Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Prie Palangos kulkų suvarpyti verslininkai: su milijonais susijusi byla liko neatskleista

„Šį darbą dirbo, akivaizdu, profesionalai“, – 15min pripažino prokuroras Ruslanas Ušinskas. Tai vienas retų atvejų, kai teisėsaugai taip ir nepavyko nustatyti įtariamųjų, kurie prieš ketverius metus taranavo ir apšaudė iš Palangos važiavusių uostamiesčio verslininkų automobilį. Vienas verslininkas tuomet buvo nužudytas, kitas – sunkiai sužeistas.
Polegoško, Fedorcovas
Valerijus Fedorcovas (nuotraukoje kairėje) ir Vladislavas Polegoško

2014 metų gegužę du verslininkai, įmonės „Askoldas“ bendraturčiai Vladislavas Polegoško ir Valerijus Fedorcovas nusileido Palangos oro uoste ir vyko Klaipėdos link. Nakties metu važiavusį automobilį taranavo priešais važiavusi mašina, iš kurios pasipylė kulkos.

V.Polegoško buvo nužudytas, jo kūnas rastas šalia automobilio suvarpytas kulkų. Jo partneris V.Fedorcovas buvo sunkiai sužeistas, tačiau iš nusikaltimo vietos sugebėjo pasprukti laukais ir išsikviesti pagalbą. Šiandien vyras yra pasveikęs ir toliau vykdo veiklą, susijusią su laivyba ir krovinių gabenimu.

Anot Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Ruslano Ušinsko, tyrimas dėl šio nusikaltimo prieš kurį laiką buvo sustabdytas taip ir nenustačius įtariamųjų.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Prokuroras Ruslanas Ušinskas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Prokuroras Ruslanas Ušinskas

„Manome, jog nusikaltimą įvykdė profesionalai, ne diletantai. Akivaizdu, kad darbą dirbo profesionalai, kurie ruošėsi tam, tai nebuvo spontaniškas nusikaltimas.

Buvo apgalvota, turėta duomenų, kada vyrai parskrenda iš komandiruotės, numatyta, kokiu keliu važiuos, buvo pasiruošta. Tokiu atveju tirti daug sudėtingiau, nes viskas buvo apgalvota, kaip šachmatininkų – keli ėjimai į priekį. Buitinį nusikaltimą išaiškinti yra daug paprasčiau“, – 15min sakė R.Ušinskas. Anot jo, iš tiesų gana retas atvejis, kuomet nepavyksta nustatyti įtariamųjų.

Akivaizdu, kad darbą dirbo profesionalai, kurie ruošėsi tam, tai nebuvo spontaniškas nusikaltimas.

„Tai rezonansinė byla, tik tiek, kad šiuo metu negalime kažkuo pasigirti. Bet kuriuo metu galime grįžti prie bylos, kai tik atsiras naujų duomenų. Byla yra karštoje kontrolėje, nėra palikta užmaršty. Šiuo metu konkrečių įtariamųjų neturime, tačiau nereiškia, jog joks darbas nevyksta. Turime visokių pamąstymų, kurių nenorėčiau pagarsinti“, – sakė prokuroras.

Jo žiniomis, anuomet sunkiai sužalotas V.Fedorcovas išgijo ir toliau verslauja.

Tyrė įvairias versijas

Nužudytas bendrovės „Askoldas“ bendraturtis V.Polegoško ir sužeistas įmonės vadovas V.Fedorcovas keletą metų prieš nusikaltimą teismuose bylinėjosi su didžiausiu įmonės akcininku save laikiusiu Lietuvos piliečiu Terlanu Ibragimovu, kuriam priklausė pusė įmonės akcijų. Likę du ketvirtadaliai – užpultiems verslininkams. Vyrai bendrą verslą tuomet vykdė jau apie dešimtmetį.

Laikraštyje „Opozicija“ buvo paviešinta informacija, jog jie įkūrė laivybos verslu besiverčiančią bendrovių grupę „Askoldas“, „Afalita“, „Aurora shipping“. Verslas sekėsi, įmonė augo, buvo įsigyjami nauji laivai.

Tačiau vieną dieną kilo nesutarimai, baigęsi tuo, kad T.Ibragimovas sužinojo esąs išmestas iš įmonės. Buvę partneriai policijai pareiškė, kad jis buvo ne didžiausias akcininkas, o tik buhalteris ir neturėdamas įgaliojimų neteisėtai valdė įmonę. T.Ibragimovas irgi kreipėsi į teisėsaugos institucijas, kaltindamas partnerius netesėtai perėmus jo akcijas.

T.Ibragimovas kreipėsi į teismus, bet ten nieko nelaimėjo. Verslininkas skundėsi, kad buvę jo verslo partneriai perregistravo laivus į Kipro ofšorines kompanijas, kiekvieną dešimčių milijonų vertės laivą parduodami už vieną eurą.

V.Polegoško ir V.Fedorcovas teigė, jog jis tiesiog pasisiūlė norįs būti verslo partneriu, žadėjo pritraukti papildomų finansinių lėšų jūrų laivui įsigyti. Kartu buvo įsteigta viena įmonių. T.Ibragimovui, kaip bendrovės „Askoldas“ vyr. buhalteriui, buvo perduotos Anglijoje įsteigtos įmonės „Fingood LLP“ sąskaitos valdymo teisės. 2009 metų vasarą V.Polegoško ir V.Fedorcovas teigė sužinoję, jog T.Ibragimovas sukčiaudamas per dvejus metus iš „Fingood LLP“ sąskaitos nedidelėmis sumomis pasisavino beveik 2 mln. eurų.

V.Polegoško ir V.Fedorcovas atšaukė jį iš UAB „Aurora Shipping“ vadovo pareigų, atleido iš bendrovės „Askoldas“ vyr. buhalterio pareigų ir išpirko jo turimų akcijų dalį, kad apsaugotų savo verslą. V.Polegoško ir V.Fedorcovas tuomet kreipėsi į teisėsaugą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius