Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Priešpaskutinė iš degančio autobuso išsigelbėjusi keleivė: „Jausdami dūmus, dar užsukome į degalinę“

Pusšimčio keleivių kelionė per Žolinę iš Vilniaus ir Kauno į pajūrį baigėsi, galima sakyti, iš tiesų laimingai. Tokia išvada peršasi išgirdus iš degančios transporto priemonės išsigelbėjusios keleivės įspūdžius: gaisrui jau prasidėjus, vairuotojas dar spėjo užsukti į degalinę, keleivių evakuacija vyko žmonėms užsidengus veidus ir stengiantis neprisikvėpuoti nuodingų dūmų, galiausiai, liepsnos prarijo autobusą per keletą minučių.
Kas liko liko iš užsidegusio autobuso
Kas liko liko iš užsidegusio autobuso / Įvykio liudininko nuotr.

Kelyje Klaipėda–Palanga–Liepoja ketvirtadienį priešpiet atvira ugnimi liepsnojo ir visiškai sudegė poilsiautojus į Baltijos pajūrį vežęs autobusas.

Be aukų pasibaigęs incidentas bemaž pusšimčiui keleivių baigėsi tik nervų išbandymu ir papildomais organizaciniais rūpesčiais. Vis dėlto, kad šio ryto kelionė nebus itin sklandi, žmonės pajuto vos įsėdę į šį prieš ketvirtį amžiaus pagamintą „Setra“ autobusą. Laimė, keleiviams pavyko prisišaukti, kad vairuotojas nebedelstų sustoti, ir paskutinę minutę visiems be panikos pavyko išlipti, netgi pasiimti bagažą ir atsitraukti saugiu atstumu.

Aš išlipau priešpaskutinė, kai salone dūmų jau buvo tirštai. Jau buvau ežiukas rūke. Šiek tiek tų dūmų prisikvėpavau.

„Aš asmeniškai išlipau priešpaskutinė, kai salone dūmų jau buvo tirštai. Kitaip tariant, jau buvau ežiukas rūke. Šiek tiek tų dūmų prisikvėpavau, bet įkišau nosį į striukelę ir stengiausi labai giliai neįkvėpti“, – pasakojo karščiausiais šios kelionės įspūdžiais su 15min skaitytojais pasidalijusi keleivė.

Suprasti akimirksniu

  • Gaisras pasiglemžė autobusą, kurį valdanti firma vilioja poilsiautojus pigiomis kelionėmis į Palangą ar Šventąją. Bilieto iš sostinės kaina – tik 10 eurų.
  • Žolinės rytą (ir jau išvakarėse) traukinio bilietų į Klaipėdą ar Kretingą jau nebebuvo, tad daugelis keleivių ėmė ieškoti nebrangių alternatyvų.
  • Kaip LRT radijui sakė įmonės, kuriai priklauso autobusas, savininkas Ivanas Burinskis, autobusas buvo beveik 30 metų senumo. Liepsnoms įsisiautėjus, visi 45 autobusu vykę keleiviai buvo spėję išlipti, medikų pagalbos neprireikė.

„Keleiviams nuo pat pradžių pasirodė keista – labai girdėjosi, kaip yra perjungiami bėgiai. Be to, atrodė, kad į kalniuką kažkaip sunkiai autobusas traukia – tarsi per aukšta būtų įjungta pavara“, – techniniais pastebėjimais dalijosi 15min pašnekovė.

Pats autobusu nevažiavęs, bet į situaciją įsigilinęs jos sutuoktinis iškėlė versiją, kad būtent užstrigusi pavarų dėžė sukėlė gaisrą.

Įvykio liudininko nuotr./Įvykio vietoje
Įvykio liudininko nuotr./Įvykio vietoje

„Mes su sūnumi sėdėjome dviejose galinėse sėdynėse, pačiam pačiam autobuso gale. Ten ištisinė sėdynių eilė. O toliau jau – po dvi sėdynes iš kraštų. Ir būtent tarp tų sėdynių pasirodė dūmelis, dar prieš Klaipėdą. Tuomet pajutome ir kvapą, bet tik dabar su sūnumi svarstome, ar tada iškart kas nors pranešė apie tai vairuotojui. Nes sujudimas dėl tų dūmų buvo kilęs, be to, netrukus mes užsukome į „Viada“ degalinę prieš Jakų žiedą. Aš pamaniau, kad stojame būtent dėl tos problemėlės, tik iškart pagalvojau, kad jei kilo dūmai, stoti būtent kolonėlėje – visai nesaugu“, – kalbėjo vilnietė.

Pasirodė, kad autobusas minutėlei stabtelėjo degalinėje visai kitu tikslu: tiesiog buvo norinčiųjų išlipti Klaipėdoje.

Iki kurortų likusios kelios dešimtys kilometrų keleiviams tapo pačios karščiausios.

Įvykio liudininko nuotr./Įvykio vietoje
Įvykio liudininko nuotr./Įvykio vietoje

„Įvažiavus į Palangos plentą, salone tie dūmai buvo juntami vis labiau. Jie darėsi tirštesni ir tikrai dvokė. Keleiviai vėl ėmė bruzdėti: šaukė, kad dūmai, ragino sustoti ir atidaryti duris. Pradžioje vairuotojas nesustojo, tikriausiai ieškojo tinkamesnės vietelės stabdyti transporto priemonę. Tačiau greitai prasidėjo rėkimas, tad jis sustojo tiesiog šalikelėje. Pats išlipęs per priekines duris jis nuėjo pažiūrėti, koks čia reikalas“, – pasakojo liudininkė.

Toliau įvykiai plėtojosi dar greičiau.

„Iš karto vidurinės durys net nebuvo atidarytos. Tad vieni keleiviai, regis, jau gerokai nerimavo, kiti dar ramiai elgėsi.

Evakuacija vyko ramiai. Tą akimirką dar nežinojome, kad degame – gal tik todėl panikos nebuvo.

Evakuacija vyko pakankamai ramiai. Realiai mes tą akimirką dar nežinojome, kad degame – gal tik todėl panikos nebuvo. Buvo parėkavusių, paraginusių paskubėti, bet kad kas nors stumdytųsi ar liptų per galvas – ne. Tvarkingai išlipome, dar spėjome bagažą pasiimti ir pasišalinome tolėliau nuo autobuso, jei kartais sprogtų ar maža ką. Vairuotojas tuo metu išsitraukė gesintuvą, pagesino, bet, aišku, to buvo per mažai. Įvykio vietoje kažkaip labai greitai atsirado policija, pareigūnai užtvėrė eismą. Policija tikrai labai šauniai elgėsi, viskas tvarkoje. Vėliau ir gaisrininkai atliko savo darbą, bet, aišku, jau buvo per vėlu. Ugnis autobusą apėmė ypatingai greitai – ta atvira liepsna, prasidėjusi nuo galo, ėjo po vieną langą į priekį ir viską pasiglemžė“, – pasakojo be panikos išsigelbėjusi keleivė.

Dalis pakelėje likusių keleivių ryžosi pratęsti kelionę, stabdydami pakeleivingus automobilius. Kai ką išvežė draugai, pažįstami, giminės. Todėl tokių, kuriems teko laukti specialiai užsakyto transporto, įvykio vietoje liko vos keliolika. Tad šių keleivių kelionės finišui pakako mažesnės transporto priemonės – mikroautobuso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius