Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie Psichbario nužudyto Tomo Dobrovolskio našlė: ragindavau vyrą į tą barą nevaikščioti

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį pradėjo nukentėjusiųjų apklausą kompozitoriaus Tomo Dobrovolskio nužudymo byloje. Pirmoji apklausta našlė Akvilė Dobrovolskė.  
Akvilė Dobrovolskienė
Akvilė Dobrovolskė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Bylos duomenimis, 2014-ųjų gruodžio 24-ąją apie 3 val. šeši jauni girti vyrai įžūliai ir agresyviai elgdamiesi be jokios aiškios priežasties netikėtai užsipuolė žmogų baro Vingrių gatvėje koridoriuje. Jie taip pat užpuolė kelis kitus netoli įėjimo į barą buvusius žmones.

Patyręs itin sunkią traumą, 48 metų T.Dobrovolskis mirė ligoninėje sausio 6-osios rytą, taip ir neatgavęs sąmonės. Kompozitoriui skėčiu buvo išdurta akis, prakirsta kraujagyslė ir sužalotos smegenys.

Posėdyje ketvirtadienį teismas nusprendė, kad pirmiausia bus apklausti nukentėjusieji, po to kaltinamieji, tik tada vyks ir liudytojų apklausa.

A.Dobrovolskė pasakojo, kad prieš nelaimę abu su vyru tą vakarą buvo namuose.

„Aš dirbau namuose, vyras turėjo alaus, dirbo kažką su savo muzika. Jau norėjo eiti miegoti, paklausė, kiek aš užtruksiu prie savo darbų. Sakiau porą valandų. Tada jis pasakė, kad pavedžios šunį. Pabaigiau darbus, jis negrįžo, neatsiliepė telefonu, pagalvojau, kad užsuko į barą“, – teismui pasakojo našlė.

Moteris buvo pavargusi ir nuėjo miegoti. Iš ryto atsibudusi nerado nei vyro, nei šuns ir suprato, kad sutuoktinis nebuvo grįžęs.

„Skambinau jam, bet jis neatsiliepė. Supratau, kad kažkas atsitiko. Apsirengiau ir pirma mintis apie barą, kuriame viskas ir įvyko“, – prisiminė A.Dobrovolskė.

Ji žinojo, kad vyras ten retkarčiais užsukdavo. Ji ragino ten nevaikščioti, nes vyksta muštynės. Vyras ją ramino, kad į jas įsivelia tik užsieniečiai.

„Aš lietuvis, man nieko neatsitiks“, – T.Dobrovolskio žodžius prisiminė žmona.

Nuėjusi į naktinį barą pramintą „psichbariu“, moteris klausinėjo, ar niekas nematė žmogaus su šunimi. Ten ji jau sutiko policijos tyrėjus. Jie apklausė moterį ir parodė nuotraukas, darytas iš vaizdo kamerų. A.Dobrovolskei buvo panešta, kad jos vyras ligoninėje, naktį buvo operuotas, o ji turi nuvykti į ligoninę ir ten jį atpažinti.

Moteris teismui teigė, kad sutuoktinis nebuvo konfliktiškas, stengėsi taikiai išspręsti konfliktines situacijas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Angelė Šakalienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Angelė Šakalienė

Kartą ji pastebėjo, kad jis grįžo sužalotu veidu. T.Dobrovolskis paaiškino, kad gavo smūgį, nes prie baro vyko muštynės ir norėjo išskirti jų dalyvius.

Nukentėjusiąja byloje pripažinta ir nužudytojo motina režisierė Angelė Šakalienė. Ji sakė, kad sūnaus mirtis jai yra didelis smūgis ir giliai širdyje jai sunku pripažinti, kad jo nebėra gyvo.

„Man buvo mirtinas smūgis, aš neįsivaizdavau, kad jį pragyvensiu. Aš dirbau konservatorijos dėstytoja, jis mokėsi šalia, jis visą laiką buvo šalia manęs. Jo netekimas yra man labai didelis smūgis. Aš to nepripažinsiu giliai širdyje, jis man jis visada bus gyvas, ar jis bus kapuose ar namuose, bus mano sūnus. Tie, kas tai padarė, yra ne žmonės“, – sakė A.Šakalienė.

Motina pasakojo, kad sūnus buvo gailestingas ir geros širdies, jie vienas kitą suprato ir jautė vienas kito palaikymą.

„Mano dukra gyveno Londone, jis man padėdavo. Mes turėjome vienas kito palaikymą, jis važinėjo po visą pasaulį, buvo labai vertinamas“, – sakė nukentėjusioji.

Didelį stresą dėl sūnaus netekties patyrusi menininkė buvo gydoma ligoninėje. Moteris yra pateikusi 100 tūkst. eurų ieškinį.

Manoma, kad žmogaus mirtimi pasibaigęs konfliktas kilo, kai vienas baro lankytojas pagyrė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną. Kai kuriems kaltinamųjų pasirodė, kad bare renkasi V.Putino šalininkai.

A.Šakalienė teismui pasakojo, kad skaudžius išgyvenimus patyrė Rusijos ir Gruzijos karo metu, nes Tbilisyje gyveno jos anūkės, dukra yra ištekėjusi už gruzino. Moteris taip pat pasakojo, kad po tragiškų 1991 metų sausio 13-osios įvykių sūnus atsikratė sovietinio kario bilieto.

„Jis niekada nebuvo už Putiną, pasakykit, kokiu tikslu? Mūsų šeima niekada nebus už Putiną. Tai, ką jūs sakote, yra melas“, – atsisukus į kaltinamuosius pasakė A.Šakalienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Skirmantas Jankauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Skirmantas Jankauskas

Kaltinimai dėl T.Dobrovolskio nužudymo iš chuliganiškų paskatų pateikti trims asmenims – Skirmantui Jankauskui, Karoliui Pociūnui ir Audriui Šalnai. Šiems kaltinamiesiems bei dar trims asmenims taip pat pateikti kaltinimai dėl tyčinio nesunkaus asmens sveikatos sutrikdymo iš chuliganiškų paskatų.

Be to, visi šeši asmenys kaltinami savo elgesiu pažeidę viešąją tvarką.

K.Pociūnas ketvirtadienį teigė savo kaltę pripažįstantis iš dalies, o S.Jankauskas tikino net nesuprantantis kaltinimo nužudymu.

„Dėl nužudymo kaltu neprisipažįstu“, – sakė jis.

Kaltinamajame akte rašoma, jog minimų asmenų atsakomybę sunkina tai, kad įtariamos nusikalstamos veikos padarytos bendrininkų grupėje bei būnant apsvaigus nuo alkoholio. Nė vienas iš šešių kaltinamųjų, kurie įvykio metu buvo 20–25 metų, anksčiau teisti nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius