Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie „mailiaus“ bylos teismas grįš tik pavasarį

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas vadinamosios „mailiaus“ bylos nagrinėjimą atidėjo pavasariui.
Tarp kaltinamųjų šioje byloje yra ir mokslų daktaras, buvęs Lietuvos ambasadorius Kazachstane ir Lietuvos taupomojo banko vadovas R.Visokavičius (viduryje).
Tarp kaltinamųjų šioje byloje yra ir mokslų daktaras, buvęs Lietuvos ambasadorius Kazachstane ir Lietuvos taupomojo banko vadovas R.Visokavičius (viduryje). / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 Lietuvos bankas

Praėjusią savaitę vyko teismo posėdis, po kurio paaiškėjo, kad toliau bylą galima tęsti tik kovo mėnesį.

Baudžiamoji byla dėl neteisėtos juridinių asmenų veiklos, dokumentų suklastojimo ir jų panaudojimo, tarpininko kyšininkavimo, papirkimo, piktnaudžiavimo, pasikėsinimo apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą buvo baigta tirti 2011 metais ir liepos mėnesį perduota teismui.  Vienas iš devynių įtariamųjų šioje byloje yra buvęs Lietuvos banko vadovas ir ambasadorius Romualdas Visokavičius.

Nuo tada, kada byla buvo perduota teismui, nuo jos nagrinėjimo nusišalino keturi teisėjai. Bylą nagrinėjo Petras Karvelis, Regina Gudienė ir Nijolė Žimkienė. Kai kurie teisėjai buvo nušalinti prokuratūros, kiti – kaltinamųjų iniciatyva.

Vienas posėdis turėjo vykti sausio mėnesį, tačiau, paaiškėjus, kad tuo pat metu vienas advokatų turės dalyvauti Apeliacinio teismo posėdyje, byla atidėta trims mėnesiams.

Generalinė prokuratūra nušalinimą teisėjai R.Gudienei pareiškė motyvuodama, kad ši teisėja „mailiaus“ bylą buvo grąžinusi prokurorams dėl esą netinkamai surašyto kaltinamojo akto. Tuomet ši apylinkės teismo teisėja argumentavo, kad kai kuriems kaltinamiesiems pateikti kaltinimai nėra konkretūs. Vilniaus apygardos teismas nurodė bylą nagrinėti teisiamajame posėdyje.

Bylą perėmęs kitas teisėjas P.Karvelis netrukus tapo ikiteisminio tyrimo teisėju. Tada byla perduota teisėjai N.Žimkienei. Ši užsitraukė kaltinamųjų nemalonę, kai, jų teigimu, posėdžio metu prokurorui perdavė neaiškaus turinio raštelį.

Dabar bylą nagrinėja teisėjas Robertas Rainys. Šio teisėjo sekretorė Rasa Zdanavičienė BNS sakė, kad artimiausias posėdis vyks kovo 4 dieną. Vienas posėdis turėjo vykti sausio mėnesį, tačiau, paaiškėjus, kad tuo pat metu vienas advokatų turės dalyvauti Apeliacinio teismo posėdyje, byla atidėta trims mėnesiams.

Pas teisėją R.Rainį kol kas buvo surengti trys posėdžiai, buvo apklausiami liudytojai. Kai byla perduodama naujam teisėjui, liudytojai apklausiami iš naujo. Antrus metus, kada byla yra teisme ir keliauja iš vieno teisėjo į kito rankas, toliau liudytojų apklausų pasistūmėta nebuvo.

Šioje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir Generalinės prokuratūros tirtoje byloje iš viso yra devyni kaltinamieji.

Pareigūnų teigimu, įtariama, kad organizuotai grupei vadovavo Lietuvoje ir užsienyje veikiančių baldais prekiaujančių įmonių savininkas Egidijus Gesevičius.

Bylos duomenimis, jo organizuota nusikalstama grupė, prisidengusi veiklos nevykdančiomis septyniomis Lietuvos ir viena užsienio įmone, 2009-2010 metais klastodama dokumentus, steigdama fiktyvias įmones, kyšininkaudama, papirkinėdama ir skatindama piktnaudžiauti tarnybine padėtimi, pasikėsino apgaule įgyti didelės vertės svetimą turtą – 10 mln. litų iš Europos Sąjungos fondų ir Lietuvos valstybės biudžeto.

Šios lėšos buvo skiriamos pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007-2013 metų veiksmų programos antrosios prioritetinės krypties „Akvakultūra, žvejyba vidaus vandenyse, žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ priemonės „Žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ veiklos sritį „Investicijos į akvakultūros įmones“.

Grupuotė pastarojo nusikaltimo nebaigė dėl priežasčių, nepriklausančių nuo jų valios – FNTT pareigūnai užkirto kelią nusikaltimui.

Baudžiamasis kodeksas nustato, kad už įvykdytas nusikalstamas veikas įtariamiesiems gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Šioje byloje ikiteisminio tyrimo metu liudytoju buvo apklaustas žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

Ikiteisminis tyrimas dėl siekio apgaule užvaldyti ES lėšas pradėtas 2010 metų sausio 27 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius