-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prieš homoseksualus nukreiptą komentarą „Facebook“ parašęs marijampolietis išteisintas

Kauno apygardos teismas, kaip apeliacinė instancija, ketvirtadienį paskelbė nuosprendį marijampoliečiui Aurimui Janulevičiui, kuris teisme atsidūrė dėl prieš homoseksualius asmenis nukreipto komentaro „Isnaikinsim“. Marijampolės teismas pernai spalį šį vyrą išteisino, tą patį šių metų sausio 10 dieną padarė ir Kauno apygardos teismas. Nors komentaras neigiamo pobūdžio, realios grėsmės nesukėlė.
„Facebook“
„Facebook“/ Asociatyvi nuotr. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sausio 10 dieną Kauno apygardos teismas išteisino Aurimą Janulevičių, nes nenustatė, kad jo veiksmuose buvo nusikaltimo sudėtis. Vyras buvo kaltinamas viešu tyčiojimųsi, niekinimu, neapykantos skatinimu ar kurstymu prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę ar asmenį.

Realios grėsmės šis pareiškimas nesukėlė, realiai negalėjo sukurstyti socialinio tinklo vartotojų.

Teisėjai, remdamiesi teismų praktika, teisės teorija, pripažino, kad A.Janulevičiaus socialiniame tinkle paskelbto komentaro „Isnaikinsim“ turinys yra neigiamo pobūdžio, autorius savo saviraiškos laisvę įgyvendino netinkamai, tačiau realios grėsmės šis pareiškimas nesukėlė, realiai negalėjo sukurstyti socialinio tinklo vartotojų.

Užvirusioje diskusijoje – apie 50 lapų. Marijampoliečio vaidmuo toje diskusijoje dėl homoseksualių asmenų – epizodiškas, jis parašė vos vieną žodį. Savo požiūrio A.Janulevičius toliau nedėstė, nemotyvavo, neplėtojo.

„Komentaras vertinamas kaip nekorektiškas, tačiau savo pavojingumo laipsniu neatitinka kurstymo ar aktyvių veiksmų prieš homoseksualius asmenis sąvokos. Nebuvo subjektyvių ir objektyvių nusikaltimo sudėties požymių“, – nuosprendyje pareiškė Kauno apygardos teismas.

Sprendimo paskelbime nei A.Janulevičius, nei jo advokatas nepasirodė. Neatvyko į paskelbimą ir prokurorė, kurios apeliacinis skundas buvo atmestas.

15min primena, kad remiantis kaltinamuoju aktu, A.Janulevičius teisme atsidūrė dėl to, kad viešai skatino neapykantą, niekino žmonių grupę dėl seksualinės orientacijos, tai yra, naudodamasis įrodymų tyrimo metu nenustatytu įrenginiu, įrodymų tyrimo metu nenustatytoje vietoje nuo 2016 m. birželio 13 d. iki 2016 m. birželio 14 d., tiksliau įrodymų tyrimo metu nenustatytu laiku, socialiniame tinkle „Facebook“ šio tinklo viešos paskyros pasisakymų kontekste parašė komentarą „Isnaikinsim“, kuriuo viešai skleidžiama neapykanta, niekinama žmonių grupė, skiriama seksualiniu pagrindu.

Pirmos instancijos – Marijampolės, teismas praėjusių metų spalio 3 d. išteisino jį, kadangi nepadaryta veika (Baudžiamojo kodekso 170 str. 2 d. – viešas neapykantos skatinimas), turinti nusikaltimo požymių. Tačiau nuosprendžiui nespėjus įsiteisėti, jį apskundė prokuratūra.

Įdomu tai, kad apeliaciniu skundu prokuratūra neprašė nuteisti išteisinto kaltinamojo. Prašyta atleisti A.Janulevičių nuo baudžiamosios atsakomybės, teigta, kad dėl veikos mažareikšmiškumo baudžiamoji byla turi būti nutraukta.

„Žurnalistų etikos inspektoriaus konstatuota, kad pasisakymas „isnaikinsim“ vertintinas kaip asmeninė itin nepalanki nuomonė, viešai skleidžiama neapykanta. Pasirenkamas toks stilius, kuriuo viešai skleidžiama neapykanta seksualiniu pagrindu. Komentaras rodo sąmoningą poelgį skatinti neapykantą. Ir nors veiksmai formaliai atitinka veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 170 str., jie nesiekia tokio lygmens, kad asmuo būtų traukiamas baudžiamojon atsakomybėn. Pavojingumo dydis nėra didelis. Tad prašau panaikinti išteisinamąjį nuosprendį ir baudžiamąją bylą nutraukti“, – pirmąjį apeliacinį posėdį teigė prokurorė.

Ji pasiūlė taikyti kaltinamajam baudžiamojo poveikio priemones – 10 MGL dydžio įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Kaip jau minėta, Kauno apygardos teismas prokuratūros apeliacinį skundą atmetė.

Tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius