Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pravieniškių kalinys atskleidė, kuriomis savaitės dienomis apgaudinėti žmones paprasčiau

Nėra didelė paslaptis, kad dauguma telefoninių sukčių sėdi už grotų. Daug kam girdėta ir sukčiavimo schema, kai žmonėms nusiunčiamos suklastotos pavedimų kopijos, jie išsiunčia daiktus, tačiau pinigai į sąskaitą taip ir neįkrenta. Būtent tokią sukčiavimo schemą užkūręs Pravieniškių kalinys teisme atskleidė, kad savo užmačias paprastai vykdydavo penktadieniais ir šeštadieniais.
Telefoninis sukčius
Asociatyvi iliustracija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vytis Navalinskas Kauno apylinkės teismo Jonavos rūmuose turėjo aiškintis dėl 2018 metų rudens įvykių, kai sėdėdamas Pravieniškėse jis per kelias savaites apgavo 5 žmones.

Visos sukčiavimo schemos – analogiškos. Susikūręs netikras paskyras feisbuke jis susisiekdavo su telefonus parduodančiais žmonėmis.

Sukčius paprašydavo, kad telefonai jam būtų pristatyti per paštomatą, o pinigus pasiūlydavo pervesti į sąskaitą.

„Nusiųsdavau jiems netikras pavedimų kopijas, – teisme pasakojo V.Navalinskas. – Tai darydavau penktadieniais ir šeštadieniais. Dar pasakydavau, kad naudojuosi kitu banku nei jie, tad pinigų sulaukti žmonės nesitikėdavo iki pirmadienio ryto. O paštomatai juk veikia ir savaitgaliais, todėl prekes žmonės išsiųsdavo.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos paštas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos paštas

Į nusikaltimus jis įtraukė ir dvi merginas, su kuriomis taip pat susipažino socialiniame tinkle. Jos net nežinojo prisidedančios prie sukčiavimo schemos, o tik galvodavo padedančios draugui atsiimti telefonus.

Merginos telefonus perduodavo V.Navalinsko draugams, kurie suorganizuodavo jų perdavimą į įkalinimo įstaigą. Būtent čia ir buvo realizuoti apgaule įgyti telefonai.

Vyras savo kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailėjosi. Šiuo metu jis jau yra laisvėje, turi darbą.

Teismas liepė 5 nukentėjusiesiems atlyginti padarytą turtinę žalą – iš viso V.Navalinskas išviliojo telefonų už kiek daugiau nei 1,5 tūkst. eurų.

Bendrovės „Juristų centras“ nuotr. /Temidė
Bendrovės „Juristų centras“ nuotr. /Temidė

Tačiau bausmę skyrusi teisėja pagailėjo 9 metus už grotų praleidusio vyro ir negrąžino jo atgal į belangę.

„V.Navalinskas savo kaltę pripažino visiškai, dėl padarytų nusikalstamų veikų gailisi, kas rodo, jog savo elgesį vertina kritiškai, dirba ir nori atlyginti nukentėjusiesiems turtinę žalą, turi tikslą gyventi dorą gyvenimą, nedaryti nusikaltimų“, – nuosprendyje konstatavo teisėja Lina Šafronienė.

Už sukčiavimą ji vyrui skyrė 1 metų laisvės apribojimo bausmę, uždrausdama naktimis išeiti iš namų. Taip pat liepė per pusmetį atlyginti padarytą žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius