Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Prieš teismą stos buvęs Radviliškio meras ir tarybos nariai

Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorai šią savaitę nagrinėti teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl galimai neskaidrios Radviliškio rajono savivaldybės tarnautojų ir verslo atstovų veiklos, pranešė prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).
Antanas Čepononis
Antanas Čepononis / Alfredo Pliadžio nuotr.

Buvęs Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis bei Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nariai Aloyzas Juodis ir Gintaras Žilėnas kaltinami tuo, kad galimai siekdami turtinės naudos ir bendrai su kitais asmenimis piktnaudžiavo tarnyba, kurstė piktnaudžiauti, klastoti dokumentus bei buvo šių nusikaltimų organizatoriai.

Konkursą laimėjo piniginių problemų turėjusi bendrovė

Pasak pranešimo, ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko STT Šiaulių valdybos pareigūnai. Jie nustatė, kad vieno iš Radviliškio miesto kultūros centro pastatų rekonstrukcijos bei Radviliškio rajono Šaukoto Švč. Trejybės bažnyčios restauravimo darbų konkursus laimėjo finansinių problemų turėjusi uždaroji akcinė bendrovė, kurios akcininkai A.Juodis ir G.Žilėnas buvo ir Radviliškio rajono savivaldybės tarybos nariai, turėję kontroliuoti šį juridinį asmenį.

Įtariama, kad minėtų objektų rekonstrukcijos bei restauravimo dokumentuose buvę nurodyti jau kaip įvykdyti darbai už bendrą 340 tūkst. litų sumą, kuri dalimis buvo pervesta į bendrovės sąskaitą remiantis šiais dokumentais, jų pateikimo ir apmokėjimo metu nebuvo atlikti, nes bendrovė neturėjo apyvartinių lėšų jiems vykdyti.

Pinigai pervesti anksčiau nei jie gauti?

Taip pat nustatyta, kad įgyvendinant Radviliškio miesto Eibariškių gyvenamųjų namų kvartalo Obelėlės gatvės rekonstravimo darbų projektą, į kitos įmonės, kurios akcininku taip pat buvo minėtas Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys G.Žilėnas, sąskaitą daugiau nei 186 tūkst. litų Radviliškio rajono savivaldybės biudžeto lėšų buvo pervesti neteisėtai, nes savivaldybė tai padarė dar negavusi į specialiai atidarytą sąskaitą tam skirtų lėšų iš projektą finansavusių ES struktūrinių fondų.

Šioje baudžiamojoje byloje įvairūs su piktnaudžiavimu susiję kaltinimai pateikti 9 asmenims ir minėtai uždarajai akcinei bendrovei, kaip juridiniam asmeniui.

Pasak pranešimo, kaltinimai piktnaudžiavimu taip pat pareikšti minėtos bendrovės vadovui V.Ž. bei buvusiam Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktoriui Eugenijui Pranevičiui, Radviliškio miesto kultūros centro direktoriui R.J. ir šio rajono savivaldybės administracijos vyriausiems specialistams K.Č. ir R.E. pareikšti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo ir dokumentų klastojimo.

Dar keturi asmenys, pripažinę savo kaltę ir padėję tyrimui, buvo atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Nuteisti korupcijos byloje

Buvęs Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorius E.Pranevičius ir iki šiol tarybos nariu esantis konservatorius A.Juodis kovo 12 dieną buvo nuteisti korupcijos byloje.

Dabar vadybininku įmonėje „Agrochema“ dirbantį E.Pranevičių Šiaulių apygardos teismas pripažino kaltu dėl kyšininkavimo ir skyrė 16 tūkst. 250 litų baudą. Teismas nuosprendžiu pustrečių metų laikotarpiui jam atėmė viešąją teisę būti išrinktam ar paskirtam į savivaldybių institucijų renkamas ar skiriamas pareigas.

Kelionė priimta už tai, kad Radviliškio rajono savivaldybė neperleistų daugiabučių namų administravimo funkcijos kitai bendrovei.

Tarybos narį, Radviliškio rajono pirminės sveikatas priežiūros centro gydytoją A.Juodį teismas pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu, jam skirta 15,6 tūkst. litų bauda, kaip ir E.Pranevičiui atimta viešoji teisė.

STT, atlikdama ikiteisminį tyrimą nustatė, kad buvęs Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorius iš daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų priežiūros administravimą atlikusios bendrovės „Radviliškio komunalinės paslaugas“ vadovo kaip kyšį priėmė nemokamai 2011 metais suorganizuotą kelionę į tarptautinę aplinkos apsaugos parodą Paryžiuje. Kelionė priimta už tai, kad Radviliškio rajono savivaldybė neperleistų daugiabučių namų administravimo funkcijos kitai bendrovei.

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad E.Pranevičius tuometinio mero A.Čepononio sprendimu į kelionę buvo išleistas kaip į komandiruotę ir į oro uostą buvo nuvežtas savivaldybės transportu.

Grįžus jam už 2011 metų lapkričio 28 – gruodžio 2 dienos komandiruotės laikotarpį jam sumokėtas darbo užmokestis bei dienpinigiai – 2 tūkst. 154 litai.

Taip pat nustatyta, kad Radviliškio rajono tarybos narys A.Juodis tos pačios bendrovės direktoriui už kyšį pažadėjo paveikti kitus asmenis, siekdamas palankumo bendrovei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius