau, ką aš padarysiu, aš vis tiek jį užmušiu ir už tai jūs mane galite teisti“, – tokius žodžius teismo salėje ištarė Pravieniškėse bausmę atliekantis Janas Pelevinas, kai aiškinosi dėl kaltinimų bandžius padurti savo likimo draugą.
Kalėjimų departamento pareigūnai atlieka kratą Pravieniškių pataisos namuose
Kalėjimų departamento pareigūnai atlieka kratą Pravieniškių pataisos namuose / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

J.Pelevinas sulaukė kaltinimų viešosios tvarkos pažeidimu, kai kalėdamas Pravieniškių pataisos namuose pasidarė ylą ir bandė nudurti kitą kalinį.

Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmuose, aiškinantis šio nusikaltimo detales, J.Pelevinas iš pradžių bandė išsisukti.

Tačiau duodamas parodymus jis supyko ant valstybės priskirto advokato, kuris, jo vertinimu, stojo ne į savo kliento, bet į prokuroro pusę.

„Aš važiuosiu į trečias Pravieniškes ir jį dėsiu į vietą. Jis nepabėgs nuo manęs. Gailiuosi tik to, kad jis liko gyvas. Aš norėjau jį užmušti. Aš šį grasinimą ir įvykdysiu ir už tai jūs mane galite teisti“, – galiausiai pratrūkęs teismo salėje pradėjo grasinti J.Pelevinas.

Papasakojo apie gyvenimą už grotų

Už viešosios tvarkos pažeidimą J.Pelevinas buvo nuteistas dar birželį. O dėl jo teismo salėje išsakytų žodžių teisėsauga pradėjo kitą tyrimą – dėl grasinimo nužudyti ar sunkiai sutrikdyti sveikatą.

„Tai buvo ne grasinimas, o tik įspėjimas“, – kalbėdamas apie naujus kaltinimus sakė nuteistasis.

J.Pelevinas aiškino, kad konfliktas su kitu kaliniu prasidėjo dėl to, kad pastarasis jį įskundė prižiūrėtojams dėl sukčiavimo.

Vyras, sėdėdamas už grotų, buvo įsukęs sėkmingą telefoninių apgavysčių aferą. Teisėsaugai pavyko jį nubausti dėl 12-os apgautų žmonių.

Vida Press nuotr./Kalinys
Vida Press nuotr./Kalinys

„Anksčiau mes nelabai bendravom. Jis dar yra manęs prašęs pažeminti už valgyklą atsakingą žmogų, nes pats norėjo ten dirbti“, – kalbėdamas apie konfliktą, prisiminė J.Pelevinas.

Vyras neslėpė, kad vedamas keršto pasidarė ylą ir bandė mirtinai nudurti likimo draugą.

„Manau, kad turiu visą teisę sunaikinti ožį“, – liudydamas pareiškė J.Pelevinas, o į teisėjos klausimą, kas tokią teisę jam suteikia, atkirto: „Gyvenimas.“

Prieš teisingumą dėl grasinimų stojęs vyras nė nesiruošė gailėtis ar atsiprašinėti, tačiau patikino, kad žudyti nieko nebesiruošia.

„Apie savo elgesį nieko nemanau, pasikarščiavau, buvau išprovokuotas“, – pareiškė jis.

Pats nukentėjusysis per daug nesureikšmino grasinimų, anot jo, šiuo metu bausmę jis jau atlieka kitame būryje ir jaučiasi saugus.

„Į grasinimus nekreipiau dėmesio, rimtai nevertinu jo žodžių, – bylą tyrusiems pareigūnams sakė nukentėjusiuoju pripažintas nuteistasis. – Man atrodo, Pelevinas yra nestabilios psichikos.“

Turtinga kriminalinė biografija

Teisėja nusprendė, kad J.Pelevinas kaltas dėl grasinimų ir skyrė jam vienų metų laisvės atėmimo bausmę.

Tai jau 21-asis teistumas 31-erių vyro gyvenime. Nemažą dalį nusikaltimų jis padarė būdamas už grotų – tai sukčiavimai, smurtas, turto sugadinimas ir grasinimai bei melagingi skambučiai specialiosioms tarnyboms.

Daugiau nei dešimtmetį kalintis vyras už grotų praleis dar bent 5 metus – maždaug tokios trukmės bausmės jis iki šiol neatliko.

Prieš 4 metus J.Pelevinas pasižymėjo išsiuntęs laišką Trakų teisėjai, kuri atsisakė sušvelninti jo bausmę.

„Ar žinai, kiek gali būti įvertinta tavo gyvybė? 10 tūkst. eurų? Ne, tikrai ne, tiek nekainuos, todėl aš užsakysiu tave nužudyti, kai tu eisi iš darbo namo, o tavo visa šeima bus kankinama, replėmis lups nagus nuo pirštų, o dukra dirbs juodaodžių prostitute“, – laiške rašė jis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kalinių perkėlimas Pravieniškių pataisos namuose
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Kalinių perkėlimas Pravieniškių pataisos namuose

Po metų J.Pelevinas buvo nepatenkintas, kaip jį aptarnavo pareigūnai Švenčionių areštinėje.

Savo nepasitenkinimą jis išreiškė išsiųsdamas laišką miesto merui, kuriame grasino nužudyti jį ir visą jo šeimą.

Pats J.Pelevinas aiškino, kad jo elgesį lėmė priklausomybė nuo narkotikų.

„Dėl savo elgesio galiu paaiškinti taip: iki 2010 metų nevartojau narkotikų. Kai atsisėdau į Kybartus, ten dirbau ir nežinodamas taisyklių pažeidžiau tvarką, mane nubaudė ir nebeleido dirbti, patalpino į kitą būrį“, – pasakojo pats J.Pelevinas.

Tame būryje, anot jo, jis pradėjo vartoti narkotikus, o apsvaigęs darydavo visokius nusikaltimus.

„Mane kišo vis į kitus būrius, kur aš nenorėjau būti“, – tvirtino jis.

Užfiksuota, kad maždaug per dešimtmetį už grotų J.Pelevinas padarė 184 pažeidimus, o paskatintas nebuvo nė karto.

„Kalėjimų administracija nesilaiko tvarkos, taisyklių, visiškai nepaiso mano prašymų, todėl ir aš nesilaikau taisyklių ir tvarkos“, – savo elgesį paaiškino nuteistasis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius