-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieglobsčio Lietuvoje prašiusiems ir iš jos pasprukusiems gruzinams teks palikti Šengeno erdvę

Į Lietuvą iš Vokietijos bei Austrijos grąžintiems dviem gruzinams artimiausiu metu teks palikti Šengeno erdvę. Abu šie užsieniečiai praėjusiais metais prašėsi prieglobsčio Lietuvoje, tačiau iš jos vėliau spruko į Vakarų Europą.
Vilniaus oro uostas
Vilniaus oro uostas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Trečiadienį į Vilniaus oro uostą reisu Vienos atskridusiame lėktuve tarp kitų keleivių buvo 29 metų gruzinas. Jis į Lietuvą iš Austrijos grąžintas pagal Dublino II reglamentą kaip į šalį, kurioje pirmiausiai pasiprašė prieglobsčio.

Šį vyrą VSAT pareigūnai praėjusių metų spalio pabaigoje buvo sulaikę prie sienos su Lenkija. Neteisėtai Šengeno erdvėje atsidūręs užsienietis 40 parų praleido Lukiškių tardymo izoliatoriuje, o iš jo išėjęs pateikė prašymą suteikti jam prieglobstį ir buvo apgyvendintas VSAT Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje. Čia gyvenantys prieglobsčio prašytojai turi teisę parai išeiti iš centro ir nevaržomai judėti Lietuvos teritorijoje.

Gruodžio viduryje paaiškėjus, kad gruzino prašymas patenkintas nebus, jis išėjo iš URC ir į jį nebegrįžo.

VSAT praneša, kad tokiomis pačiomis aplinkybėmis trečiadienį į Vilniaus oro uostą reisu iš Frankfurto buvo grąžinta 21 metų Gruzijos pilietė. Jai taip pat taikyti Dublino II reglamento reikalavimai.

Ši moteris Lietuvos pasieniečiams įkliuvo praėjusių metų lapkričio pradžioje. Moterį, neteisėtai perėjusią sieną iš Baltarusijos į Lietuvą, sulaikė Padvarionių užkardos pareigūnai. Tuomet užsienietė pasiprašė prieglobsčio. Gruodžio pradžioje gruzinė buvo laikinai apgyvendinta URC, tačiau netrukus buvo informuota, kad jos prašymas suteikti prieglobstį yra atmestas. Naujųjų metų išvakarėse moteris, turėjusi teisę 24 valandoms išvykti iš URC, iš jo išėjo ir, įtariama, spruko į Vakarų Europą.

Vilniaus oro uoste dirbantys pasieniečiai trečiadienį iš Migracijos departamento gavo reikiamus dokumentus, jog abiems užsieniečiams atsisakoma suteikti laikina teritorinį prieglobstį Lietuvoje. Šiuo metu šie Gruzijos piliečiai šalyje yra neteisėtai. Abu jie uždaryti į areštinę. Artimiausiu metu bus pradėti tvarkyti jų išsiuntimo iš Lietuvos formalumai.

Tokius užsieniečius, kurie įkliūna neteisėtai bandydami patekti į Lietuvą, čia prašosi prieglobsčio ir iš jos pabėga, Vakarų Europos ir Skandinavijos šalys į Vilnių grąžina beveik kiekvieną savaitę. Akivaizdu, kad prašydami prieglobsčio jie Lietuvoje neplanuoja likti ir savo ateities su šia šalimi nesieja, o tiesiog pasinaudoja Lietuva kaip tarpine stotele patekti į Vakarų Europą. 

Pasinaudodami teise parai išeiti iš URC vien pernai į jį nebegrįžo 397 prieglobsčio Lietuvoje prašytojai. Daugiausiai tarp jų buvo Gruzijos (260) ir Afganistano (52) piliečių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius