-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prieš 25 metus tris žmones šaltakraujiškai sušaudęs visaginietis prašėsi į laisvę

Šiaulių apygardos teismas antradienį netenkino iki gyvos galvos kalinčio visaginiečio Anatolijaus Družinino prašymo paleisti jį į laisvę anksčiau laiko. Vyras nuteistas, nes prieš 25 metus Rusijoje šaltakraujiškai nušovė tris žmones. Kaltės dėl nusikaltimų jis nepripažįsta iki šiol.
Ginklas
Asociatyvi iliustracija / Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.
Temos: 2 Nužudymas Smurtas

1995 m. kovą A.Družininas kartu su pažįstamu baltarusiu V.Vasiljevu Voronežo miesto turguje pardavinėjo automobilį „VAZ-2101“.

Prie jų priėjo susidomėjęs pirkėjas, kuris pasirodė esąs lietuvis. Visi trys sėdo į automobilį ir važinėjo po miestą, kai staiga A.Družininas išsitraukė revolverį „Luger R-22“ ir tris kartus šovė savo tautiečiui į galvą.

A.Družininas pasiėmė nužudytojo striukę, rankinę ir segtuvą su dokumentais, o kūną nuvežė į mišką ir kartu su bendrininku užkasė.

Po kelių mėnesių, vasarą, A.Družininas atvyko į Minską su pažįstamu kauniečiu ir jo mergina pas V.Vasiljevą.

A.Družininas draugui iš Baltarusijos papasakojo, kad atvykėliai neseniai pardavė butą ir turi su savimi 8 tūkst. JAV dolerių, tad būtų galima juos nužudyti ir apiplėšti.

Planą jie įvykdė kelyje Kurskas–Saratovas liepos 3-osios rytą. Tądien visi keturi važiavo kauniečio automobiliu „VAZ-2121“, kai A.Družininas paprašė sustoti, esą norėjo į tualetą.

Tačiau sustojus šis revolveriu šovė abiem kauniečiams į galvą, tada ištraukė jų kūnus iš automobilio ir paleido po kontrolinį šūvį.

Kad po kartą šovė šioms aukoms į galvą teisme prisipažino ir V.Vasiljevas. Po to revolverį jie išmetė į upę.

Tuomet jie pagrobė automobilį, kurį vėliau pardavė. Tiesa, didžiulės pinigų sumos, kaip tikėjosi, nerado, pasisavino jie tik 2 tūkst. rublių.

Įkliuvęs A.Družininas niekada nepripažino savo kaltės ir ją neigia iki šiandien. Kadangi tiek jis, tiek jo aukos – lietuviai, rusai su bylos medžiaga ir įrodymais jį perdavė Lietuvos teismams.

Vilniaus apygardos teismas 1998 m. nuteisė A.Družininą mirties bausme, bet vėliau ją pakeitė į laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Sostinės teismas rėmėsi V.Vasiljevo parodymais, jis nuo pat pradžių tiek Rusijos teisėsaugai, tiek ir teismams, pasakojo tą pačią nuoseklią istoriją, kurią patvirtino surinkti įrodymai.

Beje, apie kovo mėnesį įvykdytą vyro nužudymą papasakojo pats V.Vasiljevas. Jei ne jis, šis nusikaltimas turbūt ir būtų likęs neištirtas, nes vyro niekas nepasigedo, jo tapatybė nenustatyta iki šiol, o kur užkastas kūnas, parodė pats baltarusis.

Prašėsi į laisvę

Antradienį Šiaulių apygardos teismas pranešė, kad A.Družininas prašėsi į laisvę. Tačiau šis prašymas atmestas.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus teikime dėl nuteistojo bausmės pakeitimo nurodoma, kad A.Družininas bausmės atlikimo pradžioje darė daug drausmės pažeidimų (reikalavimų nevykdymas, surogato turėjimas, įstaigos turto gadinimas, kt.), už tai nuteistasis baustas 40 kartų įvairiomis drausminėmis nuobaudomis, skatintas 5 kartus.

Atlikdamas bausmę Šiaulių tardymo izoliatoriuje A.Družininas padarė vieną drausmės pažeidimą, pas jį pareigūnai rado skysčio, turinčio alkoholio kvapo.

Teikime taip pat pažymima, kad A.Družininas brangina socialinius ryšius su artimaisiais, dažnai bendrauja su sūnumi bei žmonos broliu, kartais susiskambina su žmona, pastaroji ir sūnus gyvena užsienyje.

Tačiau nuteistasis kaltės nepripažįsta, todėl, kaip nurodoma teikime, negalima nieko pasakyti apie nuteistojo požiūrį į padarytą nusikaltimą ir nusikaltimo pasekmes visuomenei.

Teismas, išnagrinėjęs Šiaulių tardymo izoliatoriaus teikimą dėl bausmės sušvelninimo nuteistajam, konstatavo, kad nuteistasis nužudė tyčia tris asmenis, taip padarydamas negrįžtamas pasekmes.

Net ir praėjus daugiau nei dvidešimčiai metų nuo padarytų labai sunkių smurtinių nusikaltimų, A.Družininas vis dar nepripažįsta savo kaltės, todėl nieko negalima pasakyti apie jo požiūrį į padarytą nusikaltimą ir nusikaltimo pasekmes visuomenei.

Teisėjų kolegijos įsitikinimu, tai neabejotinai parodo itin atsainų asmens požiūrį į visuomenėje priimtas elgesio ir moralės normas. Įstatymas įpareigoja teismą, svarstant dėl nuteistajam paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo į terminuotą laisvės atėmimo bausmę, atsižvelgti ne tik į nuteistojo elgesį bausmės atlikimo laikotarpiu, bet ir į visumą aplinkybių, leidžiančių švelninti bausmę nuteistajam.

Galioja bendra taisyklė, kad nuteistasis turi atlikti visą nuosprendžiu jam paskirtą bausmę, kadangi skirdamas bausmę teismas vertino, kad tik tokio dydžio bausmė yra adekvati padarytam nusikaltimui ir savo poveikiu padės pasiekti bausmės tikslus.

Šiuo atveju nuteistajam paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimas į terminuotą laisvės atėmimo bausmę yra išimtis, kuri turi būti taikoma tik nustačius, kad nuteistojo elgesys bausmės atlikimo metu buvo itin nepriekaištingas, o ir kitos aplinkybės leidžia neabejoti, kad trumpesnis (šiuo atveju terminuotas) bausmės atlikimo laikas leis pasiekti bausmės tikslus ir kartu nebus pažeistas teisingumo principas bei visuomenės interesai.

Įvertinus pirmiau išdėstytas aplinkybes, negalima spręsti, kad šiuo metu jau yra pakankamas pagrindas nuteistajam A.Družininas paskirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę pakeisti į terminuotą laisvės atėmimo bausmę, ir išdėstytos aplinkybės teisėjų kolegijai neleidžia daryti neabejotinos išvados, jog, nuteistajam sutrumpinus paskirtos laisvės atėmimo bausmės laiką, būtų įgyvendinta bausmės paskirtis, realizuoti bausmės individualizavimo ir teisingumo principai.

Teismas Šiaulių tardymo izoliatoriaus teikimo dėl nuteistajam A.Družininui paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės pakeitimo terminuoto laisvės atėmimo bausme netenkino. Ši nutartis yra neįsiteisėjusi ir gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius