Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 19 /14:37

Prekyba poveikiu kaltintai prokurorei R.Aliukonienei ir A.Cicėnui – teismo verdiktas

Klaipėdos apygardos teismas paskelbė nuosprendį prekybos poveikiu byloje, kurioje buvusi prokurorė Rita Aliukonienė ir jos bičiulis Arūnas Cicėnas kaltinami bandymu papirkti Aukščiausiojo teismo teisėją siekiant palankesnio sprendimo Darbo partijos nariui Vytautui Gapšiui.
R.Aliukonienė ir A.Cicėnas
R.Aliukonienė ir A.Cicėnas / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Teismas abu kaltinamuosius paskelbė kaltais dėl rengimosi daryti poveikį ir paskyrė bausmes – R.Aliukonienei trejus metus laisvės atėmimo su dvejų metų atidėjimu, A.Cicėnui – dvejų metų laisvės atėmimą, paskirtos bausmės vykdymą atidedant dvejiems metams. Abiems asmenims nurodyta neišvykti iš gyvenamosios vietos be leidimo.

Teismas verdiktą motyvavo, jog abu kaltinamieji rengėsi duoti didesnį nei 250 MGL kyšį už pastangas paveikti teismą. Ilgametei prokurorei R.Aliukonienei teismas trejus metus uždraudė dirbti valstybės tarnyboje.

Teismas konstatavo, jog moters, kuri daug metų dirbo teisėsaugoje, yra socialinių mokslų daktarė ir puikiai išmano baudžiamąją teisę, veiksmai buvo nelogiški. Ji savo veiksmais pažemino prokuratūros ir Vilniaus universiteto prestižą, pasitikėjimą valstybės tarnyba.

Teismas konstatavo, jog R.Aliukonienės versija, jog visa ši situacija tebuvo blefavimas ir jos noras patikrinti, ar ilgametis bičiulis A.Cicėnas yra nuoširdus jųdviejų santykiuose, nėra įtikinama. Teismo teigimu, nebūta jokio žaidimo, tai įrodo jų pokalbiuose naudotos konspiracinės frazės apie „šampano paieškas“. R.Aliukonienės versija, jog 15 tūkstančių eurų suma yra už tvorą, kuri skiria R.Aliukonienės ir A.Cicėno namų valdas, yra neįtikėtina.

J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Arūnas Cicėnas
J.Andriejauskaitės/15min.lt nuotr./Arūnas Cicėnas

Išklausęs pokalbius teismas nustatė, jog A.Cicėno teiginiai, jog pokalbius apie Darbo partijos bylą šis palaikė tik iš pagarbos ilgametei bičiulei R.Aliukonienei, buvo netiesa, mat juose užfiksuotas jo aktyvumas palaikant pokalbius. Be to, jis taip pat naudojo konspiracines frazes.

Kalbėjo apie kyšį Aukščiausiojo teismo teisėjui

Byloje inkriminuojama tai, jog tuo metu prokurore dirbusi R.Aliukonienė, pasinaudodama savo pažintimis su Aukščiausiojo teismo teisėju, tikino kažkokiu būdu darysianti įtaką teisėjui, kad šis pasinaudodamas savo padėtimi paveiktų teisėjų kolegiją. V.Aidukas tuo metu buvo teisėjų kolegijos pirmininkas kasacine tvarka nagrinėjamoje rezonansinėje Darbo partijos byloje. Bylos duomenimis, moteris jokių aktyvių veiksmų iš tiesų nesiėmė.

Įdomu tai, jog susitikimai vyko tuo metu, kai teisėjų kolegija jau buvo apsisprendusi dėl Darbo partijos bylos baigties.

Pačiam V.Gapšiui šioje byloje įtarimai nebuvo pareikšti, nors turima duomenų, jog su vienu iš kaltinamųjų, A.Cicėnu, jis buvo susitikęs. Sąmokslą rengusiems kaltinamiesiems pinigų V.Gapšys neperdavė ir tikino, jog visa ši istorija regzta jam už nugaros.

Šioje byloje kaltinimai nebuvo pareikšti ir buvusiam Aukščiausiojo Teismo teisėjui V.Aidukui. Ši istorija kainavo karjerą, nors panašu, teisėjas iš tiesų nė nenumanė apie tariamus ketinimus jį papirkti.

Bylos duomenimis, kaltinamieji buvo įvardiję 15 tūkstančių eurų sumą, kurią ketino paimti iš V.Gapšio už jam palankesnį sprendimą, tačiau kategoriškai ši suma nebuvo apibrėžta, esą buvo tariamasi, jog sumą būtų galima padidinti tris kartus. Kaip anksčiau sakė prokuroras A.Velutis, už vargą kaltinamieji ketino nenuskriausti ir savęs.

Prokurorė R.Aliukonienė teisme papasakojo serialą primenančią istoriją, kurioje papasakojo, jog ši istorija tęsas nesusipratimas, o minėta suma tebuvusi A.Cicėno skola jai už tvorą, mat bičiuliai ilgus metus gyvena kaimynystėje.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./R.Aliukonienė ir A.Cicėnas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./R.Aliukonienė ir A.Cicėnas



Sprendimą skųs

Tiek A.Cicėnas, tiek R.Aliukonienė po teismo tikino skųsiantys sprendimą. Plačiau komentuoti sprendimo R.Aliukonienė nepanoro, o A.Cicėnas tikino, jog jokio susitarimo nebūta, o iš pokalbių buvo ištrauktos tik tam tikros žinutės.

A.Cicėno advokatas A.Bražinskas teigė, jog jo kaltinamasis buvo nuteistas už užstalės kalbas. Esą du žmonės gali kalbėti apie daug ką, tačiau realiai nusikaltimas nebuvo įvykdytas. Advokatas teigė, jog jo praktikoje žmogus pirmą kartą nuteisiamas už kalbas.

Susitarimas buvo

Anot prokuroro A.Velučio, visų pokalbių turinys tarp kaltinamųjų buvo pakankamai kryptingas, tai rodo, jog susitarimas buvo realus, kad buvo renkama informacija, bendraujama su žmonėmis, kurie turi galimybę pateikti informaciją apie bylos nagrinėjimą.

„Mano pozicija, o su ja sutiko kolegija, buvo įvertinta kaip reali", - sakė A.Velutis. Jo teigimu, apklausus V.Gapšį šis byloje tapo liudytojų, apie susitarimą jis nežinojo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius